Sayfa Yükleniyor...
Ülkemizde her yıl 10 yetişkinden birinde saptanan böbrek taşı sorunu yaz aylarında daha da artıyor. Uzm. Dr. Murat Tuğrul Eren böbrek taşına karşı önemli uyarılarda bulundu
EKREM GÜL/İSTANBUL
Üroloji Uzmanı Dr. Murat Tuğrul Eren böbrek taşına karşı 7 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Uzm.Dr. Eren “Yapılan çalışmalar, böbrek taşını oluşturan maddelerin suda az çözünen maddeler olduğunu, bu yüzden de idrar miktarı azaldığında bu maddelerin idrarda çözünemeyerek çökelti oluşturduğunu ve bunun da böbrek taşına yol açtığını ortaya koyuyor. Özellikle yaz aylarında daha çok böbrek taşı teşhisi konuluyor. Yaz aylarında sıcak havalar nemle birlikte vücuttan sıvı kaybını hızlandırdığından bu sıvıyı yerine koymak çok önemli” şeklinde konuştu.
BOL SU İÇİN
Uzm.Dr. Eren “Günde en az 2 litre sıvı tüketin. Sıvı tüketiminin su ağırlıklı olması en ideali. Kahve ve çay gibi ürünlerin fazla tüketimi okzalat denilen taşların büyük kısmında bulunan bir maddenin miktarını artırarak taş oluşumunu tetikleyebiliyor. Gazlı ve kolalı içeceklerin de taş oluşumunu artırdığına dair birçok yayın bulunuyor. Taze limon veya suyu, içerdiği sitrat nedeniyle taş oluşunu azaltıyor. Sitrat, doğal olarak da idrarımızda bulunan bir madde ve taş oluşumunu önlüyor. Tuz, böbrek taşlarının büyük çoğunluğunda bulunan kalsiyumun böbreklerden atılımını artırarak taş oluşumunu kolaylaştırıyor. Aşırı tuz tüketmekten kaçının. Sağlığa genel faydalarının yanı sıra böbrek taşından korunmak için de düzenli egzersiz yapmak gerekiyor. Egzersizin ve ideal kiloda olmanın taş hastalığını azalttığına dair birçok yayın bulunuyor. Hayvansal proteinin bol olduğu bir diyet, taş hastalığını artırıyor. Bu nedenle sebzeden ve liften bol, proteinden fakir bir diyet uygulayıp, sindiriminizi de rahatlatarak böbrek taşından korunabilirsiniz. Yazın meyveler ve soğuk içecekler çok çekici olabiliyor. Üstelik karpuz, kavun gibi meyvelerin neredeyse yüzde 100’ü sudan oluşuyor. Ancak, bu meyveler ve onların suları fruktoz içeriyor ki bu da şeker metabolizmasını bozarak taş oluşumunu artırabiliyor. Bu nedenle meyve tüketiminde aşırıya kaçmayın. Artan fast-food tüketiminin küresel ısınma ile birlikte taş hastalığının tüm dünyada artmasının ana nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca fast-food türü besinlerden kaçının” uyarılarında bulundu.
Haber Merkezi