Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan, sağlıklı bir yaz geçirmek isteyenler için önerilerde bulunurken, bunaltan yaz sıcaklarına ferahlatan limonata tarifi verdi
EMİNE YALÇIN- Sıcak havaların neden olduğu sağlık sorunlarından doğru beslenme ile korunabileceğini söyleyen Diyetisyen Derya Zünbülcan, hava sıcaklıklarının iyice arttığı yaz aylarında güneş çarpmaları, kan basıncı değişiklikleri, gıda zehirlenmeleri, sıvı elektrolit dengesizliklerine bağlı çeşitli sağlık sorunlarıyla baş edebilmek için önerilerde bulundu.
SIVI TÜKETİMİ ARTTIRIN
Diyetisyen Derya Zünbülcan, hava sıcaklıklarının iyice arttığı yaz aylarında güneş çarpmaları, kan basıncı değişiklikleri, gıda zehirlenmeleri, sıvı elektrolit dengesizliklerine bağlı çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini belirterek, sıcak havaların neden olduğu sağlık sorunlarından doğru beslenme ile korunabileceğini söyledi. Zünbülcan, Öncelikle besin zehirlenmelerine dikkat edin. Yaz aylarında yüksek hava sıcaklığı özellikle et, süt, sütlü gıdalar gibi besinlerin mikrobiyolojik olarak tehlikeli hale gelmesini kolaylaştırmakta böylece gıda zehirlenmeleri oluşabilmektedir. 15-48,8 derece arası besinlerin mikrobiyolojik tehlikesinin en yüksek olduğu sıcaklık aralığıdır. Gıda zehirlenmelerini önlemek adına açıkta satılan besinlerden uzak durularak besinler kaliteli, hijyenine güvendiğiniz firmalardan temin edilmelidir. İkinci olarak hafif ve dengelenmiş bir beslenme uygulayın. Yaz aylarında kış aylarına nazaran daha hafif bir menü uygulanması hava sıcaklığının artması ile görülen bazı sağlık sorunlarını azaltmada yararlı olur. Yaz mevsiminde 3 ana, 3 veya 4 ara olmak üzere toplamda 6-7 öğünden oluşan bir beslenme planı uygulanmalıdır. Mevsim sebze ve meyvelerinden faydalanmalı, günde en az 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Şerbetli tatlılar yerine muhallebi, dondurma gibi daha hafif seçenekler tercih edilmelidir. Son olarak sıvı tüketimi arttırın. Yetersiz su alımı, besin zehirlenmeleri sonucunda oluşan diyare, artan sıcaklıklar sonucunda terleme gibi nedenler ile vücudumuzdan sıvı elektrolit kaybı yaşatır. Fazla su kaybı sonucunda kilo kaybı, bayılma hissi, deri esnekliğinde azalma, mide bulantısı, baş dönmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Dünya Sağlık Örgütü kadınların günde 10 bardak, erkeklerin ise günde 14 bardak su tüketiminin gerekli olduğunu bildirmiştir dedi.
12 ADET KİRAZ 1 PORSİYON MEYVE DEMEK
Sağlıklı bir yaz için şimdi kiraz zamanı diyen Zünbülcan, sözlerini şu şekilde bitirdi: Kiraz, A,B,C vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum bakımından zengindir. Kirazda bulunan beta-sitosterol kolesterolünüzü düşürmeye yardımcıdır. İçerdikleri antosiyaninler iltihap ve ağrıların giderilmesinde etkindir. 12 adet kiraz 1 porsiyon meyve demektir. Sağlıklı bir yaz için ara öğünlerinize sade probiyotik yoğurt ile birlikte kiraz ekleyebilirsiniz. Sıvı tüketimini arttırmak için A,B12,D,B2 ve B6 vitaminleri ve kalsiyum bakımından zengin ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve suları gibi seçeneklerden faydalanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken günlük alınması gereken toplam kalori miktarının en fazla yüzde 10-15 kadarının su dışındaki içeceklerden gelmesidir.
Bunaltan Yaz Sıcaklarına Ferahlatan Limonata Tarifi: 3 adet limon, 2 çorba kaşığı toz tatlandırıcı, 1 adet limon kabuğunun rendesi, 4 yemek kaşığı bal, 1 litre su, Buz
Toz tatlandırıcı, limon kabuğu rendesi, buzu blenderdan geçirin. Limon suyu, bal ve su ile karıştırın. 2-3 saat soğumaya bırakın. Tatlandırıcı miktarını damak tadınıza göre belirleyebilirsiniz.
Haber Merkezi