Sayfa Yükleniyor...
Son zamanlarda üretimi ve tüketimi hızla artan Dubai çikolatası, aşırı tüketildiğinde çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor.
Antep fıstığı, tahin ve kavrulmuş kadayıf kullanılarak üretilen Dubai çikolatası, sosyal medyada yapılan paylaşımlar sayesinde büyük bir popülarite kazandı. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle tüketicilerin ilgisini çeken Dubai çikolatası, dışarıdan masum gibi görünse de sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir ürün. Tüketimi hızla artan bu çikolata hakkında İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram önemli bilgiler paylaştı.
Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada “Hem Dubai hem de diğer çikolataların içerdiği şeker, yağ, kafein ve bazı bileşenler, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu olumsuz özelliklerden bazıları mide asidini artırarak reflüye yol açması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla yanma hissine neden olmasıdır. Ayrıca, içinde bulunan laktoz (sütlü çikolatalarda) ve şekerler, bazı bireylerde bağırsakta gaz oluşumuna yol açabilir. İçeriğinde bulunan yağ ve şeker, bağırsak hareketlerini etkileyebilir ve mide kramplarına neden olabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu (IBS) olan bireyler için bu durum daha belirgin olabilir” sözleriyle tüketicilere uyarıda bulundu.
Dubai çikolatası içerdiği yer alan fazla miktardaki Antep fıstığı ile yoğun ilgi görüyor. Yaygın bir alerjen maddesi olarak bilinen fıstığa alerjisi olanlar için bu yiyecek risk taşıyor olabilir. Konu ile ilgili Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Fıstık alerjisi olan kişiler için fıstık kreması çok tehlikeli olabilir ve şiddetli alerjik reaksiyonlara (anafilaksi) yol açabilir. Tahin, susam tohumlarından yapılır ve susam alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Susam alerjisi, bazı kişilerde cilt döküntüleri, mide bulantısı veya ciddi alerjik reaksiyonlarla sonuçlanabilir. Kadayıfın kendisi gluten içeren buğday unu ile yapılır, bu nedenle gluten alerjisi (çölyak hastalığı veya gluten intoleransı) olan kişiler için sorun oluşturabilir. Ayrıca kadayıf, kavrulmuş olması durumunda bazı kişilerin sindirimini zorlaştırabilir, ancak fıstık veya susam kadar yaygın bir alerjen değildir” diye konuştu.
Dubai çikolatasının olası zararları hakkında bilgilendiren Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Dubai çikolatası yüksek miktarda şeker içerir ve şeker tüketimi, kan şekerini hızla yükseltir. Bu durum, insülinin hızlıca salgılanmasını tetikler ve zamanla insülin direncine yol açabilir. İnsülin direnci gelişirse, vücut insüline karşı daha az duyarlı hale gelir ve bu durum uzun vadede tip 2 diyabet riskini artırabilir” ifadelerini kullanarak tüketicileri tip 2 diyabet riskine karşı uyardı.
Arun Acumsal