Sayfa Yükleniyor...
Kandaki eritrosit yüksekliği ve düşüklüğü hakkında bilgilendirmelerde bulundan Uzm. Dr. Polat, kandaki eritrosit düşüklüğünün anemiye yol açabileceğini söyledi.
Kırmızı kan hücresi eritrositlerin oksijeni akciğerden dokulara taşır ve dokudan da karbondioksiti dışarı atılacağı akciğere getirdiğini aktaran Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, eritrosit düşüklüğünün, anemiye yol açabileceğini söyledi.
Eritrositlerin birkaç organel içeren çekirdeksiz hücreler olduğunu aktaran Uzm. Dr. Polat, “Sitoplazmalarının büyük bir kısmını oksijen taşınmasında rol oynayan demir içerikli hemoglobin adı verilen molekül oluşturur. Hemoglobinin normal sınırının üzerinde bulunmasına eritrositoz veya polistemi adı veriliyor. Eritrositoz hacim başına düşen eritrosit sayısında ve hemoglobinde artış olarak tanımlanır. Kırmızı küre kütlesinde görülen mutlak artış ise polisitemi veya diğer adıyla mutlak eritrositoz şeklinde adlandırılır. Polistemi, aynı zamanda eritrosit üretiminde bir artma olduğunu işaret eder” diye konuştu.
Uzm. Dr. Polat, eritrosit düşüklüğünün, geçerli referans aralığının altında bulunan hemoglobin ve hemetokrit değerinin anemi olarak adlandırıldığını söyledi. Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olmasının anemi olarak değerlendirildiğini belirten Polat, “Aneminin varlığının gösterilmesinin ardından mutlaka nedeninin aydınlatılması gereklidir” dedi.
Uzm. Dr. Polat, eritrosit düşüklüğüne neden olan 10 hastalığı sıraladı;
“Demir eksikliği anemisi, talesemi, kronik hastalık anemisi, sideroblostik anemi, ranel hastalık anemisi, hipatiroidizm, B12 ve polik asit eksikliği (megalablastik anemi), karaciğer hastalığı, bazı ilaçlar, kanser, HIV, kanama”
Eritrosit düşüklüğü belirtileri
Eritrosit düşüklüğünün belirtilerine değinen Uzm. Dr. Polat, “Kalp atışında düzensizlik, çabuk yorulma, nefes almada güçlük, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt, bacaklarda kramp gibi belirtilerde eritrosit düşüklüğü saptanabilir” diye konuştu.
Arun Acumsal