Fazla tuz tüketimi hastalık sebebi

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Bodur Yalçın kararında tüketilen tuzun birçok faydası olduğunu, buna karşın günlük miktarın aşılması halinde ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.11.2019 13:03
  • Güncelleme Tarihi : 14.11.2019 13:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fazla tuz tüketimi hastalık sebebi

MUHAMMED TAHİR ÖRNEK/İSTANBUL
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Bodur Yalçın, fazla tüketilen tuzun birçok hastalığa sebebiyet verdiğini söyledi. Uzm.Dr. Özlem Bodur Yalçın, kararında tüketilen tuzun sinir sisteminin sağlıklı işlemesinden kan basıncının düzenlenmesine dek birçok faydası olduğunu, buna karşın günlük miktarın aşılması halinde kalp damar hastalıklarından böbrek hastalıklarına dek birçok ciddi soruna yol açabildiğini vurguladı. Yemeklere tuz eklemeden de, yediğimiz besinlerden günde 5 gram tuz temin edebildiğimizi, yüksek oranda tuz içermesinden dolayı işlenmiş besinlerden kesinlikle uzak durmak gerektiğini belirten Uzm.Dr. Yalçın, fazla tuzun yol açtığı hastalıkları, tiroidi fazla çalışanların neden iyotsuz tuz tüketmesi gerektiğini anlattı.
HİPERTANSİYON RİSKİ
Uzm.Dr. Yalçın, “Fazla miktarda alınan sodyum yüksek kan basıncına neden oluyor ki inmelerin yüzde 62’sinden, kalp hastalıklarının da yüzde 49’undan yüksek kan basıncı sorumlu. Yapılan çalışmalar; yüksek oranda sodyum tüketen çocukların da hipertansiyona daha yatkın hale geldiğini ortaya koyuyor. Diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesi ile inme riski, kalp damar hastalıkları riski azalabiliyor. Tuz tüketiminin azaltılması, böbrek hastalığı tedavisinin en önemli basamağını oluşturuyor. Fazla tuz tüketimi aynı zamanda böbrek taşı oluşumunda önemli bir rol oynuyor. Hücreler arası sıvının artması anlamına gelen ödemin en önemli nedenlerinden biri gereğinden fazla tuz tüketmek. Tuz tüketimini kısıtlayarak ve uzun süre hareketsiz kalmamaya dikkat ederek ödeminizin atılmasını sağlayabilirsiniz. Osteoporoz kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısının zayıflaması sonucunda, kemik kırılganlığında artış ile kendini gösteren bir iskelet hastalığı. Gereğinden fazla tuz tüketmek, kemiklerden kalsiyum serbestleşmesine, böbreklerden kalsiyum kaybına ve dolayısıyla osteoporoza yol açıyor” uyarılarında bulundu.