Sayfa Yükleniyor...
Gıda israfının dünyadaki boyutlarının giderek büyüdüğüne dikkat çeken Prof.Dr. Harun Uysal çözümün, toplumun bilinçlenmesi ve tarımda kooperatifleşmeden geçtiğini söyledi
Her yıl ekim ayının ikinci haftası dünyada Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme haftası olarak kutlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Uysal dünya çapında meydana gelen gıda israfının asıl nedenini gıdanın dünya üzerinde dengesiz dağıtılmasına bağladı. Prof. Dr. Harun Uysal, Afrikaya baktığımız zaman 9 milyon insan aç 2,5 milyon insan yetersiz besleniyor ancak Amerikaya ve Avrupa ülkelerine baktığımız zaman obezitenin artması ve fazla kalori alımı nedeniyle israf gerçekleşiyor dedi.
Prof.Dr. Harun Reşit Uysal Dünyada silahlanmaya ayrılan paydan sadece yüzde 10luk bir kısım aç insanlar için kullanılsa dünyada ne açlık olur ne israf dedi. Birleşmiş Milletlere bağlı ülkeler silahlanmaya harcadığı paralardan belli bir kısmı açlık için ayırmış olsaydı dünya üzerinde açlık olmayacağını söyledi. Birleşmiş Milletlerin en önemli görevlerinden birinin açlığı bitirmek olduğunu belirten Prof.Dr. Uysal Birleşmiş Milletler, ülkelerin silahlanmaya ayırdıkları bütçelere kısıtlama koymalı silahlanma yerine açlık için bir fon oluşturulmalı ve aç insanlara yardım edilmeli diye konuştu.
ÇÖZÜM KOOPERATİFLEŞME
Prof.Dr. Harun Uysal, gıda israfının önüne geçilebilmesi için toplumun bilinçlenmesi ve tarımda kooperatifleşmenin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. Ülkemizde üretimden tüketime kadar uzanan zincirde tarım ürünlerinin önemli ölçüde israf edildiğine de dikkat çeken Prof.Dr. Uysal, 50 Milyon ton üretimin yaklaşık 18 Milyon tonu israf ediliyor. Böyle devam ederse 10-20 sene sonra ülkemiz tüm ürünleri dışardan ithal eden bir ülke haline gelecek.. Obezite tedavileri için de yıllık 12 Milyar TL harcama yapılıyor bu hastalar iş yerlerinde çalışamıyor ve zincirleme bir israf oluşuyor diye konuştu. Hem ülkemiz için Hem dünya üzerinde gıda israfının çözümünün tek yolunun tarımda kooperatifleşme olduğunu belirten Prof. Dr. Harun Reşit Uysal Kooperatifler insanların bilinçlenmesini sağlayarak gıda israfında önemli bir yol kat etmemizi sağlar. Çözüm ancak kooperatifleşme sayesinde sağlanabilir dedi. (Ege Ajans)
Haber Merkezi