Huzursuz bağırsak sendromunun etkileri

Prof.Dr. Yüksel Gümürdülü, akşam yemeğini yatmadan 3-4 saat önce yemenin bağırsak sendromuna iyi geldiğini ve birçok hastada uygun diyetin huzursuz bağırsak sendromu şikayetlerini azalttığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.05.2018 07:14
  • Güncelleme Tarihi : 07.05.2018 07:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Huzursuz bağırsak sendromunun etkileri

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof.Dr. Yüksel Gümürdülü, huzursuz bağırsak sendromu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof.Dr. Gümürdülü, iltihabi bağırsak sendromunun mide ve bağırsak sisteminin en sık görülen işlev bozukluklarından biri olduğunu belirterek, “Bu rahatsızlık sadece kalın bağırsağı değil, tüm sindirim sistemini etkiler. Ayrıntılı tıbbi muayenelere rağmen, genellikle şiddetli olan sindirim şikayetlerine ilişkin organik bir sebep bulunamaz” dedi.

FAZLA KİLOLAR

Yenilen yemeklerin yanma hızının çok yavaşlığından sebze ağırlıklı beslenmenin yararlı olacağına dikkat çeken Gümürdülü, “Karın bölgenizde sürekli şişkinlik hissi varsa; çok sıkı diyetler uygulamanıza rağmen göbeğiniz hala yerinde duruyorsa; sabah giydiğiniz kıyafetleriniz öğlen belinizi sıkıyor ve etrafınızdakiler hamile olduğunuzu düşünüyorsa; tüm bunların nedeni fazla kilolarınız değil, huzursuz bağırsak sendromu olabilir” dedi.

Huzursuz bağırsak sendromunun belirtilerini, “Karın bölgesinde şişkinlik hissi, yolculuğa çıkıldığı zaman ‘ya tuvaletim gelirse ne yaparım’ düşüncesi, saat gibi işleyen bir tuvalet alışkanlığına rağmen son dönemlerde (bazen ishal gibi şekilsiz veya sulu, bazen de ıkına sıkına zorlukla ya da çok katı) gibi değişik formlarda dışkılama, sabah giyilen kıyafetlerin gün içerisinde karın şişliğinden dolayı dar gelmesi, sabahları el ve ayaklarda şişlik, boyun ve sırt ağrısı” şeklinde sıralayan Prof.Dr. Gümürdülü, tüm tetkiklere rağmen şikayetlerin devam edebileceğine işaret etti.

ETKİLERİ

Yaşam düzenini bozmaya başlayan yakınmalarla birkaç kez sağlık kurumlarına gidilmesine rağmen her defasında bütün tetkiklerin normal çıkabildiğini hatırlatan Gümürdülü, şöyle devam etti:

“'Bu durum sinirsel' denilerek bir psikiyatriste gitmeniz gerektiği söyleniyor olabilir. Çekilen film, tomografi veya ultrason tetkiklerine dayanarak safra kesesi, yumurtalık, apandisit veya rahim organları ile ilgili hastalıklardan operasyon geçirmenize rağmen ameliyat sonrası yakınmalarınız eskisi gibi devam ediyorsa; bu tablodakine benzer yakınmaları olan kişilerin sahip oldukları hastalık huzursuz bağırsak sendromudur.” İHA

Haber Merkezi