Sayfa Yükleniyor...
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, portakalın kalp, göz, akciğer gibi organlara faydalı bir meyve olduğunu ve sıkmadan tüketilmesi gerektiğini söyledi
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, portakalın faydalarını anlattı. Bağışıklık sistemini koruyan portakalın kanserli bölgede hücre hasarını engellediğini belirten Kandıralı, Bir portakalda 4 gram diyet lifi bulunuyor. Suyu sıkıldığında lif oranı 0.5 grama düşüyor. Diyet lifi sindirim sistemini düzenler, divertiküler hastalık belirtilerini iyileştirir, kolesterolü düşürür ve yemek sonrası kan şekerinin ani artışını önler dedi.
LİF İHTİYACINI KARŞILAR
Suyu içilen meyvelerin başında bulunan portakalla ilgili bilgi veren Şebnem Kandıralı, 1 büyük boy portakal sadece 86 kalori olup, esansiyel vitamin ve mineraller ile doludur. Bir büyük boy portakal 4 gram diyet lifi içerir. En az günlük önerilen diyet lif ihtiyacının yüzde 10unu karşılar. Bir su bardağı portakal suyu ise 0.5 gram lif içerir. Günlük lif ihtiyacının anca yüzde 1ini karşılar. Diyet lifi sindirim sistemini düzenler, divertiküler hastalık belirtilerini iyileştirir, kolesterolü düşürür ve yemek sonrası kan şekerinin ani artışını önler ifadelerini kaydetti.
98 MİLİGRAM C VİTAMİNİ
İyi bir C vitamini kaynağı olarak bilinen portakalın aynı zamanda göz sağlığı için gerekli olan antioksidanları da içerdiğini söyleyen Kandıralı, Bir büyük boy portakal 98 miligram C vitamini içerir. En az bir tam günlük ihtiyacı kapatır. C vitamini kanser ve kardiyovasküler hastalıklara yol açan hücre hasarını engeller, bağışıklık sistemi ve akciğerler başta olmak üzere diğer sistemleri korur. C vitamini kollajen üretiminde etkin rol oynar, yaraların iyileşmesini sağlar, cilt ve bağ dokusunu destekler. Lutein ve zeaksantin antioksidanları ile mavi ışığın göze verdiği hasardan korur. Bu antioksidanların alımının artması katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının oluşumunu engeller açıklamasında bulundu. (İHA)
Haber Merkezi