Sayfa Yükleniyor...
Aydın merkezli ve Türkiye genelinde 120'den fazla şubesiyle faaliyet gösteren Tuğba Kuruyemiş, belirli miktarlarda tüketilen kuruyemişlerin kalp ve damar sağlığını desteklediğini açıkladı.
Dünya çapında kuru meyve ve kabuklu meyvelerle ilgili en önemli danışma platformu olan Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle ilgili yeni bir araştırma yayımladı. Bu durumu hatırlatan Tuğba Kuruyemiş Gıda Mühendisi Ayşen Orhan Özer, uzmanların kuruyemişlerin yalnızca lezzetli ve keyifli olmasının yanı sıra sağlık açısından da faydalı olduğunu belirterek, bu ürünlerin tüketilmesini tavsiye etti.
Özer, Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nin yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaşarak, “Araştırma sonuçlarına göre, kuruyemiş tüketiminin, farklı sağlık durumlarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu etkiler oluşturabileceğini iyi bir şekilde ortaya koyuyor. Bu bulgular, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra aşırı kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi sağlık durumlarının önlenmesi ve tedavisi açısından önemli olabileceği belirtildi. Yapılan araştırmada; Badem, fıstık, kaju, fındık, ceviz, çam fıstığı, antep fıstığı, yer fıstığı ve incir gibi çeşitli kuruyemişlerin kan lipid sonuçları üzerindeki etkisini değerlendiren 113 çalışma analiz edildi. Ortalama günlük doz, günde 45,5 gram kuruyemiş olarak belirlendi ve bu doz kuruyemiş tüketmeyen bir grup ile karşılaştırıldı. Bulgular, genel olarak kuruyemiş tüketiminin toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde, trigliseritler ve apolipoprotein B'de ise orta düzeyde düşüşler sağladığını gösterdi” dedi.
Tuğba Kuruyemiş'te Gıda Mühendisi olarak çalışan Ayşen Orhan Özer, yapılan araştırmaların kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu yönde etkilediğini ve kardiyovasküler riskin azaltılmasına katkı sağladığını gösterdiğini ifade ederken, “İspanya'daki Rovira i Virgili Üniversitesi'nden Prof. Jordi Salas-Salvad, ‘Son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair güçlü kanıtlar olduğunu ortaya koydu' şeklinde yorum yaparken Toronto Metropolitan Üniversitesi'nden Dr. Stephanie Nishi ise ‘Bu bulgu, kuruyemişlerin sağlık açısından güçlü bir besin kaynağı olduğunu vurguluyor. Kuruyemişler, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağların güçlü bir kombinasyonunu sunarak sağlıklı bir diyetin parçası olarak taşınabilir, doyurucu ve pratik bir atıştırmalık ya da ara öğün oluşturuyor' ifadelerine yer verdi” şeklinde konuştu ve kuruyemişin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin uzmanlarca onaylandığını söyledi.
Arun Acumsal