Nezle ve gribe karşı duran kalkanlar

Soğuk algınlığı, nezle veya grip gibi hastalıkların temel nedeninin bağışıklık sisteminin çökmesi olduğunu belirten Diyetisyen Buket Adanç, bağışıklık sisteminin kalkanları niteliğindeki besinleri açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 30.01.2017 09:45
  • Güncelleme Tarihi : 30.01.2017 09:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Nezle ve gribe karşı duran kalkanlar

Kış aylarının korkulu rüyası grip ve nezleye karşı alınabilecek önlemleri anlatan Diyetisyen Buket Adanç, kış hastalıklarından korunmanın bağışıklık sistemini güçlü tutmakla mümkün olabileceğini söyledi.

Kabak çekirdeği, hindi, kuşkonmaz ve mantarın çinko yönünden oldukça zengin olduğunu söyleyen Adanç, ayrıca solunum ve sindirim sistemine iyi gelen toksin atıcı zencefilin çorbalarda, sebze yemeklerinde ve salatalarda lezzet verici olarak kullanılabileceğini söyledi. En lezzetli yağ asitlerinden birisi olan Omega-3’ün bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirdiği gibi sinir sistemi ve kalp damar sağlığı üzerine de çok olumlu bir etkiye sahip olduğunu söyleyen Diyetisyen Buket Adanç, “Bu nedenle haftada 2 gün balık tüketmeye özen gösteriniz. Yulaf ve ekmek mayasında bulunan beta glukan maddesini son dönemde tablet olarak sıkça görüyoruz. Tablet formatında kullanmaktansa ana öğünlerde ekmek, ara öğünlerde yulaf ezmesi tüketmek hem B grubu vitaminleri hem de beta glukanı yeterince almanızı sağlar. Ayrıca yulaf ezmesi ve çok tahıllı ekmekler kan şekerinizi ve kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmanıza destek olur. Sarımsak kadar olmasa da koku ve tat bakımından keskinliği ile bilinen zencefil solunum ve sindirim sistemine destek olduğu gibi toksin atıcı, şişkinlik giderici ve antiseptik özelliğe sahip bir mucize niteliği taşıyor.  Zencefil ayrıca çorbalarda, sebze yemeklerinde ve salatalarda lezzet verici olarak kullanılabiliyor” dedi.

GRİP VE NEZLENİN DÜŞMANLARI

Çinko ve selenyum gibi antioksidan minerallerini içeren besinleri sıralayan Adanç, şu bilgileri verdi: “Özellikle deniz ürünleri, et, soğan, sarımsak selenyum açısından zengin besinlerdir. Kabak çekirdeği, hindi, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantar ise çinko yönünden zengindir. Soğuk algınlığı, nezle veya grip gibi hastalıkların temel sebebi bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyen besinleri özellikle hastalık mevsimlerinde daha yoğun kullanabiliriz. Saydığım besinleri her gün, düzenli bir şekilde tüketmek mümkün olmasa da mevsimine göre C vitamininin kaynağı olan portakal, ananas, çilek, biber gibi besinleri, beta-karotenin kaynağı olan havuç, balkabağı, hurma gibi besinler tüketilebilir.”

 

ÖNCELİK DOĞAL BESLENMENİN

Çinkonun kaynağı olan kabak çekirdeğini, soğan, sarımsak gibi kükürt içeren sebzeleri ve kuşburnu, adaçayı gibi bitki çaylarını kullanmaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Adanç, “Tüm bu yiyecekleri düzenli beslenme saatlerinde tüketmek ve günde 2.5 litre su içmek çok önemli. Bağışıklık sistemini destekleyen hücre ve moleküllerin sağlıklı çalışmasını sağlayan en önemli nokta yeterli vitamin ve mineral alımıdır. Bu ihtiyacı hazır satılan vitaminler yerine besinlerle karşılamak birincil tercih olmalıdır. Kişi yiyecekler ile yeterli vitamin ve minerali alamıyorsa o zaman tablet kullanabilir. Aksi taktirde suda çözünen vitaminlerin fazlalığını idrar ile atarız, yağda eriyen vitaminler, özellikle A vitamini vücutta birikir ve toksik etki yaratır” açıklamasını yaptı.

 

Haber Merkezi