Protein tüketiminin Pandemi’de önemi arttı

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr.Onur Oral, vücudun yapıtaşı olan proteinlerin vücuda olan faydasından söz etti. Oral, içerisinde bulunduğumuz Koronavirüs Pandemisinde protein tüketiminin daha büyük önem kazandığının altını çizdi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.09.2020 08:52
  • Güncelleme Tarihi : 07.09.2020 08:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Protein tüketiminin Pandemi’de önemi arttı

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Beslenme, yaşamın en temel eylemidir. Hayatın sürdürülebilmesi için beslenme dengeli ve yeterli yapılmalıdır. Beslenme eyleminde bizler su, karbonhidrat, protein, mineral, vitamin ve yağları kullanırız. Vücudun bütün sistemlerindeki doğru işleyiş bu maddelerin temini ile devam eder. Bu maddeler arasında özellikle proteinlerin koruyucu ve onarıcı fonksiyonu varken enerji verme özelliği de var vardır. Bu bağlamda proteinler insan beslenmesinde olmazsa olmaz tüketim maddeleridir. Vücudun yapı taşı olan proteinlerin birçok faydası olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr.Onur Oral, “En önemli görevi insan vücudunda büyümeyi sağlamasıdır. Bununla birlikte gelişme, yıllar içerisinde yıpranan hücrelerin onarımı gelir. Proteinler daha alt birim olarak adlandırılan amino asit adını verdiğimiz yapılardan oluşmaktadır. Amino asitler birleşerek protein yapı taşını ortaya çıkarır. Temel yapı taşıdır. Yaşamın doğasında her türlü metabolik işlemde proteinler doğrudan veya dolaylı olarak görev üstlenir. Metabolizmanın sağlıklı ve düzenli yürümesini sağlarlar. Besinler ile aldığımız proteinler vücudumuzda yüzdelik olarak 15-18 oranını kapsarlar. Bu bakımdan proteinlerin düzenli olarak alınması gerekir.  Enerji veren bu maddenin 1 gramda 4 kalori enerji verdiğini düşünürsek beslenmedeki önemini daha iyi kavramış oluruz. Başka bir önemli fonksiyonu da vücutta hormon adını verdiğimiz salgının sentezinde kullanılır. Hormonlar, insan metabolizmasının düzenli olarak yürümesini sağlayan ve organizmayı düzenleyen ve çalışmasını sağlayan salgılarımızdır. Yapısında ve sentezinde protein bulunması insan metabolizmasındaki yerini çok net bir şekilde ortaya koyar” diye konuştu.



KORONA VİRÜSE KARŞI ETKİLİ
Korona pandemisi döneminde protein tüketiminin hastalanma oranını ciddi oranda azalttığını söyleyen Uzm.Dr.Onur Oral, “ Vücudun koruma sistemi üzerinde büyük katkısı vardır. Dışarıdan gelecek her türlü etkiye karşı vücudu korur. Proteinler, vücudun savunma sisteminde önemli rol üstlenen antikor yapımında kullanılır. Bu açıdan proteinden zengin olarak beslenmenin vücuda savunma anlamında katkı vereceği tartışılmazdır. Bununla birlikte vücudun asit-baz dengesini sağlar. Bütün organların ve kanın belirli bir asit-baz dengesi üzerinde devam etmesi sağlanmalıdır. Sağlıklı bir dolaşım sistemi açısından da vücuda belirli oranda protein alınmalıdır” dedi.



BİTKİSEL VE HAYVANSAL PROTEİNLER
Protein maddesinin doğadan iki şekilde temin edilebildiğini söyleyen Oral, “Hayvansal kökenli proteinler deyince yumurta, et, süt ve ürünleri, balık gibi ürünler aklımıza gelmelidir. Bu protein yapısının zengin ve kaliteli olduğu bilinmelidir. Aynı zamanda bitkisel kaynaklı proteinler de vardır. Bunlar;  fasülye, nohut, bezelye,  baklagiller, soya fasülyesi ile birlikte bazı yağlı tohumlardır.  Sağlıklı bir beslenmede her iki protein türüne de yer verilmelidir. Proteinden yoğun bir beslenme sağlık ve dirençli kalabilmek için gereklidir. Burada önemli olan nokta vücudun protein deposu olmamasıdır. Eğer protein eksikliği olursa çeşitli hastalıkların ortaya çıkması gündeme gelir. Aynı zamanda vücudun onarımı gerçekleşmeyeceği gibi kilo kayıpları yaşanır. Kanda bir protein olan hemoglobin yapılamadığı için kansızlık problemi ile karşılaşılır. Proteinler, bazı minerallerin kullanılmasını sağlarlar. Bunlar; demir, kalsiyum gibi minerallerdir. Ayrıca A vitamini proteinin varlığında verimli olarak kullanılabilir. İlerleyen yaşlarda hayvansal proteinin yoğun tüketimi risk taşıyabilir. Bunun sebebi bu tip proteinlerde doymuş yağ oranı ve kolestrol yüksek olmasıdır. Kalp damar sorunlarını da düşünerek hareket edilmelidir. Yaşça yüksek kişilerde hayvansal proteinin çok fazla tüketilmemesini tavsiye etmemekle birlikte bitkisel proteine yönelmelerini önerilebilir” dedi.  
 

Haber Merkezi