Uzmanı anlattı: Bel ağrısı fıtık habercisi mi?

Bel ağrıları hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, hangi bel ağrısı çeşidinin bel fıtığı olduğunu anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.09.2024 04:00
  • Güncelleme Tarihi : 03.09.2024 09:01
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzmanı anlattı: Bel ağrısı fıtık habercisi mi? haberinin görseli

Bel ağrısı deyince akla ilk olarak bel fıtığı geliyor. Her bel ağrısı bel fıtığına mı işaret eder? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü bel fıtığı ağrısını ve belirtilerini anlattı.

Bel ağrılarının sadece yüzde 5’inin bel fıtığı kaynaklı olduğunu vurgulayan Dr. Güçlü bel fıtığının bazen bel ağrısıyla değil topuk ağrısı, bacakta uyuşma ve karıncalanmayla kendini gösteridiğini söyledi.

Bel ağrısı neden olur?

Bel ağrısının nedenleri hakkında konuşan Dr. Güçlü, bel zorlanması ve duruş bozukluklarınna dikkat çekti. Bu durumun bel kaslarına hasar vererek ağrıya yol açtığını belirtine Güçlü, bu tip ağrıların fiziksel aktiviteyle arttığını söyledi. Ağrının şiddetini öne eğilme, ayakta kalma, yürüme gbü günlük yaşamda yapılan basit davranışlarla artabildiğine dikkat çeken Güçlü, ağrıların dinlenme ile hafiflediğini belirtti.

Bel ağrısının çok sık rastlanılan bir durum olduğunu vurgulayan Dr. Güçlü şöyle konuştu;

“Sırttaki kas veya tendonlarda oluşan bir zorlanmadan kaynaklanabilir. Diğer nedenler arasında artrit, yapısal sorunlar ve disk yaralanmaları bulunur. Ağrı genellikle dinlenme, fizik tedavi ve ilaçla düzelir. Tüberküloz, brusella gibi hastalıklar, kemik erimesi (osteoporoz), kireçlenme, başka bir yerden metastaz yapan ya da omurganın kendisinden kaynaklanan kanserler de bel ağrısına neden olabilir. Aynı zamanda mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasından kaynaklanan bel ağrıları da söz konusu olabilirken bazı bel ağrıları ise psikolojik kaynaklıdır”

Hangi bel ağrısı riskli?

Her 5 kişinden 4’ünde bir dönem görülebilen bel ağrısının risklerini anlatan Dr. Güçlü şu ifadeleri kullandı;

“30 yaş üstü kişilerde daha fazla bel ağrısı görülür. Omurgadaki diskler yaşla birlikte aşınır. Diskler zayıflayıp aşındıkça ağrı ve sertlik ortaya çıkabilir. Aşırı kilolu/obez olan veya fazla kilo taşıyan kişilerde bel ağrısı görülme imkanı daha yüksektir. Aşırı kilo eklemlere ve disklere baskı yapar. Zayıflamış karın kasları omurgayı destekleyemez ve bu da sırt zorlanmalarına ve burkulmalara yol açabilir. Sigara içen, aşırı alkol tüketen veya hareketsiz bir yaşam tarzı süren kişilerde bel ağrısı riski daha yüksektir. Ağır kaldırma veya eğilme gerektiren işler ve aktiviteler bel yaralanması riskini artırabilir. Yapısal sorunlar, omurga hizalamasını değiştiren skolyoz gibi rahatsızlıklar şiddetli sırt ve bel ağrısına neden olabilir. Ailesinde osteoartrit, belirli kanser türleri ve diğer hastalıklar bulunan kişilerde bel ağrısı riski daha yüksektir. Depresyon ve anksiyetede bel ağrısı görülebilir”.

Her bel ağrısı fıtık mıdır?

Bel fıtığında ağrı fakrlı seyrettini belirten Güçlü bel ağrılarının sadece yüzde 5’nin bel fıtığı kaynaklı olduğunu dile getirdi. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü bel fıtığı ağrısını şöyle tanımladı,

“Bel fıtığında hissedilen ağrı yavaş yavaş gelişir. Yaygın, batıcı, hareketle artan, istirahatla azalan, belde ve etkilenen sinir kökünün anatomik dağılımına uygun olarak bacağa yayılan bir ağrıdır. Ağrı, öne eğilme veya arkaya dönme gibi ters bir hareket sonrası ani olarak başlayabilir. En küçük bir hareketle şiddetlenip, kilitlenme veya bel tutulmasına yol açar. Oturmakla, ayakta durmakla, öksürmekle, ıkınmakla, araba kullanmakla artar. Bel ağrılarının yalnızca yüzde 5’i bel fıtığı kaynaklıdır. Bazen bel fıtığı; bel ağrısı ile değil, basılan sinir köküne bağlı olarak topuk ağrısı, bacakta uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi şikayetler ile belirgin hale gelebilir”

Bel sağlığı nasıl korurnur?

Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü’den bel sağlığını korumak için altın değerinde 10 öneri

Yükü vücudunuza eşit olarak paylaştırarak taşıyın. Yerden cismi alırken dizlerinizi kırarak çömelin, belden eğilmeyin.

Yüksek topuklu veya topuksuz ayakkabılardan kaçının. Topukların yüksekliği normal, ökçeler yumuşak olmalıdır.

Bel rahatsızlığı geçirdiyseniz, jimnastik, golf, tenis, güreş, boks, judo, halter, futbol ve basketboldan kaçının. Bunun yerine yürüme ya da yüzme gibi sporları tercih edin.

Yüksek bir yere eşya koyarken veya alırken ayağınızın altına yükseltici koyun, uzanmayın.

Aşırı kilo almaktan kaçının.

Otomobil kullanırken koltuk belinizi desteklemeli. Uzun yola çıkarken, belinizi ince bir yastıkla destekleyin.

Omurganın fizyolojik kıvrımlarına uyum sağlayan ortopedik yatakları tercih edin.

Kalça ve dizlerin hafifçe bükülü, karna çekilmiş olduğu yan pozisyonda yatmak bele binen yükü azaltır.

Bilgisayarda çalışırken başınız dik olmalı, bel ve kalçanızın arka kısmı destekli olmalıdır. Ekranı tam karşıdan görmeli, kollarınız rahat olmalı, ön kol ve bilekleriniz aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalıdır. Ayaklarınızı desteklemek için bir basamak kullanın.

Herhangi bir bel rahatsızlığı geçirmiş ve iyileşmişseniz, uzman doktorunuzun önerdiği egzersizleri aksatmadan yapın. Egzersiz sonrasında şiddetli ve 15 dakikadan fazla süren bir rahatsızlık hissederseniz mutlaka bir uzman doktora danışın.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal