- Sağlık
- 16.04.2025 11:49
Okulların açılmasına az bir zaman kala Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir, okula uyum sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı
Okula uyum sürecinin sağlıklı atlatılması okul başarısını olumlu etkiliyor. Uzman Klinik Psikolog Özge Bilir ebeveynler için okula uyum sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri tek tek anlattı.
Psikolog Bilir, okulun ilk günlerinde çocukların alışık olmadıkları bir sürece girdiklerine dikkat çekerek çocukların kaygılı olabiliceğini söyledi. Okul dönemine başlayan çocukların düzenlerinin tamame değiştiğini belirten Bilir, “Konfor alanından uzaklaşmak, alışılan uyku ve beslenme düzenin değişecek olması, yeni ortam ve yabancı birçok insan ile karşılaşacak olmaları çocukların stres ve kaygı seviyesinde artışa neden olabilir. Bu nedenle okulun ilk günleri çocuğunuz sizi yanında isteyebilir. Ebeveynlerin tutarlı olmaları gerekmektedir. Kararlı ve net bir duruş sergilemelisiniz. Açıklama yaparak kafasındaki soru işaretlerini gidermesini sağlamalısınız. Hangi saatte onu okuldan alacağınızı, ihtiyaç duyduğunda size ulaşabileceğini bilmesi güven duymasını artıracaktır” ifadelerini kullandı.
Okula uyum döneminde velilerin rolünün önemli olduğu belirten Bilir, şu tavisyelerde bulundu;
“Okula uyum dönemini olumlu şekilde etkilemek için çocuğu gerçekçi ve dürüst bir şekilde bilgilendirmek gerekiypr. Okul, yeni düzen, sınıf arkadaşları, öğretmenleri, evdeki ve okuldaki kurallar ile ilgili karşılaşacakları durumları bilmeleri çocukların kendilerini bu yeni duruma hazırlamalarını sağlıyor. Çocuk okulu otorite ve sert kuralların olduğu bir yer olarak görmemeli. Bununla birlikte alışık olduğu evdeki kuralların veya esnekliğin okulda geçerli olmadığını, uyması gereken yeni sınır ve çerçevelerin olacağıyla ilgili konuşma yapılması gerekir. Okulu tanıtan ve geçiş sürecini yumuşatmayı hedefleyen uyum programlarının da çocuğun bu psikolojik hazırlık sürecine katkıda bulunacaktır”
Uyum sürecinin her çocukta yaşa, mizaca ce öğrenme düzeyine farklı seyrettiğini belirten Bilir, ders başarısının öncelik olmaması gerektiğine vurguladı. Öncelik olarak çocuğun okula uyum sağlayıp sağlayamadığı dikkate alınması gerektiğini belirtti. Akran kıyaslamasının bu süreçte çocuk iyi iyi olmadığını belirten Bilir, çocuğun özgüveninde düşüşe ve olumsuz benlik algısına sebebiyet verebileciğini söyledi. Destekleyici bir tutum sergilemenin çocukların motivasyonu artıracağına dikkat çelen Bilir, “Bu motivasyon öğrenim hayatının ilerleyen dönemlerini de olumlu etkileyecek. Bu nedenle anne babaların, çocuklarını gerekli yerde takdir etmesi özgüveninin gelişmesini sağlar” dedi.
Okulun aileden sonra çocuklar için ikinci bir sosyal ortam olduğuna dikkat çeken Bilir şöyle konuştu;
“Çocuğun hayata dair bilgiler edineceği, toplumsal kuralları, sorumluluk almayı öğrendiği, ilişkiler kurma ve sürdürmeyi öğreneceği, kişilik gelişiminde büyük rol oynadığı yerlerden biri okuldur. Arkadaşları tarafından dışlanan, oyunlara dahil edilmeyen çocuk yetersiz hissederek içine kapanabilir, okula gitmeyi reddederek öfkesini dış dünyaya yansıtabilir. Bu süreçte yapıcı çözümler geliştirebilmeli, sıkıntı yaşadığı durumlar karşısında yol gösterici olabilirsiniz. Cesur adımlar atabilmesi için onu gerçek dışı olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak son derece önemli olacaktır.”