Yanlış kullanılan bitkilerde kanser riski

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç.Dr. Selami Selvi, şifalı kabul edilen bazı bitkilerin hatalı kullanımlarının kansere kadar çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.04.2017 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 02.04.2017 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yanlış kullanılan bitkilerde kanser riski

Halk arasında giderek yaygınlaşan şifalı bitkiler hatalı kullanıldıklarında daha riskli durumlara neden olabiliyor. Soğuk algınlığı durumunda ilk kullanılan ıhlamurun kaynatıldığında etken maddesini kaybettiğini belirten Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç.Dr. Selami Selvi, kantaron yağı, ıhlamur ve karabaş gibi bazı bitkilerle ilgili uyarılarda bulundu. Bitkilerin hazırlanışı ve kullanımı sırasında kesinlikle bilimsel verilere bakılması gerektiğini dile getiren Doç.Dr. Selvi, şöyle dedi: “Bitkilere göre hazırlanma şekilleri de değişiyor. Türkiye'de sarı kantaron olarak bilinen 'hypericum perforatum', bilinçsiz bir şekilde tüketilirse son derece tehlikelidir. Çünkü bu kantarondaki etken maddeler gün ışığına çıktığımız zaman cildimizi yakabilir. Cilt kanserine kadar götürebilir. Onun için kantaronun kullanımı genellikle güneş olmadığı zaman akşamları tavsiye edilmelidir. Özellikle kök gibi sert kısımları kaynatma usulü ile yaparız, çiçek gibi hassas kısımları ise infüzyon dediğimiz çay demleme yöntemiyle yaparız. İnsanlarımız genellikle araştırma yapmadan tıbbi bitkileri tüketiyor. Bizim istediğimiz araştırma yapılsın, bilimsel çalışmalara bakılsın ve ona göre kullanılsın." (DHA)

Haber Merkezi