CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayı için iptal başvurusu yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali için hukuki başvuru yapıldı. Kurultay delegeleri Hatip Karaarslan ve Yılmaz Özkanat, CHP’nin 21. Olağanüstü Kurultay’ın iptal edilmesi için resmi başvuruda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 24.04.2025 14:58
  • Güncelleme Tarihi : 24.04.2025 14:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayı için iptal başvurusu yapıldı haberinin görseli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 21. Olağanüstü Kurultayı'nın iptali için iki parti delegesi mahkemeye başvurdu. CHP kurultay delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, kurultayın iptali amacıyla Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen tarafından sunulan dilekçede, CHP'nin tarihi boyunca hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa ve demokrasiye bağlılıkla Türk siyasal hayatında önemli bir rol üstlendiği vurgulandı.

HaberTürk'te yer alan habere göre, CHP kurultay delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, 6 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilen 21. Olağanüstü Kurultay’ın iptali için yargıya başvurdu. Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen tarafından Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, söz konusu kurultayın parti içi iradeyi gasbeden yöntemlerle yapıldığı ve parti ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı. Dilekçede, "4-5 Kasım 2023’te yapılan olağan kurultay başta olmak üzere, CHP İstanbul İl Kongresi gibi süreçlerin akçeli ilişkiler, hukuka aykırı uygulamalar ve demokratik iradeyi sakatlayan müdahalelerle gölgelenmiş olduğu" ifade edilerek, bu kurultaylarda alınan kararların yok hükmünde olduğu belirtildi. Bu yokluk hali üzerine inşa edilen 6 Nisan 2025 tarihli Olağanüstü Kurultay'ın da hükümsüz olduğu iddia edildi.

"ÖZGÜR ÖZEL ŞAİBELİ ŞEKİLDE GENEL BAŞKAN İLAN EDİLDİ"

21 Mart 2025'te alınan olağanüstü kurultay kararının hukuken geçersiz olduğu savunulan dilekçede, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 4-5 Kasım 2023'teki kurultayda "şaibeli" bir şekilde genel başkan ilan edildiği ve yetkisiz olduğu öne sürüldü. Dilekçede, kurultayda meşruiyeti tartışmalı bir şekilde seçilmiş olan doğal delegelerin fiilen engellenen adaylık süreçleri, delegelere yapılan baskılar ve oylamaların gizliliğine gölge düşüren uygulamaların olağanüstü kurultay sürecinin demokratik meşruiyetini tamamen ortadan kaldırdığı ifade edildi.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi;

"Parti tarihimizde ilk kez bu kadar düşük aday başvurusu gerçekleşmiş, delegelere dayatılan listeler ve gözetlenen oy kullanımı, siyasi hayatımızda kara bir leke olarak yerini almıştır. İstanbul İl Kongresi'nde seçilen delegelerin hukuki geçerliliği olmamasına rağmen, bu kişiler kurultayda oy kullanmıştır. Bizler, hukukun üstünlüğüne, parti içi demokrasinin yaşatılmasına ve Cumhuriyet Halk Partisinin kendi geleneklerine olan sadakatine inanan kişiler olarak, bu hukuksuz sürece karşı sessiz kalmayacağız. Bu sebeple, 6 Nisan 2025 tarihinde yapılan 21. Olağanüstü Kurultay'ın iptali için dava açmış bulunmaktayız. Amacımız, partimizi yeniden hukuk zeminine çekmek, meşruiyetin ve adaletin sesi olmak ve Cumhuriyet Halk Partisini tarihine ve kurucularına yakışır şekilde temsil etmektir.
4-5 Kasım 2023 tarihli CHP 38. Olağan Kurultayı mutlak butlanla sakatlanmış ve yok hükmünde bulunduğundan mevzuat ve hukukun bir gereği olarak 38. Olağan Kurultay öncesi görevde bulunan Parti Genel Başkanı ile Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin görev yetkileri geri döneceğinden 4-5 Kasım tarihli kurultay öncesi görevde bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile önceki Parti Meclisi ve önceki Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin tedbiren görevlerine iadesi talep olunur

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ