Sayfa Yükleniyor...
Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa'da inceleme yapan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ülkemizin önemli siyasal, sosyal, demografik sorunlarının kaynağında yatan bölgeler arası gelişmiş farklarını ortadan kaldıracak GAPın ihmal edildiğini söyledi
SAMİ GÖKÇE/ANKARA
Oran "Tarım, enerji, sanayi, ulaşım, haberleşme, eğitim, sağlık, turizm, kırsal ve kentsel altyapı gibi birçok sektörü kapsayan, ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak GAPın tamamlanması, sadece bölge değil ülke kalkınması için de hayati önemdedir" diye konuştu.
Umut Oran bölgede yaptığı inceleme ve gözlemlerini paylaştı. Ülkemizde siyasal, sosyal, ekonomik ve demografik sorunların temelinde yatan bölgeler arası gelişmişlik farklarını ortadan kaldıracak, bölge ve ülke kalkınmasına önemli katkı sağlayacak olan Güneydoğu Anadolu Projesinin en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini anlatan Umut Oran "Bu proje Türkiye nüfusunun yüzde 11inin yaşadığı Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsıyor. Bu iller toplam 75 bin 358 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 10unu oluşturuyor. Türkiyede sulanabilir 8.5 milyon hektar arazinin ise yüzde 20si GAP Bölgesinde yer alıyor. Bu illerde halkın gelir düzeyi ve hayat standardını yükseltmek için 1980lerde uygulamaya konulan ve tarım, enerji, sanayi, ulaşım, haberleşme, eğitim, sağlık, turizm, kırsal ve kentsel altyapı gibi birçok sektörü kapsayan GAPın tamamlanması, sadece bölge değil ülke kalkınması için de hayati önem taşıyor" dedi.
HÜKÜMET VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI
AKP iktidarında 2002-2008 döneminde GAP'ın adeta unutulduğunu iddia eden CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 2008de ilan edilen Kürt Açılımının ekonomik ayağı niteliğinde bir GAP Eylem Planı açıklandığını 2008 de Diyarbakır'da açıklanan bu planın hiç bir maddesinin hayata geçirilmediğini söyledi.
GAP HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDEN DÜŞTÜ
Oran "Dönemin Başbakan Erdoğan yeni Eylem Planı ile GAPı hızlandırma; bölgede yatırım, üretim ve istihdamı artırma yönünde iddialı vaatlerde bulundu. GAPın mali portresi 2008 yılı fiyatlarıyla toplam 41.2 milyar TL olarak hesaplanmış, 2007 sonuna kadar yapılan toplam harcama 25.6 milyar TL, nakdi gerçekleşme oranı yüzde 62.2 olmuştu. 2008-2012 GAP Eylem Planında (2008 fiyatlarıyla) 26.7 milyar TL kaynak aktarımı öngörülürken, eylem planı döneminde (2012 fiyatlarıyla) toplam harcama 14.7 milyarda kaldı. Kürt açılımı başarısız olunca, GAP Eylem Planı da adeta hükümetin gündeminden düştü. Hal böyle olunca, temin edilmiş o kaynaklar GAPa akıtılmadı. Vaat edilen kaynağın neredeyse yarısı kadar bir harcama gerçekleşebildi. Enflasyonla güncelleme durumunda ise gerçekleşen harcama reel bazda çok daha düşük. Üstelik yapılan harcamanın da büyük bölümü, çalışanlar ve işverenlerden kesilen primlerden oluşan İşsizlik Sigortası Fonundan aktarıldı. GAPta öngörülen sulama şebekesinin ancak yüzde 17.3ü tamamlanabildi ve 1.8 milyon hektar arazinin sadece yüzde 20si sulanabiliyor. Tamamlanan 16 barajda tutulan su araziye verilemiyor. Oysa bu arazinin tamamının sulanabilmesi, Türkiyenin tarımsal üretimini iki katına çıkaracak" dedi.
İSTAHDAM SAĞLANAMADI
GAP Bölgesinde gerekli istihdam artışının sağlanamadığına da dikkat çeken Umut Oran bölgede işsizlik ülke ortalamasının yaklaşık 5 puan üzerinde olduğunu Türkiyede en yüksek işsizlik oranının; yüzde 23,4le Batman, yüzde 20,6 ile Mardin, yüzde 20,5 oranıyla Siirt, yüzde 20,1le Şırnak ve yüzde 18,7le Diyarbakırda bulunduğunu açıkladı.
Yapılan inceleme sonunda GAP bölgesindeki illerin göç vermeye devam ettiğini saptadıklarını anlatan Umut Oran Türkiye nüfusunun halen yüzde 11 oranındaki 7.6 milyonunun GAP bölgesindeki 9 ilde yaşadığını GAP illerinin toplam nüfusu 2014 yılında yaklaşık 522 bin kişi azaldığını kaydetti. Bölge için önemli bir tarım ürünü olan pamuk üretiminin ise 2002-2013 döneminde Şanlıurfa dışındaki illerde düştüğünü en hızlı düşüş yüzde 96 ile Siirtte gerçekleştiğini ifade etti.
İHMAL DEVAM EDİYOR
Oran daha sonra şu değerlendirmeyi yaptı: Bölgede halkın gelir düzeyi ve hayat standardını yükseltmek amacıyla uygulamaya konulan GAP, Türkiyede ciddi siyasal, sosyal, demografik sorunlara kaynaklık eden bölgeler arası gelişmiş farklarını ortadan kaldırma ve ülke kalkınması açısından stratejik önemdedir. Tamamlandığında 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanacağı belirtilen GAP, sadece bölge değil ülke kalkınması, ekonomik büyüme, istihdam artışı ve işsizlik sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacaktır.
AKP ise ülke kalkınması, sosyal barış ve huzur bağlamında kalıcı yararlar sağlayacak uzun soluklu GAP yerine, kısa vadede canlılık yaratacak inşaat- toplu konut, duble yol, köprü gibi rant projelerine ağırlık vermeyi tercih etmiştir. Eylem Planı kapsamında verilen sözler tutulmamıştır. Geçen yıl hazırlandığı söylenen, adı var kendi yok nitelikteki yeni eylem planı da bir türlü ilan edilememiştir. Bölgeye yönelik çözüm süreci gibi GAPın akıbeti de halen belirsizdir. GAPta ihmal devam ediyor. Oysa ekonomik, siyasal ve sosyal nedenlerden dolayı Türkiyenin, GAPı ihmal etme lüksü yoktur.
Haber Merkezi