Sayfa Yükleniyor...
Başbakan Yardımcısı Babacan, küresel ekonomide 2008den bu yana ilk kez kötü artık geride kaldı denilebilecek bir döneme gelindiğini söyledi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) verdiği taahhütlerin şuan bir çok sorunun üzerini örtmüş gibi göründüğünü belirterek, ECB hem ülkeler hem de bankalar açısından zımni bir garanti algısı oluşturuyor ama bunu açıkça söylemiyor dedi. Forum İstanbul 2014'te konuşan Babacan, Yarınları birlikte kuralım çağrısıyla 13 yıl önce başlayan Forum İstanbulun ülke için çok önemli konuları gündeme getirdiğini söyledi. Babacan, gelecek yıl Türkiyenin G-20'nin dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, diğer üye ülkelerle birlikte küresel ekonominin en güncel maddelerinin Ankaradan oluşturulacağını ve yönlendirileceğini kaydetti.
GELİR DAĞILIMINDAKİ EŞİTSİZLİK
Küresel ekonomide 2008den bu yana ilk kez kötü artık geride kaldı denilebilecek bir döneme gelindiğine işaret eden Babacan, Şimdiye kadar bunu söyleyemiyorduk. Geçmişteki endişelerin yavaş yavaş kalktığını görüyoruz. Gelişmiş ekonomilerde hala sorunlar var. Potansiyel büyüme gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kiriz öncesine göre düşmüş durumda. Gelir dağılımındaki adaletsizlik bundan sonra en çok dikkat edilmesi gereken konu olacak dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Güveni tekrar nasıl inşa edeceğiz? sorusunun en önemli soru olarak ortada durduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu güveni tekrar inşa etmek bundan sonraki dönemin en önemli gündem maddesi olacak. ABDdeki toparlanma diğer gelişmiş ülkelere göre daha kuvvetli. Ancak iş gücü piyasasındaki yapısal bozukluk hala bir problem olarak duruyor. İşsizlik konusu ABD ekonomisinin en çok dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor. Avrupada yıllardan sonra ilk defa yüzde bir oranında artı büyümeyi göreceğiz. Yine de kırılgan ve ülkeden ülkeye farklılık gösteren bir büyüme söz konusu. Bankacılık sistemi ile ilgili problemler henüz aşılabilmiş değil.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ZOR DÖNEMLER GEÇİRDİ
Ali Babacan, faizlerdeki bu düşüşün en büyük riskinin bazı ülkelerde meydana gelebilecek rehavet olduğunu dile getirerek, bu noktaya dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Şu anki ortamın finans piyasası açısından mutluluk verici olduğuna vurgu yapan Babacan, Avrupadaki toparlanma Türkiye açısından önemli. Hala bir numaraları ihracat pazarımız Avrupa. Avrupa ne kadar hızlı toparlanırsa bunun bizim ihracatımıza faydası olacaktır dedi. Babacan, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızının daha düşük olacağının öngörüldüğüne vurgu yaparak, Ancak gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarının onlarınkinin çok daha üstünde olduğunu göreceğiz. Şirketler büyümek ve dinamizm istiyorsa yine gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmaya devam edecek diye konuştu. Büyümenin kalitesinin ve sürdürebilirliğinin tüm ülkeler için çok önemli olduğunu ifade eden Babacan, kısa vadeli büyüme adına bilançoları tahrip edecek politikalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. (AA/İSTANBUL)
Haber Merkezi