Meclis Genel Kurulu’nda kayyum polemiği: Kayyum bir darbedir

TBMM Genel Kurulu’nda Meclis Başkanlığı’na Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyumla ilgili önerge sunulduğu sırada tartışma yaşandı.


  • Oluşturulma Tarihi : 19.02.2025 00:32
  • Güncelleme Tarihi : 19.02.2025 00:32
  • Kaynak : DHA
Meclis Genel Kurulu’nda kayyum polemiği: Kayyum bir darbedir

TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan “Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasının hukuki, siyasi, toplumsal boyutlarının araştırılması” başlıklı önergenin görüşüldüğü sırada milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

 

“TERÖRE YARDIM EDENLER HAKKINDA SORUŞTURMA YAPILIR”

Önerge üzerine sırasıyla; DEM Parti, Yeni Yol Partisi, İYİ Parti ve CHP'li milletvekillerinin ardından AK Parti grubu adına Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya söz aldı.

Kaya, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Van Belediye Başkanı da Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinden 3 yıl 9 ay teröre bilerek yardım etme suçundan dolayı ceza almıştır. Bu sebepten dolayı da kanunun 45'inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevinden uzaklaştırılmış, yerine de kayyum atanmıştır. Seçilmiş olmak kimseye terör örgütüne, terör örgütlerine yardım etme hakkı vermez ve bu durum kimseye bir ayrıcalık sağlamaz. Kim olursa olsun, teröre, terör örgütlerine yardım edenler hakkında soruşturma yapılır, bağımsız yargı organları kararlarını verir ve Anayasa’nın 127'nci maddesini dayanak alan Belediye Kanunu'na göre de bu işlemler tesis edilir.”

 

ÖNERGEYE VETO

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya'nın konuşması esnasında DEM Parti sıralarından tepkiler geldi. Ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, önergeyi oylamaya sundu. Önerge oylama sonucunda reddedildi.

 

“MESELE TAM BİR KUMPASTIR”

Meclis Başkanvekili Adan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli'ye söz verdi.

Söz alması üzerine açıklamalarda bulunan Temelli, şöyle konuştu:

"Hatip, hukuktan, hukuk devletinden, Anayasa'dan bahsetti. Anayasa burada, 127'nci madde burada, Sayın Akbaşoğlu okuduğu halde anlamamıştı, sanırım hatip de anlamamış; tekrar tekrar okumalarını tavsiye ediyorum. Anayasa'ya aykırı bir işlem yapmaya devam ediyorlar. Kayyum bir hukuksuzluktur, kayyum bir darbedir. Zaten bir darbe döneminin ürününe referans veriyorlar ki o kanun maddesi de Anayasa'ya aykırıdır. Kaldı ki Sayın Zeydan'ı, Belediye Eş Başkanımızı suçladıkları meselenin bu anlattıklarıyla da alakası yoktur. Hem bilimsel olarak hem bilirkişi raporlarında da çok açık ortaya çıkmıştır ki yargılandığı ve üç yıl dokuz ay ceza aldığı mesele tam bir kumpastır, orada değildir. Teşebbüs suçu da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Hala hukuksuzlukta ısrar ediyorlar. Böyle bu türden yaklaşımlarla kayyumu savunarak Türkiye'deki bu krizi, siyasi krizi çözmek mümkün değildir.”

 

AK PARTİ’DEN DEM’E YANIT

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli'ye cevap vermek üzere söz aldı.

Anayasa'nın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı 'Belediye Kanunu'nun da yer alan ilgili hükümleri aktaran Akbaşoğlu, şunları kaydetti:

"Tıpkı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda bütün kamu görevlileri, memurlar için açığa alma işlemi gibi Anayasa ve Belediye Kanunu'ndan kaynaklı bu yetkiyi İçişleri Bakanı hukuka uygun bir şekilde kullanmış, yerine de kamu görevlisini atamıştır. Burada hepimizin karşı çıkması gereken şey, hukuka uygun bir şekilde geçici görevlendirme değil, kalıcı bir şekilde Kandil’in kayyum atamasına hep beraber karşı çıkmamızdır. Burada bütün siyasi partilerin, demokrasiden yana olan bütün siyasi partilerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu Batasuna kararında da belirttiği gibi, terörü lanetlemek, terörle irtibatı, iltisakı, yardım ve yataklığa geçit vermeyecek bir dil kullanmaktır. Siyaseti de Türkiye'yi de terörden kurtarmamız gerekiyor. Yapılması gereken budur."

 

“VAN’DA BU DENLİ BİR ŞİDDETİ UYGULAR MISINIZ?”

Genel Kurul'da milletvekilleri arasında karşılıklı sataşmalar sürerken söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Sayın Akbaşoğlu'nun ne denli acze düştüğü zaten konuşmasında belli. Anayasa'dan girdi, 657'den çıktı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ilgili maddeyle ilgili konuştuk, o başka yerlere çekti. Neden? Çaresizler çünkü savunamazlar. Savunmakta ısrar etmeyin. Bakın, Sayın Zeydan'a ceza veren mahkemenin dava tutanağı elinizde. Açın okuyun bakalım, sizin söylediğiniz bir şey mi yoksa uydurulmuş kumpas bir dava mı? En azından dürüst olun ve o davanın ne gerekçeyle açıldığını, ne zaman açıldığını siz de çok iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla şimdi alıp da bu konuyu başka yerlere götürmeyin. Burada ayrıca bir meşruiyet sorunu var. Zaten bir meşruiyet sorunu olmasa siz Van'da bu denli gözü dönmüş bir şiddeti uygular mısınız?" dedi.

 

“SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ HİÇ KİMSENİN YOKTUR”

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu yerinden söz aldı. Akbaşoğlu, şu açıklamada bulundu:

"Yani anlattıklarımız tabii ki Anayasa olacak, 'Belediye Kanunu' olacak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına atıf olacak. Dolayısıyla mevzuatı anlatıyoruz, 'Onları bırakın' diyor. Yani Türkiye Cumhuriyeti devleti hukuk devleti. Biz mevzuata atıf yapmayacağız da konusu suç teşkil eden fiilleri, eylemleri, söylemleri ortaya koyanlarla ilgili bağımsız ve tarafsız yargının vermiş olduğu kararları uygulamayacağız da ne yapacağız, görmezden mi geleceğiz? Suç işleme özgürlüğü tanımaz seçilmiş olmak. Atanmışlar da seçilmişler de mevzuata uygun hareket etmek durumundadırlar. Suç işleme özgürlüğü hiç kimsenin yoktur. Söylediğimiz de tabii ki mevzuata uygun davranılması gerektiğidir. Bu kadar açık ve bedihi, herkesin kabul etmesi gereken bir şeyin inkâr edilmesini anlamak mümkün değildir.”

 

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

TBMM Genel Kurulu, yaşanan tartışmanın ardından, 'Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumları ile İlgili Bazı Düzenlemelere Dair Kanun Teklifi' görüşmelerini sürdürüyor.

DHA

DHA
Yazarımız Kim ?

DHA