Sayfa Yükleniyor...
Milliyetçi Hareket Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa'yı marka kültür şehri yapacaklarını söyledi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay, 2007 yılında hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023 yılı hedefleri arasında; Manisa'nın kültür turizminin canlandırılarak Manisanın marka kültür kenti olması fikrinin yer aldığını belirterek, "Manisanın içinde yer aldığı Güney Ege Bölgesinde, termal turizm merkezleri belirlenmesi ve termal turizmin altyapı ve üstyapısının geliştirilmesine yönelik stratejilerin hayata geçirilmesi yer almaktadır. Ancak, bunlarla ilgili çalışma yapılmamıştır dedi.
MANİSADA MÜZE YOK
Manisayı marka kültür kenti yapacağız diyenlerin konuşmaktan başka bir şey yapmadığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: Manisada otuz bine yakın tarihi eser, sergilenecek müze olmadığı için depolarda bekletilirken, Dünya Geçici Miras Listesinde yer alan Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri ziyaret eden turistler müze olmadığı için buradaki bir takım tarihi eserleri göremiyor. Büyükşehir statüsündeki Manisada devlet tiyatrosu dahi bulunmazken Manisayı marka kültür kenti nasıl yapacaksınız?
TURİZM TEŞVİKİ ALMALI
Manisada Devlet Tiyatrosu olmadığını anlatan Akçay, şunları söyledi: "Manisaya Devlet Tiyatrosu açılmasına yönelik çabalarımıza hükümet yıllardır kayıtsız kalmıştır. Büyükşehir statüsündeki Manisaya hala Devlet Tiyatrosu açılmamış olması hükümetin bir ayıbıdır. 2005 yılında Salihliye gelerek Sardı ziyaret eden Kültür ve Turizm Eski Bakanı Atilla Koç da Sarda müze yapma sözü vermişti. Ancak, 2005 yılından beri Sart Müzesi'yle ilgili bir gelişme olmamıştır. İlk hedefimiz Dünya Geçici Miras Listesine dahil edilen Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüslerinin Dünya Miras Listesine eklenmesidir. Bu nedenle Sardesde acilen müze açılmalıdır. Kula- Emir, Demirci- Hisar, Salihli- Kurşunlu, Turgutlu-Urganlı Termal bölgeleri, tarihi evleri ve sokakları, peribacalarının bulunduğu Kulaya yapılacak turizm yatırımları teşvik kapsamına alınmalıdır.
Manisanın bu kültürel ve doğal zenginliklerinin yeterince tanıtılamadığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüzde turizm artık deniz, kum ve güneş üçgeninden kültürel, doğal, tarihi değerlerin yaşandığı bir konjonktüre doğru kaymaktadır. Manisa bu yönlerden çok avantajlı bir konumda iken çeşitli yetersizlikler nedeniyle turizmde istenen noktaya gelememiştir. Batı Anadolu'da Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında yer alan Manisa, tarihi, doğal ve folklorik değerler bakımından zengin bir ilimizdir. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına inen kentte Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarına ait iz bulunmaktadır. Özellikle Manisa merkezi, Saruhanlı ve Osmanlı dönemi eserleri bakımından zengindir. Yine Kula kentsel Sit alanı, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir."
HÜKÜMET KAYITSIZ KALDI
Akçay, 9. Kalkınma Planı (2007-2013) hedefleri çerçevesinde Türkiye Turizm Stratejisi 2023 çalışması hazırlandığını anlatarak şunları söyledi: "Türkiye Turizm Stratejisi 2023 yılı hedefleri arasında; Manisa ilinde kültür turizminin canlandırılarak Manisanın marka kültür kenti olması yer almaktadır. Manisanın da içinde yer aldığı Güney Ege Bölgesinde, termal turizm merkezleri belirlenmesi ve termal turizmin altyapı ve üstyapısının geliştirilmesine yönelik stratejilerin hayata geçirilmesi yer almaktadır. Ancak, bunlarla ilgili çalışma yapılmamıştır. Manisanın turizmiyle ilgili hedeflerini açıklayan MHPli Akçay, sözlerini şöyle tamamladı: Manisada otuz bine yakın tarihî eser, sergilenecek müze olmadığı için depolarda bekletilmektedir. Manisada tüm bu eserlerin sergilenebileceği büyüklükte bir müze gerekmektedir. Manisa Şehir Müzesi konusunda bir protokol yapılmış olmasına rağmen herhangi bir gelişme sağlanmamıştır. Manisada Devlet Tiyatrosu bulunmamaktadır. Manisaya Devlet Tiyatrosu açılmasına yönelik çabalarımıza hükümet yıllardır kayıtsız kalmıştır." (İHA/MANİSA)
Haber Merkezi