Naci Görür’den Soyer’e: Deprem konusunda doğru olanı yaptı

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’in 15 aktif fay hattı üzerinde bulunduğunu belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki belediye başkanı Tunç Soyer’in bu konuda önemli adımlar attığını dile getirdi. Soyer ise Prof. Dr. Görür’e yanıt vererek, döneminde gerçekleştirilen projeleri anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 05.02.2025 11:37
  • Güncelleme Tarihi : 05.02.2025 08:42
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Naci Görür’den Soyer’e: Deprem konusunda doğru olanı yaptı

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’in 15 aktif fay hattı üzerinde bulunduğunu belirterek, şehrin depreme karşı hazırlıklı olması için kapsamlı bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Görür, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki belediye başkanı Tunç Soyer’in bu konuda önemli adımlar attığını dile getirerek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile yapılan iş birliği çerçevesinde yürütülen araştırmaları övdü. Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise görevi döneminde gerçekleştirilen projeleri anlatarak, İzmir’in depremselliği, bina güvenliği ve kentsel dönüşüm gibi alanlarda yapılan çalışmaların devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Deprem hazırlıklarıyla ilgili yapılan açıklamalar, İzmir’in risk altındaki yapısını ve alınması gereken önlemlerin önemini bir kez daha gündeme taşıdı.

GÖRÜR: HER FAYIN ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YAPTILAR

İzmir’de 15 tane minimum fay hattı olduğunu ifade eden Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Faylar ve ürettikleri son depremler bilinmeden İzmir depreme hazırlanamaz. Onun için uyarıyoruz ki; İzmir’de ciddi araştırmalar yapılmalıdır ve bundan önceki belediye başkanı (Tunç Soyer) bu işe aday gösterilmedi. Bu işi çözmek için doğru olanı yaptı. ODTÜ’deki bir ekiple anlaştı. Uzmanlar çalışmalara başladılar. Her fayın üzerinde çalışmalar yaptılar. Yani hendekler kazdılar, her fayda depremler ne zaman olmuş? ve bu depremlerin büyüklüğü nedir? Onu tespit etmek için çalışmalar yapıyorlar. En son olan depremi görüyoruz ancak önemli olan daha önceki. Biz hangi fayın ne zaman kıracağını bilmiyoruz ancak bu uydu sistemlerindeki, yer yüzündeki çalışmalarla ve teknolojiyle bilinebilir mümkün. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı veya hükümetin yetkilisi İzmir’deki her fayı A’dan Z’ye kadar araştırmazsa ve bilmezse milyonlarca insanın can güvenliği tehlikede demektir. Çünkü ne zaman bunların deprem üreteceği kesinlikle bilinmiyor. Bu çağda böyle bir tehlike varsa ve sen bu fayların üzerinde oturuyorsan bilmemek ne demek. Önceki belediye başkanı bunu yaptı, uzmanları görevlendirdi ve çalışıyorlar” dedi.

SOYER: DÖNEMİMDE BİRÇOK PROJE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Prof. Dr. Naci Görür’ün sözlerine yanıt veren ve İzmir’in Türkiye’nin depremselliği en yüksek şehirlerinden olduğunu ifade eden Soyer, “Belediye Başkanlığım döneminde kriz belediyeciliği kapsamında; 1- afet öncesi dönem araştırmaları, 2- afet anında yapılacaklar ve 3- afet sonrası kurtarma çalışmaları ilgili birçok proje gerçekleştirilmiştir. Deprem öncesi hazırlıklar kapsamında yürüttüğümüz, ODTÜ’den Prof. Dr. Erdin Bozkurt öncülüğünde, 9 Üniversiteden 80 akademisyenin katılımıyla, İzmir’in depremselliğinin araştırılması, paleosismolojik araştırmalar ve mikro bölgeleme çalışmaları, Türkiye’ye örnek projelerdir. Emek veren tüm hocalarımıza minnettarız. Yerel yönetimlerin kendi bölgelerinin yeraltı haritasını çıkartmak anlamına gelen bu çalışmaları, sağ olsun Naci Hoca bizden daha iyi anlatmış. Ancak elbette sadece bu çalışmalar değil, 5 yıl boyunca yürütülen bina güvenliği, şehir planlaması, kentsel dönüşüm, toplanma alanları… gibi birçok alanda çalışmaların devam ettirilmesi gerekmektedir. Bilimin rehberliği olmadan ve geçmişin birikimi yok sayılarak ileriye gidilemez.  Afetlerde sorumluluk tartışmalarına son verip herkesin topyekûn bu memleket ve yaşam hakkımız için çalışma zamanı çoktan gelmiştir” ifadelerini kullandı.

MERVE AĞRIÇ

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ