Sayfa Yükleniyor...
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çözüm sürecinde gelinen noktada elde edilen kazanımlar olduğunu söyledi
61. Hükümetin son Bakanlar Kurulu Toplantısının sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Arınç'a bir gazeteci, çözüm süreciyle ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalayın sözlerini anımsatarak, Somut bir yol haritasının hayata geçmesi için Eylül ayını işaret ettiler. Bakanlar Kurulu Toplantısında gündeme geldi mi? yönünde soru sordu. Arınç da, Başbakan Yardımcısı Atalayın konuşmasını takip ettiğini ve Bakanlar Kurulunda önemli bir başlık altında hem bugüne kadar yaşananları ve yapılanları hem de bundan sonraki yapılacakları konuştuklarını dile getirdi.
Arınç, çözüm süreci konusunda 6 maddelik bir çerçeve kanunun çıkarıldığını anımsatarak şöyle konuştu: Bu çerçeve kanun bugüne kadar yapılanları kapsayan, bundan sonrasına da yön veren, yol gösteren bir çerçeve kanundur. Sayın Atalayın ifade ettiği gibi bundan sonra somut yol haritasını, neler yapılması gerektiğini, belki yine Meclise sevk edebileceğimiz bir kısmını idari tedbirlerle götürebileceğimiz ama gün olarak, tarih olarak, süre olarak her birini ayrı ayrı belirleyeceğimiz yeni bir döneme giriyoruz.
TERÖR HEMEN HEMEN SON BULDU
Çözüm sürecinde gelinen noktada elde edilen kazanımların olduğunun altını çizen Arınç, terör olaylarının hemen hemen son bulduğuna dikkat çekti. Caddelerde, sokak içlerinde kadınlara, çocuklara yönelik terör olaylarının olmadığını vurgulayan Arınç, konuşmasına şöyle devam etti:
Memleketimize bir güven ve huzur ortamının çok güzel bir şekilde belirdiği bir noktadayız. Şüphesiz asayiş olaylarında yüzde yüzlük bir noktada değiliz. Terör örgütünün veya terör örgütü yandaşlarının meydana getirdiği üzücü olaylar var. Bunlara asayiş olayları olarak bakıyoruz ve güvenlik güçlerimiz bu asayiş olaylarını da anında bastırabilecek, anında etkisiz hale getirebilecek bir noktadadır. Olayları önemsiyoruz. Bunların olmaması, özellikle yol kesme gibi, şantiyelerin basılması gibi, araçların ateşe verilmesi gibi, kendilerini hissettirmeye çalışanlara örgüt mü diyeceğiz başka bir şey mi diyeceğiz grupların asayişi bozabilecek hiçbir davranışına müsaade edilmeyecektir.
ÇÖZÜM SÜRECİ HALK TARAFINDAN İYİ KARŞILANDI
Arınç, çözüm sürecinin halk tarafından çok iyi karşılandığını ve büyük bir ümit olarak kabul edildiğini belirterek, Sürecin başarı ile sonuçlanmasını arzuladıklarını biliyorum dedi.
Arınç, bir gazetecinin Başbakan Erdoğanın Adli yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği Başkanının katılması durumunda kendisinin katılmayacağı yönündeki açıklamalarının ardından bugün Yargıtayda gerçekleştirilen toplantı sonrasında alınan karar soruldu. Bunun üzerine Arınç, şöyle konuştu: Sayın Başbakanımız, seçilmiş Cumhurbaşkanımız saat 18.30 itibariyle Yargıtay başkanımızla bir görüşme yapacaktı. Umarım halen devam ediyordur. Onun içeriğini bilmem. Bize en az bir ay önce bir davet gelmişti. Sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı seçilmesini takiben bir vesileyle Eğer Barolar Birliği başkanı konuşma yapacaksa konuşmam şeklinde bir beyanı oldu. Bunun üzerine Yargıtay başkanı da çok önceden barolar birliği başkanına davetiye gönderildiğini çünkü 1943 yılından bu yana böyle bir teamül oluştuğunu ifade ettiler.
TEAMÜL YAZILI BİR HUKUK KURALI DEĞİLDİR
Teamülün yazılı bir hukuk kuralı olmadığına dikkat çeken Arınç, Adli yılda tören yapılmasına yönelik bu törende de Yargıtay başkanıyla birlikte barolar birliği başkanı da konuşur şeklinde bir hüküm bulunmadığını söyledi.
Kendisinin 25 yıl avukatlık yaptığını hatırlatan Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Tabi katıldığım toplantılar gerek Danıştay, gerek Yargıtay törenlerinde Barolar Birliği başkanının konuştuğunu biliyorum. Ancak teamül vazgeçilebilir, terk edilebilir. Yargıtay başkanımızın buradaki temel sorunu davetiye gönderilmiş olmasıdır. Davetiye gönderildikten sonra sayın seçilmiş cumhurbaşkanımızı daha önce Danıştayda yaşadığı bir tatsız olayla ilgili olarak kendisine verilen yetkiyi kötüye kullanarak barolar birliği başkanının yani Danıştay başkanını 20 dakika konuştuğu yerde bir barolar birliği başkanının neredeyse bir saat 20 dakika konuşmasını ve orada avukatların, yargının sorunlarını konuşmak yerine siyasi konulara girmesi, hatta Van depreminden bile bahsedecek bir noktaya gelmesini yakışıksız olduğunu söylediğini biliyoruz. Hatta bu tepkiyi sözle de bırakmamış Danıştay salonundan ayrılmıştı. Şimdi bu gelişmeler üzerine başkanlar kurulu toplayacağını ifade etmişti. Yargıtay başkanımız. Biz içerdeyken bana gelen notlardan oy çoğunluğuyla barolar birliği başkanına yapılan davet geri çekilmeyecektir. Barolar birliği başkanını ancak Yargıtay başkanı kadar konuşması rica edilmiştir. Bunlar kendi içlerindeki sorunlarıdır. Sayın seçilmiş cumhurbaşkanımız 1 Eylülde bu törene katılacak mıdır, katılmayacak mıdır onu açıklamasını kendisi yapar. Bu konuşmadan sonra eğer bir gelişme olduğu takdirde sizlerde bizlerde öğrenmiş olacağız.
ALMANYADAN DOYURUCU BİR İZAHAT BEKLİYORUZ
Arınç, Almanyanın Türkiyeyi dinlediği iddialarının Bakanlar Kurulunun gündemine gelip gelmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi: Bakanlar Kurulu gündemimizde yoktu ama konu önemli olduğu için ben Dışişleri Bakanımızla ayrıca görüştüm. Kendisi 3-4 gün evvel bir yurt gezisi sırasında bu konuyla ilgili tepkilerini iletmişti. İzahat bekliyoruz açık doyurucu net bir izahat bekliyoruz. Bunun üzerine bazı görüşmeler yapıldı. Alman istihbarat yetkililerinin tekrar bizimle bir araya geleceğini biliyoruz. Bizim hem başbakanından hem de etkili bakanlarından Almanya ile geçmişten bu yana iyi ilişkileri bulunan bir ülkenin bir dost ülke olarak kabul edildiği söylenen bir ülkenin eğer iddia edildiği şekilde bir dinleme olmuşsa ne zamandır ne sebeple olmuştur sonuçları nedir bunlar konusunda ciddi bir izahat beklediğimiz en üst noktadan bu işi dışişleri bakanı yapabilirdi kendilerine iletilmiştir. Onlar da konu üzerindeki hassasiyetlerini ifade etmişlerdir. Bizim onlara söylediğimiz istihbaratta bulunan kurum ve kişilerin bu konuda bir araya gelmeleri görüşmeleri önümüze bir rapor koymalarıdır. Zannediyorum önümüzdeki çok yakın bir aşamada kamuoyuna iletmiş olacağız. (İHA/ANKARA)
Haber Merkezi