“Su yoksa pamuk da yok”

Pamuk üretiminde bölgesinin yıldızı olan Menemen Ovası’nda yaşanan su sorunu üreticileri kara kara düşündürürken, ovada geçen seneye göre pamuk ekim alanlarında yüzde 50’lik bir düşüş var


  • Oluşturulma Tarihi : 04.11.2022 05:01
  • Güncelleme Tarihi : 04.11.2022 05:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Su yoksa pamuk da yok”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de su sorunu büyümeye devam ediyor. Özellikle İzmir’de son 2-2,5 aydır bir yağış yaşanmadı. Bu da üstü açık fabrikalar dediğimiz tarımsal üretimi derinden etkiliyor. Öyle ki Türkiye’de tüm pamuk üretim bölgelerinde ekim alanları genişlemesine rağmen İzmir’in Menemen ilçesinde çözülemeyen su sorunu nedeniyle üretim alanlarında daralma yaşanıyor. 220 bin dönüm Menemen Ovası’nın yüzde 50’sine pamuk ekimi yapıldığını belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, bölgede su olmadığı için pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 50 azaldığını aktardı. Bu yıl pamuk ekim alanlarının 110 binden dönümden 60-65 bin dönüme düştüğünü vurgulayan Karagöl, bölgedeki su sıkıntısı nedeniyle çiftçinin fazla ayçiçeği ve hububat gibi su istemeyen ürünlere yöneldiğini söyledi.

PAMUK EKİM ALANLARINDA DÜŞÜŞ

Menemen’de yaşanan su sıkıntısı sebebiyle pamuk ekim alanlarında ciddi bir düşüşün yaşandığına vurgu yapan Karagöl, ilçede pamuk üretiminin geçen yıla göre yüzde 50 azaldığının altını çizdi. Karagöl, “Bölgemiz tamamen pamuk üretimine müsait, çiftçilerde pamuk üretmek üzere en modern tarım aletlerini edindi. Yaklaşık 70 tane toplama makinası var, bunların çoğu son sistem olan rulolu pamuk toplayan makinalar. Ancak ekim azaldı, verim düştü. Normalde pamuk için bölgemize 2 ay su almamız lazım. Bu yaz barajdan sadece 17 gün su aldık. Seneye eğer kışın yağışlar yeterli olmazsa o suyu da alamayabiliriz. Barajda suyumuz birikmedi. Gölmarmara kurudu. Bunlar bize su sağlayan tesislerdi. Artezyenlerimizi kullanıyoruz. O artezyenlerle de seneye Menemen’de ekilecek pamuk alanı 50 bin dönümü geçmeyecek” diye konuştu.

DEVLETTEN 3 İSTEKTE BULUNDUK!

Geçtiğimiz yıllarda pamuk verim ortalamalarında en üst seviyeleri yakaladıklarını aktaran Karagöl, “Geçtiğimiz yıl dekara verim 600 kiloları geçiyordu, bu sene 400 kilolara düştü. 200 kilolara kadar düşen su alamayan bölgelerimiz var. Bölge olarak devletten 3 istekte bulunduk; İzmir Büyük Çiğli Arıtma Tesisindeki suyun uygun hale getirilip sulamada kullanılmasını, Değirmendere’de baraj yerimiz var Gediz’in kıyısında yağmur sularının birikebilecek bir baraj yapılmasını ve yağmur sularının hasadının yapılmasını istedik” ifadelerinde bulundu.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Yaşanan su sorununun Menemenli pamuk üreticilerini farklı ürünlere yönelttiğini de sözlerine ekleyen Karagöl, her bölgenin su ihtiyacına göre ürünlerin ekilmesi için devlet yetkililerine çağrıda bulunarak “Pamuk üretimi yapıldığı mevsimlerde su sıkıntısı var. Pamuk ekiminin yerine çok su istemeyen ayçiçeği ve hububat ekimi yaptık. Onlar da birazcık fazla ekildi mi ülkede istikrarlı bir tarım ekonomisi kurulmadığından fiyat dengesi bozuluyor. Son yıllarda pazarla çiftçi arasında büyük açık var. Türkiye’de tarımı kontrol altına alamadılar. O yüzden büyük sıkıntılarımız var. Geçici çözüm olarak farklı ürünlere geçiyoruz o ürünlere geçince fiyat düştüğü için yine sıkıntıya düşüyoruz” diye konuştu. Ülkede suyla ilgili iyi çalışmaların yapılması gerektiğini aktaran Karagöl, “Tarımın coğrafik haritalarının çıkartılıp, her bölgenin su ihtiyacına göre hangi ürünlerin ekileceğini devletin desteklemelerle yönlendirmesi lazım” yorumunda bulundu.

Haber Merkezi