50 bin yeni kadın girişimci hedefliyoruz”

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, kadının iş gücüne, ekonomiye, siyasete ve sosyal ortama katılım gösterdiği her yerde toplumsal refahı arttırdığını ve bu süreçte de hedeflerinin 50 bin yeni kadın girişimcinin daha ekonomiye katılması olduğunu belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 02.07.2017 07:58
  • Güncelleme Tarihi : 02.07.2017 07:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
50 bin yeni kadın girişimci hedefliyoruz” haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER

Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran ile toplumsal refahı artırmada kadının önemi, ekonomide hedeflenen büyümelere ulaşmak için kadın girişimcilerin desteklenmesi, Garanti Bankası’nın bu süreçteki projeleri, KAGİDER ve Garanti Bankası’nın kadın girişimci alanındaki işbirliğinin ülke ekonomisine sağladığı artı değeri ve kadın girişimcilere bu süreçte verilen destekleri konuştuk.

Dünya Ekonomik Forumu’nun hesaplarına göre, tüm dünyada, kadının işgücüne katılımında kaydedilecek yüzde 1’lik yükselmenin küresel gayri safi hasılada 80 milyar dolarlık artış anlamına geldiğine işaret eden Onaran, “Türkiye’nin de kadın istihdamı artırma hedefi doğrultusunda 2025’e kadar 8,2 milyon civarında olan kadın istihdamının yaklaşık 11,5 milyona çıkması planlanıyor. Bu hedefin gerçekleşmesi için, özellikle kadın girişimci sayısının artırılması önem taşıyor. Şu anda 100 bin civarında olan ve toplam girişimciler arasında yüzde 8 paya sahip kadın girişimcilerin ise 150 bine ulaşması gerekiyor. Hedef, 50 bin yeni kadın girişimcinin daha ekonomiye katılması… Kadının daha fazla çalışması, girişimci olması ekonomik kalkınmaya yüzde 20 oranında katkı yapıyor” dedi.

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Onaran, Garanti Bankası olarak, Türkiye’deki kadınların iş hayatına katılmasının önündeki engelleri kaldırmanın en önemli amaçlarından biri olduğuna değinerek, “Kadınların kurduğu, ortak olduğu veya yönettiği KOBİ’lerin ve işletmelerin sayısını artırmak ve sürdürülebilirliklerini sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu hedefle 2006 yılından bu yana kadın girişimciliğini farklı bir segment olarak ele alıyoruz. Kadın girişimcileri odağına alan ilk özel banka olarak, onları desteklemek, güçlenmelerini sağlamak ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 10 yıldan fazla süredir çalışıyoruz” diye konuştu.

İZMİRLİ KADINLAR DAHA CESUR

Türkiye’de kadının iş gücüne katılımı yüzde 27 seviyesinde iken, İzmir’in yüzde 31 ile kadının iş gücüne katılımının en yüksek olduğu illerden biri olduğuna dikkat çeken Onaran, “Türkiye’de geçtiğimiz yıl KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı’na katılımda yüzde 25 artış olduğunu biliyoruz. Bu oran kadın girişimci adaylarının yoğun ilgisiyle İzmir’de yüzde 46’ya ulaşırken, sertifika alarak işini kuranların yüzde 53’ünü kadın girişimciler oluşturdu. Bu oranlar gösteriyor ki Ege Bölgesi ve İzmir’de iş hayatına daha fazla katılan kadınlar ticarete atılma ve girişimci olma konusunda da cesur adımlar atıyor” şeklinde konuştu.

10 YILDA 3,2 MİLYAR TL KREDİ

Onaran, 2006’da yola çıkarken oluşturdukları yapı kapsamında; özellikle finansman alanındaki sorunlara çözüm bulmak amacıyla Kadın Girişimci Destek Paketi ürününü geliştirdiklerini belirterek, “Kadın Girişimci Destek Paketi’nden belirli bir yatırım projesine sahip ya da mevcut firmasını genişleterek yerel ve uluslararası piyasalarda rekabet etmek isteyen tüm kadın girişimciler yararlanabiliyor. Paket kapsamında bugüne kadar kadın girişimcilere kullandırdığımız kredi tutarı 3,2 milyar TL’ye ulaştı. 2007’de, kadın girişimcileri cesaretlendirmek, hikâyelerini herkesle paylaşıp kadınların neler başarabildiğini göstermek istedik. Bu amaçla, KAGİDER ve Ekonomist dergisinin işbirliğiyle Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı hayata geçirdik. İlk yılında sadece 113 kadın girişimcinin ilgi gösterdiği yarışmaya, bugüne kadar 33 bine yakın başvuru aldık. Yarışmanın kadın girişimciler üzerindeki etkisini ölçümlediğimizde, yarışmaya katılanların yüzde 85’inin çevresindeki kadınları girişimcilik konusunda etkilediğini gördük. Bunların yanı sıra yarışmacıların yüzde 30’u, yarışma sayesinde ek finansman elde etti. Yarışmada birinci olmuş kadın girişimcilerin cirosunda ise ortalama yüzde 40 artış oldu. Çalışmalarımızın eğitim alanındaysa 2008’den bu yana, yine KAGİDER’le birlikte düzenlediğimiz ‘Kadın Girişimci Buluşmaları’ kapsamında 33 ilde toplantılar gerçekleştirdik. Bu vesileyle, 7 bine yakın kadın girişimciye iş hayatında ihtiyaç duydukları konularda bilgi ve deneyimlerimizi aktardık” dedi.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK

Önceki yıllarda başlattıkları ‘Kadın Girişimci Yönetici Okulu’ projesi hakkında da bilgi veren Onaran şu bilgileri aktardı: “2012’de, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’yle ‘Kadın Girişimci Yönetici Okulu’ projesini başlattık. Proje sayesinde, 19 ilde 2 binden fazla kadın girişimcinin, sürdürülebilir şirket yönetimi üzerine ücretsiz eğitim almasını sağladık. Eğitimlerin ardından mezunlarımızla, Kadın Girişimci Yönetici Okulu projesinin etkisini ölçümleyen çalışmalar yaptık ve çarpıcı sonuçlar elde ettik. Kadın Girişimci Yönetici Okulu eğitimlerine katılan girişimcilerin yüzde 76’sı işlerinde büyüme sağlarken yüzde 40’ı yeni iş bağlantıları kurdu. Yüzde 84’ü ise diğer kadınları cesaretlendirdi. Katılımcıların yüzde 76’sı, eğitimlerin, girişimlerini geliştirmedeki önemini vurguluyor. Daha da önemlisi, eğitime katılan kadınların yüzde 57’si şirketlerinin cirosunda ortalama yüzde 16 artış olduğunu belirtti. Bunun yanında kadın girişimcileri destekleme modelimiz; ‘Uluslararası Finans Kurumu’ IFC’nin gerçekleştirdiği raporlamayla, tüm dünyada geçerli bir vaka örneğine dönüştürüldü. Böylece sunduğumuz değerin etki alanı genişledi ve yol gösterici boyutu güçlendi. Tüm bunların sonucunda, 2015 Mart ayında, Birleşmiş Milletler tarafından ABD’nin New York şehrinde gerçekleştirilen ‘Kadının Güçlenmesi Prensipleri Yıllık Konferansı’nda, özel sektörden Türkiye’yi temsil eden tek banka olma başarısını gösterdik. 2015’te, ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit’in koordinatörlüğünde ‘Kadın Girişimciler Araştırması’nı gerçekleştirdik. Kadın girişimci profilini tanımlamak, sorunları saptamak, talepleri ortaya koymak ve kadınları destekleyen mekanizmaları belirlemek hedefiyle hayata geçirilen araştırmadan, önemli veriler elde edildi.”

40 ÜLKE, 400 KADIN TEDARİKÇİ

Kadın girişimcilere verdikleri desteği onların farklılaşan ihtiyaçlarına göre şekillendirdiklerine vurgu yapan Onaran, “Yeni pazarlara açılma çalışmalarımız kapsamında kadın girişimcilerin yeni müşteri kazanarak işlerini büyütmesi için, KAGİDER’in düzenlediği ve bankamızın ana destekçisi olduğu Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu’nda, 42 ülkeden 400’e yakın kadın tedarikçiyi ağırladık. Özellikle kadınların yeni pazarlara açılması hedefimiz doğrultusunda; tüm sektörlerden kadın girişimcilerin birbiriyle tanışmasına ve iş bağlantıları kurmalarına aracılık edeceğimiz, Kadın Girişimci İş Buluşmaları’nı hayata geçiriyoruz. İzmir’de başladığımız buluşmalarla, kadın girişimcileri bölge ve ülke çapında alıcı ve satıcılarla bir araya getirerek, iş kapasitelerini genişletmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, özel sektör ve kamu kuruluşlarında satın alma kararını veren kişilerin ihtiyaçlarını mümkün olduğunca kadın girişimcilerden temin etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. İş dünyasında bu yönde farkındalık oluştuğu takdirde, kadın girişimcilerin işlerinin daha hızlı gelişip büyüyeceğine inanıyoruz. Etkinlik aracılığıyla, hem kadın girişimcilerin büyük şirketlerle bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmalarını sağladık, hem de kadınların birbiriyle iş yapmasını destekleyerek ticaretlerinin gelişmesine katkıda bulunduk. İzmir ve çevresinden gelerek etkinlikte stant açan kadın girişimcilerimize, ürün ve hizmetlerini daha iyi tanıtma imkânı da verdik” ifadelerini kullandı.

55 MİLYON DOLAR FON SAĞLADIK

Onaran, Eylül 2014’te kredi aşamasında kadın girişimcilere kefalet desteği sunmak amacıyla, Kredi Garanti Fonu’yla protokol imzaladıklarının altını çizerek, “Finansman ihtiyacı için yurtdışı kaynaklardan da faydalanarak kadın girişimcilerin uygun koşullarda kredi kullanmasını sağlıyoruz. Bu doğrultuda yakın zamanda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’yla gerçekleştirdiğimiz anlaşmayla kadın girişimciler için 55 milyon ABD Doları tutarında fon sağladık. EBRD Kadın Girişimci Desteği kapsamında, hâlihazırda işletme sahibi kadınlara ve kadınlar tarafından yönetilen işletmelere 36 aya varan vadelerle uygun koşullarda kredi sağlıyoruz. Aynı zamanda finansmana erişimde en önemli konulardan biri olan teminat yaratma ihtiyacı kapsamında kadın girişimcilerimizi yine EBRD desteğiyle kredi tutarının yüzde 70’i kadar teminat imkânından da faydalandırıyoruz” diye konuştu.

HEDEF; 11,5 MİLYON İSTİHDAM

Onaran, son olarak yaptığı değerlendirmede kadın girişimcilerle ilgili yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 75’inin işlerini 2000 yılı ve sonrasında kurmuş olduklarına dikkat çekerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kadın girişimcilerin yüzde 82’si hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor, yüzde 40’ı işkolu olarak ticaret ve satış alanında yoğunlaşırken yüzde 70’i ise mikro işletmeye sahip. Kadının iş gücüne, ekonomiye, siyasete ve sosyal ortama katılım gösterdiği her yerde toplumsal refah artıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun hesaplarına göre, tüm dünyada, kadının işgücüne katılımında kaydedilecek yüzde 1’lik yükselme, küresel gayri safi hasılada 80 milyar dolarlık artış anlamına geliyor. Türkiye’nin de kadın istihdamı artırma hedefi doğrultusunda 2025’e kadar 8,2 milyon civarında olan kadın istihdamının yaklaşık 11,5 milyona çıkması planlanıyor. Bu hedefin gerçekleşmesi için, özellikle kadın girişimci sayısının artırılması önem taşıyor. Şu anda 100 bin civarında olan ve toplam girişimciler arasında yüzde 8 paya sahip kadın girişimcilerin ise 150 bine ulaşması gerekiyor. Hedef, 50 bin yeni kadın girişimcinin daha ekonomiye katılması… Kadının daha fazla çalışması, girişimci olması ekonomik kalkınmaya yüzde 20 oranında katkı yapıyor. Kısaca toplumsal refahımızı artırmak ve ekonomide hedeflenen büyümelere daha kısa yollardan ulaşmak için kadınları oyuna daha fazla dahil etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Garanti Bankası olarak bu vizyonla kadın girişimcilerimize verdiğimiz desteği artırarak sürdürmeye devam edeceğiz.”