- Yaşam
- 30.03.2025 14:19
Arife günü oruç tutulup tutulamayacağı, özellikle Ramazan ayının son günlerine yaklaşan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ramazan'ın sonuna doğru gelinirken, 29 Mart Cumartesi günü Arife gününe denk geliyor. Peki, Arife günü oruç tutulur mu?
Arife günü oruç tutulup tutulamayacağı ve nasıl niyet edileceği, Ramazan'ın son günlerinde sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor. 29 Mart'ta idrak edilecek olan Arife günü, oruç tutan Müslümanlar için önemli bir gün. Arife günü oruç tutmanın şartları, niyetin kalpten yapılması gerektiğini ancak dil ile ifade edilmesinin de daha faziletli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, sahura kalkmak da niyet sayılıyor. Bayram öncesi bu özel günde oruç tutmanın gerekliliği de gündemde. Peki, Arife günü oruç tutulur mu? Arife günü oruç tutmanın sevabı nedir?
Arife günü, hem Ramazan hem de Kurban Bayramı'nın önemli dini günlerinden biridir. Özellikle Kurban Bayramı'nın arife günü ile ilgili oruç tutma konusu zaman zaman tartışılmakta olsa da Ramazan ayının son günü olan arife günü, Ramazan Bayramı'ndan önceki gün olarak oruç tutmanın önemli bir ibadet olduğu kabul edilmektedir. Peygamberimiz şöyle buyuruyor;
“En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500)
“Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197)
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732]).