Ay tutulması ne zaman 2024? 2024 ay tutulması Türkiye’den izlenecek mi?

Ay ve güneş tutulmalarının takvimi gökyüzü meraklıları tarafından dikkatle takip ediliyor. 2024 yılında gerçekleşecek olan Ay tutulması ve Güneş tutulması tarihleri merak konusu. Ay tutulması ne zaman 2024? 2024 ay tutulması Türkiye’den izlenecek mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 31.01.2024 15:34
  • Güncelleme Tarihi : 31.01.2024 12:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ay tutulması ne zaman 2024? 2024 ay tutulması Türkiye’den izlenecek mi?

Güneş, Dünya ve Ay'ın hareketleri sonucunda ortaya çıkan tutulmalar, Dünya'dan gözlemlenebilmektedir. Gökyüzü olaylarına ilgi duyanlar, 2024 yılı Ay ve Güneş tutulmalarının tarihlerini merakla araştırıyor. Ay tutulması ne zaman 2024? 2024 ay tutulması Türkiye’den izlenecek mi? İşte, bu yılın ikinci ay tutulma tutulma tarihi...

AY TUTULMASI NE ZAMAN 2024?

2024 yılının ilk Ay tutulması, 25 Mart'ta gerçekleşecek ve 20 Mart Bahar Ekinoksu sonrasında ortaya çıkacak olan "Solucan Ay" sırasında yarı gölgeli bir tutulma şeklinde olacak. Ancak, bu tutulma Türkiye'den gözlemlenemeyecek; sadece Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya bölgelerinden izlenebilecek.

2024 AY TUTULMASI TÜRKİYE’DEN İZLENECEK Mİ?

Ay tutulması saat kaçta sorusu hız kesmeden araştırılmaya devam ediyor. İkinci Ay tutulması, 18 Eylül'de saat 05.14'te başlayacak ve 06.16'da sona erecek parçalı bir tutulma olacak. Bu tutulma Türkiye'den rahatlıkla gözlemlenebilecek. Ayrıca, Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya bölgelerinden de bu olayı izlemek mümkün olacak.

YILIN İKİNCİ METEOR YAĞMURU NE ZAMAN?

Lyrid (Lir) gök taşı yağmuru, 21-22 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek ve Türkiye'den de gözlemlenebilecek. Meteor yağmuru, en yoğun noktasında saatte 18'e kadar "yıldız kayması" sunacak.

2024 YILI GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Bu yılın ilk Güneş tutulması, 8 Nisan'da Ay'ın Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle gerçekleşecek. Türkiye'den tam olarak gözlemlenemeyecek olan bu tutulma, Meksika, ABD'nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan takip edilebilecek.

İkinci Güneş tutulması ise halkalı bir şekilde 2 Ekim'de Şili ve Arjantin'in güneyinden görülecek. Ancak Türkiye'den bu tutulma izlenemeyecek.

AY TUTULMASI NASIL OLUR?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, belirli durumlarda Dünya'nın gölgesine girer, bu olaya Ay tutulması denir. Ay tutulması genellikle dolunay sırasında gerçekleşir ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olma durumunda ortaya çıkar. Bu olay, Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesi sonucunda Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesiyle gözlemlenir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ