- Yaşam
- 15.04.2025 09:03
İzmir Büyükşehir Belediyesi, restore ederek yeniden hayat verdiği 109 yıllık Meslek Fabrikası binasında açtığı meslek kurslarıyla, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda kalifiye eleman yetiştiriyor
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Meslek Fabrikası 2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek tekrar hizmet vermeye başladı. Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılışı gerçekleştirilen Meslek Fabrikası başta kadınlar olmak üzere ilgili birçok vatandaşa kurs imkânı sağlıyor. Tarihi bina, iş garantili ve ücretsiz kursların yanı sıra birbirinden renkli atölyelere ve sergilere de ev sahipliği yapıyor. Sunduğu olanaklarla her katılımcısına farklı bir katkı sağlayan Meslek Fabrikası, hayatları değiştiriyor.
İnsan kaynağının etkin şekilde üretime katılabilmesi, işsizliğin ve mesleksizliğin önüne geçilebilmesi amacıyla eğitimlerin kesintisiz verildiği fabrikada 75 branş var.
Gazetemiz İLKSESe konuşan Meslek Fabrikası yetkilisi Dr. Fatma Aytuğ Balcıoğlu, verilen kursların sürekli güncellenen, yoğunlaştırılmış ve hedef odaklı olduğunu belirtti. Balcıoğlu, 2006 yılında Meslek Edindirme ve Beceri Kursları olarak başlayan ve belediyemizin hemşerilerimize ücretsiz olarak mesleki eğitim sağladığı birimimiz, 2016 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesinin mesleki eğitim alanında yaptığı büyük bir atılım ile Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğüne dönüştürüldü.2006-2017 yılları arasında müdürlüğümüze bağlı 10 kurs merkezinde yaklaşık 60 bin kursiyere ulaşılmış olup bu kapsamda 28 bin 666 kursiyer MEB onaylı sertifika almıştır dedi.
EN ÖNEMLİ SORUN ELEMAN İHTİYACI VE MESLEKSİZLİK
Balcıoğluna göre ülkemizin en önemli sorunlarından biri de ara eleman ihtiyacı ve mesleksizlik. Balcıoğlu, Meslek Fabrikasının bu ihtiyaca yönelik kurulduğunu vurgulayarak, 1900lerde Sanayi Devrimi dedikleri olayla felakete giden dünyamızın 3 büyük sorunu var. Bunlardan birincisi gıda sorunu, ikincisi çevre sorunu, üçüncüsü ise istihdam sorunudur. Biz burada insanlarımızın bir şeyler üretmesine, meslek sahibi olmasına vesile oluyoruz. Türkiyede bu kadar güzel ve düzgün bir proje daha yok. Üreteceğiz, kentteki insanlarımızı eğiteceğiz ve mesleksiz insan bırakmayacağız. En önemli yatırımın insana yatırım olduğunu düşünüyoruz. Bu yatırım tüm kentlimizin geleceğine, dolayısıyla İzmirin ve ülkenin geleceğine olan yatırımdır. Bu yüzden meslek sahibi yapmak, meslek eğitimi için kurslar düzenlemek, istihdamda önemli bir faktör. Ekonominin büyümesi için, üretebilmemiz için, gerekli olan nitelikli elemanı sağlarken, bir yandan da gençlerimize de istihdam olanağı sağlıyoruz diye konuştu.
En fazla ilginin hangi kurslara yönelik olduğunu açıklayan Balcıoğlu sözlerine şöyle devam etti: Yeni açılacak kurslar kursiyer talepleri, işgücü piyasası raporları ve saha araştırmaları doğrultusunda belirlenmekte ve her yıl farklılık göstermektedir. En çok ilgi gören kurs branşlarımız; pastacılık, aşçılık,Autocad, kaynak, CNC operatörlüğü, PLC, temel elektrik ve makine, 3D Max, bilgisayar destekli muhasebe, bilgisayar kullanımı, bilgisayarda hızlı (f) klavye kullanımı, hidrolik-pnömatik, düz dikiş makineci, overlok reçme makineci ütücü, kadın giysileri dikimi, işaret dili, İngilizce, ev pansiyonculuğu, topraksiz tarım, sahne makyajı, temel makyaj, cilt bakımı, kuaförlük, sıhhi tesisat armatür montajcısı ve onarımcısı, doğalgaz yakıtlı kalorifer ateşçiliği, hasta kabul işlemleri, hasta yaşlı refakatçisi, adli kalem işleri.
YOĞUNLUĞU KADINLAR OLUŞTURUYOR
Kurslara katılanların profili hakkında bilgi veren Balcıoğlu, 16 yaş üzeri okuma-yazma bilen herkes kurslarımıza katılım sağlama hakkına sahiptir. 2013-2016 yılları arasında yaşa cinsiyete göre kursiyer dağılımına baktığımızda; kursiyerlerimizin yüzde 48'i 15-30 yaş arası, yüzde 32'si 30-45 yaş arası, yüzde 18'i 45-60 yaş arası,yüzde 2'si 60 yaş üzeridir. Kursiyerlerimizin cinsiyet profili yüzde 71 kadın, yüzde 29 erkektir ifadelerini kullandı.
Mesleki eğitimlerden mezun olan kursiyerleri işgücü piyasası ile buluşturmak amacıyla Meslek Fabrikası bünyesinde İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi de kuruldu. Birim ile beraber kursiyerlerin iş sahibi olup olmadığı konusunda istatistikî bilgi tutulmaya başlandı. 7 aylık dönem zarfında ise yaklaşık 70 kursiyerin iş sahibi olduğu bildirildi.
Fabrika olarak hedeflerine değinen Balcıoğlu, İzmire özgü bir istihdam politikasının geliştirilmesine katkıda bulunmak, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, İzmirdeki işsiz nüfusun iş gücüne katılımını desteklemek, İş gücü yapısı ve sektörler bazında personel, eğitim, nitelik gibi ihtiyaçları belirlemek ve kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütmek hedefleri doğrultusunda çalışan Birimimiz aynı zamanda İŞKUR hizmet noktası olarak da görev yapmaktadır. Kurslarımızdan mezun olan kursiyerlerin iş bulma sürecini hızlandırmak amacıyla firma görüşmeleri ve sektör buluşmaları düzenliyoruz. Kursiyerlerimize iş arama ve özgeçmiş hazırlama rehberliği yapıyoruz dedi.
İŞ GARANTİLİ PASTACILIK KURSU
İzmirlilerin mesleki ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Meslek Edindirme ve Beceri Kursları içinde yer alan pastacılık kursu, çok kısa sürede her yaştan kadının gözdesi oldu. Ege Bölgesi Sanayi Odası, Pastacılar Fırıncılar Derneği ve İtalya Milano Ticaret Sanayi Odası işbirliğiyle yürütülen pastacılık kursu, mezunlarına sağladığı iş olanaklarıyla dikkat çekiyor. Hobi olarak başladıkları pasta yapımını iş garantili kurs sayesinde kısa sürede ustalığa dönüştürmeye hazırlanan İzmirli kadınlar, sıra dışı çalışmalarıyla herkese parmak ısırtıyor. Birbirinden ilginç tasarımlı pasta, kurabiye ve hamur işlerine imza atan kursiyerler, her yönüyle pastacılığın püf noktalarını öğreniyor.
4 BİN USTA YETİŞECEK
Dört ay süren eğitimin sonunda sertifika alan 100 kadının yarısına istihdam olanağı sağlanırken, diğer yarısına da Kadın Girişimcilik Eğitimi veriliyor. Kursiyerlerin tümü, eğitim sonunda sertifika alıyor. İzmirde son 10 yıldır pastacı çırağı yetişmediğini ve bu alanda büyük bir boşluk olduğunu belirten Balcıoğlu, Pastaneler bize çırak yetiştirme konusunda başvurdular ve biz de bu talebi karşılamak için eğitim veriyoruz diyerek meslek kurslarının önemine dikkat çekti. Bir kişinin özel bir merkezde 4 aylık eğitimi 18 ile 20 bin lira arasında ücret ödeyerek alabildiğini kaydeden Balcıoğlu, Bu kurs ise hem ücretsiz hem iş garantili. İzmirliler bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Başkanımız Aziz Kocaoğlunun da desteğiyle 4 bin pastanenin ihtiyacı olan 4 bin personeli bu güzel ortamda yetiştireceğiz ifadelerini kullandı.
MARKALAŞMA YOLUNDA
Meslek Fabrikası, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile el ele vererek kadınların ekonomik yaşama katılmasını sağlamak amacıyla Ürün Geliştirme ve Tasarım Atölyesi ne ev sahipliği yaptı. Atölyede hem ürün geliştirme ve markalaşma hem de fiyat belirleme ve maliyet planlama dersleri alan kooperatifçi kadınlar, şimdi geleceğe daha güvenli bakıyor. Balcıoğlu, Üç gün boyunca Meslek Fabrikasında gerçekleşen atölyelere Bergama, Bayraklı, Urla, Bornova, Ödemiş, Balçova, Karşıyaka ve Çeşmede faaliyet gösteren 8 farklı kadın girişim, üretim ve işletme kooperatifinden üyeler katıldı. Her konuyu uzmanından öğrenen kadınlar; ürün geliştirme, tasarlama, paketleme, ambalaj, standart artırma, maliyet planlama, beceri geliştirme ve markalaşma konulu kurslara katıldı. Eğitimlerin çok başarılı geçtiğini ve yeni birçok şey öğrendiklerini söyleyen kooperatif üyeleri, tasarım harikası olarak değerlendirdikleri Meslek Fabrikasını da çok beğendiklerini belirtti. Ürün Geliştirme ve Tasarım Atölyesi eğitimleri Endüstriyel Tasarımcı Setenay Bahtiyar, Ezgi Girgin, Kardelen Aysel, Selin Gençtürk, Melike Mühür ve İpek Atay, Moda Tasarımcısı Aslısu Türkmen, Berrin Gönen ve Şölen Kipöz, Şehir Planlamacı Deniz Köse ve Mimar Cansu Pelin İşbilen ile Sürdürülebilirlik Danışmanı-Tasarımcı Tuna Özçuhadar ile Pelin Öncel tarafından verildi şeklinde konuştu.
HAYATA DAHA FARKLI BAKIYORUZ
29 yaşındaki Filiz Egrik de pastacılık kursunu tamamlamak üzere olan kursiyerlerden. Egrik, Birçok insan için hayatını değiştirme imkânı oldu. Hayat mücadelesini kaybettiğini düşünen arkadaşlarımız burada. Hepimiz hayata daha farklı bakmayı öğrendik. Başladığımız günle bugün arasında dağlar kadar fark var. Kursta yanlış bildiğimiz doğruları öğrendik. Eczacı kalfasıydım ben. 2 yıldır işsizdim. Maddi anlamda ciddi sıkıntım olduğunu söyleyemem ama işsizlik nedeniyle ciddi bir sorun yaşıyordum. Buraya geldikten sonra insanın elinin kolunun bağlı olmadığını öğrendim dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KURSU
Meslek Fabrikasında yenilenebilir enerji kursuna katılan gençlerle de görüştük. 24 yaşındaki Emre Aydeniz, Yenilenebilir enerji ile ilgili bir iş bulabilmek için kursa başvurdum. Şu an için iyi gidiyor dedi. 18 yaşındaki Mustafa Keçeci ise bir yandan yenilenebilir enerji konusunda kişisel gelişim sürecine katkı sağlamak bir yandan da sektörde iş bulmak amacıyla kursa geldiğini anlatıyor. 28 yaşındaki Serkan Filiz ise hedefini daha net bir şekilde koyuyor: Amacım sektöre ilişkin genel bir bilgi almak, daha sonra yenilenebilir enerji sektöründe çalışmak ve 10 yıl içinde yenilenebilir enerji ile ilgili kendi işimi kurmak. Bu kurs, yenilenebilir enerjinin her alanında bilgi vermesi nedeniyle çok önemli.