Sayfa Yükleniyor...
Yılsonunda mağaza sayılarını 30a çıkartacak olan Başdaş Market Zincirinin en büyük hedefi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında 100 markete ulaşmak
KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER
Başdaş Market 1995 yılında 25 metrekarelik küçük bir dükkan ile hizmete başlayarak, başarılarını her geçen yıl bir yenisini daha ekliyor. Seyyar satıcılıktan başlayıp büyük bir market zincirine ulaşan bu başarı hikayesinde şu anda 24. marketini Torbalıda açan Başdaş market, yılsonunda ise bu sayıyı 30a çıkartacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında market sayılarını 100e çıkartma hedefinde olan Başdaş Market, tüm hızıyla çalışmalarını devam ediyor. Başdaş Market Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Başdaş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sait Başdaş gazetemize başarı hikayelerini, hedeflerini ve çalışmalarını anlattı.
PAZARCILIKTAN MARKETLEŞMEYE
Başdaş Market Zincirinin doğuş hikayesini anlatan Başdaş Market Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Başdaş, 1995 yılında küçük bir dükkan ile bu büyük yolculuğumuz başladı. Pazarcılık yaparken artık yerleşik düzene geçmek istedik. Küçük bir dükkan bulup satın aldık. Daha sonra bu sektörde daha da ileriye gidilebileceğini gördük. Sektörde bir boşluk olduğunu fark ettik. İyi bir çalışmayla önce işi öğrendik. Çünkü sektörü hiç bilmiyorduk. İşi öğrendikten sonra 2000 yılında ikinci şubemizi açtık. 2005 yılında ise üçüncü şubemizi açtık. Ama hepsi aynı bölgede, Eşrefpaşa ve Ballıkuyu bölgesinde. Daha sonra ise İzmire açılmamız gerektiğini karar verdik. Şirinyerde bir şube açtık ve bu açılıştan sonra arkası geldi. Girdiğimiz her bölgede iyi işler yaptık. Müşterilerimiz bizi sevdi. Bizler de daha iyi hizmet ile daha iyi noktaya ulaşmak için çalışıyoruz. Bütün İzmire ulaşmak istiyoruz. Şu anda hemen hemen İzmirin iki ilçesi hariç merkez ilçelerinde hepsinde varız dedi.
BAKLİYATTA EN İYİSİYİZ
Başdaş Market Zincirleri hakkında bilgiler veren Fevzi Başdaş, Bizim mağazalarımızda 6 bin 500 çeşit ürünümüz var. Diğer meslektaşlarımızdan farkımız ise bakliyatı iyi yapıyoruz. Bakliyatta çok iddialıyız. İzmirin en iyisiyiz. Aynı şekilde manavda da iddialıyız. İzmirde manav konusunda da çok iyi noktadayız. Tabiki bu işin mutfağında büyük zorluklar var. Bakliyatta direk birinci elden ürün almak kolay bir iş değil. Hasat döneminde çok çalışıyoruz. Şu anda 1 yıl boyunca satılacak olan bulguru temin ettik. Mercimek de aynı şekilde. Şu anda fasulyenin hasadı var. Önümüzdeki ay pirincin hasadı var. Sırayla bu ürünlerin 1 yıl satılacak şekilde teminini yapıyoruz. Meyve sebze konuna gelince, sebzeyi Antalyadan temin ediyoruz. Meyveleri ise Türkiyenin her yerinden ekiplerimizin çalışmaları ile temin ediyoruz. Şu anda ekibimiz Ispartada elma topluyor. Önümüzdeki 8 ay boyunca satacak olduğumuz elmaları bu hafta içinde tamamen temin etmiş olacağız. Sırayla mandalin, portakal gibi meyvelerin teminini yapıyoruz. Ekibimiz çok geniş ve sürekli ürün takibi yapıyorlar ve bu da bizi ön plana çıkartıyor diye konuştu.
100 ŞUBE HEDEFİ
Fevzi Başdaş şöyle devam etti: Şu anda 27 şubeye ulaştık. 3 tanesinin projesi bitmek üzere ve onları da ekim ayı sonuna kadar açmış olacağız. Bu seneki hedefimiz 30 şubeye ulaşmaktı ve bu sayıya ulaşacağız. Lokasyon güzel olan yerler bulduğumuz zaman yeni şubeler açmaya devam edeceğiz. Bu sene 30 şubeye ulaştığımız da hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız. Büyük bir hedef koymuştuk ve İzmirde bunun ulaşılabilir olduğunu ispatlayacağız. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100. Şubemizi açmak istiyoruz. Bizler çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz.
İSTİHDAM YARATIYORUZ
Torbalıda açtıkları yeni marketlerinin şu ana kadar açtıkları en küçük market olduğunu söyleyen Fevzi Başdaş, Konsepti cadde üstü olması bakımından çok güzel bir yer. 200 metre kare iç taraf, meyve sebze bölümü de 100 metre kare olmak üzere toplamda 300 metrekare büyüklüğünde bir marketimiz hizmete açtık. Yaklaşık olarak 300 bin lira yatırım söz konusu. Bu rakam tabiî ki ürün hariç olan rakamdır. Diğer marketlerimizin yatırımları tabiî ki de çok büyük. Market büyüdükçe yatırımda büyüyor. Her yeni şube ile istihdam yaratıyoruz. Geçen yıl Kasım ayında 2017 yılı için hedeflerimizi koyduğumuzda 190 çalışanımız vardı. Şu an ise 360a ulaştı. Yılsonunda ise 450 kişiye istihdam etmiş olacağız şeklinde konuştu.
FARKLI YANIMIZ KONSEPTİMİZ
Başdaş marketlerini diğer marketlerden ayrılan en önemli özelliklerden bir tanesinin marketlerinde yaptıkları konsept olduğunu vurgulayan Fevzi Başdaş, bizim kendimize ait manav tasarımız var. Marangoz arkadaşımızla günlerce çalışıp tasarımı ortaya çıkarıyoruz. Bu hiç kimsede yok. Aynı şekilde bakliyat bölümünde bir yöresel hava yaratıyoruz. Onun tasarımı da bize ait. Şarküteri konsepti tüm marketlerde var ama o da en güzel konseptlerimizden bir tanesi. Hangi Başdaş markete gidilirse gidilsin konsept aynı. Müşterilerimiz istedikleri ürünü rahatlıkla bulabiliyor. Örneğin Gaziemirdeki bir müşterimiz bugün Torbalıdaki marketimize geldiğinde aynı ürünü aynı noktada bulabiliyor. Yani ürünü eli ile koymuş gibi bulabiliyor ifadelerini kullandı.
BÜYÜME HEDEFLERİ
Büyüme hedeflerinden ve İzmir dışına çıkarak açılma hedeflerinden bahseden Fevzi Başdaş, Aydında bir yatırımımız oldu. Bu sene Ocak ayında 6 şubeli bir market zincirini satın aldık. Buradaki verimli 4 markette konsepti değiştirerek hizmete açtık. Şu anda bizim konseptin aynısı Aydında da hizmet veriyor. İzmirdeki müşterimiz Aydına gittiğinde aynı konsepti görebiliyor. Aydında bir hedefimiz var. 2018 yılında Aydındaki şube sayımızı 10a yükselteceğiz. Aydın ve Torbalıdaki hedeflerimizin yanı sıra Aliağada da yatırım yapacağız. Aliağada da yine 10a yakın şube açma hedefimiz var. Aliağa gekir seviyesi yüksek olan ilçelerimizden birisi. Kozmopolitik bir ilçe. Aliağada da büyümek istiyoruz. Bunların yanında Antalyada şube açmak istiyoruz. Sebze ve meyve için sürekli Antalya ile irtibat halinde olmaktan dolayı oraya alıştık. Orada da bir boşluk olduğunu düşünüyorum. Aliağadan sonraki hedefimiz Başdaş marketlerini Antalyada hizmete açmak olacak dedi.
HEDEFİMİZİN ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sait Başdaş ise, yılbaşında açtıkları marketlerinde ilk hedef olarak 30 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, Yılın bitmesine daha 4 ay daha var. Çok şükür şu an 24 tane şubemizi açtık. 3 tane daha açılışı bekliyor. Bu açılışa bekleyenlerin bir tanesi Yeşilyurtda, bir tanesi Çiğlide, bir tanesi de Gaziemirde. İnşallah en kısa zamanda bu şubelerimizi açarak 27ye ulaşacağız. Bu açılışları yaptıktan sonra 2017 yılı için koyduğumuz hedefi ulaşmak için var gücümüzle çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Koyduğumuz hedefe rahatlıkla ulaşacağız. Hatta hedefimizin üzerine çıkacağımızı inanıyorum. Torbalıda ilk şubemizi açarken Torbalıya hizmet etmeye geliyoruz. Biz Torbalıları seviyoruz ve Torbalılarda bizi sevecek dedik. Çok şükür söylediklerimiz oldu. Torbalı halkı bizi çok sevdi. İşinizi düzgün yapınca herkes sizi seviyor diye konuştu.
SEYYAR SATICILIK YAPTIK
32 yıl önce İzmire geldiklerini belirten Sait Başdaş, Seyyar satıcılık yaparak hayatımızı devam ediyorduk. Meyve ve sebze satıyorduk. Yönetim Kurulu Başkanımız Fevzi Başdaş, dondurma almak için girdiği bir dükkanda, dükkan sahibi ile konuşup anlaşıyor. Eşrefpaşa Yapıcıoğlu semtinde 25 metrekarelik bir dükkanı satın alarak hikayemiz başlıyor. Şirkette 5 kardeş ortağız. Kardeşlerimizle birlikte gece ve gündüzümüzü katarak, çok çalışarak buralara geldik dedi.
BİRLİK İÇERİSİNDEYİZ
Büyük başarılar elde ederek her yıl büyümelerini çok çalışmalarından kaynaklandığını belirten Sait Başdaş, Rabbime şükürler olsun düzgün çalışıyoruz. Alnımızın teriyle buralara geldik. Gece gündüz demeden çalıştık. Yapıcıoğlundaki o 25 metrekarelik alanda 6 yıl boyunca dükkanın içerisinde kaldım. Gece 12de dükkanı kapattım, sabah erkenden dükkanı açtım. Akşam dükkanı kaparak eve gidip sabah erkenden gelip dükkanın açılması zor olacağından dolayı 6 yıl boyunca dükkanda kaldım. Biz öyle zor şartlar altından buralara geldik. Kardeşlerimizle birlik içerisindeyiz. Çok çalışıyoruz ve böyle olunca da başarı kendiliğinden geliyor. Birlikten her zaman kuvvet doğar. İlk günkü gibi kardeşlerimizle birlik içerisindeyiz. İnşallah bu birliktelik ömrümüzün sonuna kadar, çocuklarımıza kadar yansır ve bu birliktelik ile hedef koyduğumuz 2023deki 100üncü mağaza hedefimize adım adım ilerleyeceğiz ifadelerini kullandı.
TEMELLERİMİZ ÇOK SAĞLAM
25 metrekarelik dükkandan ikinci şubemizi açtık. Daha sonra üçüncü şubemizi açtıktan sonra bunların altyapısı olmadıktan sonra ilerlemenin, şube sayısının artırılamayacağını gördük. Biz 10 yıl boyunca altyapı kurmak için çalıştık. Altyapımızı oluşturduktan sonra önümüz açıldı. Çünkü her şeyin en önemlisi temeldir. Temel atıldıktan sonra üzerine bir şeyler koymak çok basit oluyor. Altyapıyı bitirdikten sonra 2 yıldır da şubeleşme yoluna gittik. Altyapımızda şu anda her şey hazır. Tam 30 yıldır bu işin içindeyiz. Altyapıyı bitirdik. Şu andaki birinci hedefimiz ocak ayındaki koyduğumuz hedefe ulaşmak. Ondan sonra Cumhuriyetimizin 100. Yıl kuruluşunda 100 mağazaya ulaşmak. 2023 yılında hedefimiz 100. Mağazaya ulaşmaktır. Bun için de var gücümüzle çalışacağız. Devletini seven, ülkesine katkı yapmak isteyen, biz bu hizmetleri vatanına olan bir borç olarak kabul ediyoruz. Yeni şubeler açarak istihdam yaratmak istiyoruz. Temellerimizi çok sağlam şekilde attık. Şu andaki altyapımızla 100 tane mağazayı rahatlıkla karşılayacak durumdayız
HERKES BAŞDAŞI KONUŞACAK
2 yıl içerisinde İzmirde herkes Başdaşı konuşacağını belirten Sait Başdaş, Çünkü meyve ve sebzede kendimiz üreteceğiz. Marulundan tutun da domatesine kadar kendimiz dikeceğiz, yetiştireceğiz ve üreteceğiz. Kendi ürettiklerimizi halka sunacağız, doğadan insanımızın sofrasına güzel gıdalar sunacağız. Bir de bakliyat grubumuz var. İzmirde hiçbir markette olmayan açık bakliyat grubumuz var. Her bakliyatımızı meşhur olduğu yöreden getiriyoruz. Mercimek Antepten, bulguru Midyattan getiriyoruz. Her ürünü yerinden getirerek araya bir aracı koymuyoruz. İrtibatları kuruyoruz ve fabrikadan ürünleri marketlerimize getiriyoruz. Yüzde yüz yerli sermaye, yüzde yüz milli. Biz sadece kendimiz için çalışmıyoruz. Bir çok ortağımız var. Mesela süt ürünleri de bizim ortağımız çünkü onlarda mal alarak büyüyor. Çiftçilerimizde aynı şekilde. Biz aslında büyük bir aileyiz. Sadece kendimiz olarak bakmıyoruz. Şu anda 400e yakın istihdam yaratıyoruz. Her marketimizde en az 10 kişi istihdam ediyoruz. Depomuzda 50 kişi var. İzmir, Antalya, Bursa, Muğla, Isparta hallerinde çalışanlarımız var dedi.
YENİ ATILIMLAR GELİYOR
Sait Başdaş sözlerini şöyle tamamladı: Taze gıdadan, ete kadar hepsi kendi üretimimiz. Şu anda Ispartada, Antalyada, Muğla, Bursada buralarda temsilcilerimiz var. Direk tarladan halka sunuyoruz ürünleri. Arada hiçbir aracı yok. Üreticiden halka sunuyoruz. Bizi de ön plana çıkaranlardan biri de bu yaptığımız iştir. Meyve, sebze taze ürünler artı et ürünleri. İnsanlar et alırken çekinerek alıyorlar. Ama Başdaşa geldikleri zaman rahat olsunlar. Biz soframıza koymadığımız hiçbir şeyi vatandaşın sofrasına koymuyoruz. Şu anda etlerimizin hepsini kendimiz kesiyoruz. Helal kesim yapıyoruz. Kendimiz yetiştiriyoruz. Farklı bir atılım yapmayı planlıyoruz. Torbalı veya Ödemiş tarafında bir hayvan çiftliği yapıyoruz. Kesimlik hayvanları kendimiz yetiştireceğiz. Şu anda satın alıp kendimiz kesiyoruz. Ama bundan sonra kendi yetiştirdiğimiz hayvanları keseceğiz. Bunun hazırlığını yapıyoruz.
24. MARKET TORBALIDA
Başdaş Marketler Zinciri, Torbalıda yeni açtıkları marketleri ile 24. market sayısına ulaştı. Torbalıdaki marketin açılışına; İzmir Vali Yardımcısı eski Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Torbalı Kaymakamı Kadir Sertelotçu , Torbalı Belediye Başkan Vekili Özgür Erman Çağlar, Emniyet Müdürü Oğuz Kesen, Ticaret Odası Başkanı Abdül Vahap Olgun, Başdaş Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Başdaş, Başkan Vekili Sait Başdaş, Başdaş Yönetim Kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Haber Merkezi