‘Çok gülen çok ağlarmış’ inanışını benimsemek: Çerofobi nedir?

Tuhaf fobiler arasında yer alan çerofobi, mutlu olmaktan korkma durumu olarak açıklanan bir durumdur ve görülme sıklığı oldukça fazladır. Peki çerofobi nasıl ortaya çıkar, belirtlileri nelerdir?


  • Oluşturulma Tarihi : 16.12.2024 15:26
  • Güncelleme Tarihi : 16.12.2024 12:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
‘Çok gülen çok ağlarmış’ inanışını benimsemek: Çerofobi nedir?

Çerofobi, toplumda yaygın bir inanış olan, “çok gülen çok ağlarmış” düşüncesini temel alan bir psikolojik bozukluk olarak karşımıza çıkar. Bu fobiye sahip kişiler, mutlu olmaktan endişe duyarlar ve mutlu oldukları takdirde başlarına kötü şeyler geleceği inancını benimserler. Bu nedenle mutlu olacakları durum ve ortamlardan uzak durmaya çalışırlar. Haberimizin devamında çerofobi ile ilgili ayrıntılara yer verdik. Peki çerofobi nedir, nasıl ortaya çıkar? İşte detaylar…

ÇEROFOBİ NEDİR?

Çerofobi, kişinin mutlu olmaktan, eğlenmekten veya keyifli anlar yaşamaktan kaçınmasıyla kendini gösteren bir tür anksiyete bozukluğu olarak açıklanabilir. Çerofobi, Yunanca'da chairo (mutluluk) kelimesinden türemiş olup, mutluluk korkusu anlamına gelir. Çerofobisi olan kişiler, mutlu olduktan hemen sonra olumsuz olaylar yaşamaktan korkarlar. Bu nedenle, mutlu olmaktan veya pozitif duygulardan sürekli olarak kaçınmaya çalışırlar.

çerofobi

ÇEROFOBİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Çerofobinin ortaya çıkmasında psikolojik ve çevresel olmak üzere çeşitli faktörler etkili olabilir. Çerofobinin ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerden bazıları şunlardır:

Kişinin daha önce bir mutluluk anının hemen ardından kötü bir olay yaşamış olması, bireyin mutluluğu bir tehdit olarak algılamasına sebep olabilir.

Bazı kültürlerde ve inanç sistemlerinde yer alan, fazla mutlu olmanın kötü sonuçlara yol açacağı inancı bu korkuyu tetikleyebilir.

Mükemmeliyetçi bireyler, mutluluk durumunun kontrol edilemeyen sonuçlara yol açmasından korkuyor olabilir.

Çerofobi, çoğunlukla depresyon ve genel anksiyete bozukluğuyla bağlantılı olarak da kendisini gösteriyor olabilir.

ÇEROFOBİ BELİRTİLERİ

Mutluluk korkusu olan çerofobiye sahip bireylerde gözlemlenen belirtiler hem duygusal hem de davranışsal olarak ortaya çıkabilir. İşte çerofobi belirtilerinden bazıları:

Mutluluktan kaçmak: Eğlenceli aktivitelere katılmaktan ya da mutlu anlar yaşamaktan kaçınma durumu

Olumsuz inançlara sahip olmak: Mutluluğun kötü olayları tetikleyebileceği düşüncesi

Kronik kaygı: Keyifli bir an yaşarken bile sürekli tetikte hissetme veya kötü bir şey olacağından endişe duyma

Toplumsal izolasyon: Aile veya arkadaşlarla keyifli vakit geçirmekten kaçınma ve kendini herkesten soyutlama

Fiziksel belirtiler: Mutlu bir durum karşısında terleme, kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi fiziksel kaygı belirtileri yaşama

çerofobi

ÇEROFOBİ NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Çerofobi tedavi edilebilir bir durum olup, bireye özel uygulanacak tedavi yöntemleri sayesinde kontrol altına alınabilir. Psikoterapi, çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ve kişinin göstereceği çaba ile bu korkunun üstesinden gelmek mümkündür. İşte çerofobinin kontrol altına alınması noktasında uygulanabilecek yöntemler:

1. Psikoterapi:

Bilişsel Davranışçı Terapi: Bu terapi yönteminde kişinin olumsuz inanç ve düşünce kalıplarını değiştirmeye odaklanılır.

Maruz Bırakma Terapisi: Bu terapi yönteminde ise kişinin mutlulukla ilişkilendirdiği korkuları ile yüzleşmesi ve bu korkuları azaltmak için çaba göstermesi sağlanır.

Duygu Odaklı Terapi: Bu terapi yönteminde korkuların altında yatan duygusal tetikleyicilerin keşfedilmesi amaçlanır.

2. Rahatlama Teknikleri:

Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi çeşitli uygulamalar, kaygıyı azaltma ve bireyin mutlu olduğu anlarda kendisini daha rahat hissetme noktasında yardımcı olabilir.

3. Günlük Tutma:

Günlük tutmak, başlarda etkili bir yöntem gibi görünmese de uygulandığı takdirde, kişiye olumlu etkileri gözle görülür şekilde fark edilir. Yaşanan mutlu anların kötü sonuçlara yol açmadığını fark etmek için günlük tutmak, korkunun üstesinden gelmede etkili olabilir.

4. İlaç Tedavisi:

Çerofobinin, depresyon veya diğer anksiyete bozukluklarıyla bağlantılı olması durumunda bir psikiyatrist kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ