Sayfa Yükleniyor...
Sağlıklı beslenme tutkusu belli bir zamandan sonra takıntı haline gelir mi? demeyin elbette gelir. Peki, Sağlıklı beslenme takıntısı fark etmeden nasıl psikolojik sağlığımızı etkiliyor?
Sağlıklı beslenme, günümüz dünyasında adeta bir yaşam biçimi haline geldi. Fakat bu sağlıklı yaşam yolculuğu, bazen sınırları aşıp bir takıntıya dönüşebilir. Kişinin, yiyecekleri sürekli olarak "iyi" ve "kötü" olarak ayırdığı bu takıntılı durum hem bedende hem de zihinde ciddi etkiler yaratır. Peki, Ortoreksiya Nervoza nedir? Psikolojik dünyamızda neler değişir?
Ortoreksiya Nervoza, aslında bir çeşit sağlıklık beslenme takıntılığıdır. Sağlıklı beslenmenin ve sağlıklı olmanın aşırı takıntılı olmayı, sağlıksız besinlerden kaçmayı ifade eden bir yeme bozukluğu olarak tanımlanır. Bu duruma sahip olan bireyler, besinleri devamlı olarak ‘sağlıklı’ ve ‘zararlı’ olarak ikiye ayırır. Bu kişiler beslenme planlarına uymadıkları zaman kendisinde yoğun olarak suçluluk hissine kapılır.
Sağlıklı beslenme takıntısı bireyde her ne kadar fiziksel belirtiler gösterse de bu durumu psikolojik belirtilerle de gösterir İşte en sık rastlanan sağlıklı beslenme takıntısının belirtileri:
Ortoreksiya Nervoza’nın belli net bir nedeni bulunmuyor. Fakat çevresel durumlar, kişilik özellikleri ve sosyal medya gibi unsurlar bu durumu bireyi etkileyebilir. Sağlıklı yaşam akımının hızla yayılması, insanları sağlıklı beslenme konusunda baskı altına sokarken, bazen bu durum psikolojik bir bozukluğa dönüşebilir.
Sağlıklı beslenme takıntısı sadece fiziksel sağlığı değil aynı zamanda bireyin psikolojik sağlığını da etkileyebilecek bir durumdur. Bu takıntıyla beraber psikolojik olarak en sık karşılaşılan durumlar şunlardır:
HABER MERKEZİ