- Yaşam
- 15.04.2025 09:03
İki çocuk annesi Emsal Erhan, emekli olduktan sonra kendini doğaya verdi. Doğa ile iç içe olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Erhan, insanları doğa sporu yapmaya davet etti
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
İki çocuk annesi Emsal Erhan, emekli olduktan sonra kendini doğa sporlarına olan tutkusu onu Doğa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ile tanıştırdı. Kulüp ile tanıştıktan hayatı olumlu yönde değişen Emsal Erhan, şu anda kulübün başkan yardımcılığını yürütüyor. Doğaya olan aşkı ve kulüp ile olan hikayesini şu şekilde ifade eden Erhan, "Doğaya ve dağlara gönül vermiş biriyim. 2011 yılında ilk kez doğa yürüyüşüne çıktım ve bundan çok büyük bir keyif aldım. O tarihten önce kendime yakın olan yerlerde yürüyüş yapıyordum. Doğa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nün kurucu üyelerindenim. Yürüyüşler sayesinde sağlığımı geri kazandım. Doğada adeta kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" dedi.
"SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM"
Erhan, 2011 yılında kurdukları Doğa Dağcılık ve Doğa Spor Kulübü'nün amacını şöyle anlattı; "Hanımlarımıza doğayı sevdirmek ve onları kek, poğaça partilerinden, konken köşelerinden uzaklaştırmak isteğiyle kulübümüzü kurduk. Gençlerimizi, emeklilerimizi kahve köşelerinden kurtulup doğa ile tanışmalarını tavsiye ediyoruz." Erhan, "Doğa yürüyüşüne çıktığımda kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Bol oksijen bana iyi hissettiriyor. Dağa ilk tırmanışımda müthiş bir heyecan duydum. İplere asılmak bana müthiş bir keyif verdi" diye konuştu.
Dağcılığa olan ilgisini anlatan Erhan, "Ben diğer emekliler gibi evde oturayım, günlere gideyim, televizyon karşısına oturayım sevmem. Bu sebepten sürekli hareket halindeyim. Dağcılığı bu yüzden sevdim" dedi.
FAALİYETLER HAKKINDA BİLGİLENDİRMELERDE BULUNDU
Eylül ayı itibarı ile yürüyüş sezonunun açıldığını kaydeden Erhan, klüp faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Erhan, "Sezonun açılması itibarı ile federasyonun izni ile mayıs ayına kadar her hafta pazar günü Ege Bölgesi dağlarında yürüyüş yapıyoruz ve çadırlı kamplar düzenliyoruz. Kaz Dağları, Uşak, Avgan Kozak Yaylası gibi zirve yapan dağcılarımız ile birlikte Yine hiç kimsenin yapmadığı her hafta salı ve perşembe akşamları dört bölgede (Üçkuyular, Karşıyaka, Buca, Bornova) yürüyüşler düzenliyoruz" diye konuştu.
Doğa Dağcılık ve Doğa Spor Kulübü olarak insanları spora ve sosyal bir hayata teşvik ettirdiklerini söyleyen Erhan, "Tiyatro, sinema ve kaynaşma günleri, bowling turnuvaları, briç kursu, diksiyon kursları, tavla ve Türk Sanat Müziği kursları düzenleyerek içlerine kapanan bireyleri sosyalleştiriyoruz" dedi.
"DOĞAL YAŞAMA DAVET EDİYORUZ"
Kamp ve yüksek dağ etkinlikleri ile insanlara doğada yaşamanın keyfini vermek istediklerini söyleyen Erhan, "İnsanlarımızı doğada yaşamaya davet ediyoruz. Doğada bulunarak stres atmalarını tavsiye ediyoruz. Şeffaf bir kulübüz gelen her bağışı kulüp için harcıyoruz. Türkiye'de ilk defa 4 yılda 2 katlı bir binayı kulübe mülk olarak kazandırdık. Zorlu keşifler için TDF'nin dahi elinde bulunmayan bir minibüs satın aldık. Şimdiki hedefimiz 1 kamp ve eğitim merkezi açmak" diye konuştu.
"HER GEÇEN GÜN YENİ ÜYELER KAZANIYORUZ"
Yüksek dağ tırmanışları için kulüp bünyesinde ücretsiz eğitim ve seminerler düzenlediklerini aktaran Erhan, "Kulüp binamızda bunların eğitimini gerçekleştiriyoruz. Bağışçılarımızdan gelen paralar ile ayakta duruyoruz. Belediye ve hükümetten destek görmüyoruz. İnsanlarla devamlı iletişim halindeyiz. Kulübümüzü ve doğada yapılan yürüyüşlerimizi anlatarak özendiriyoruz. Her geçen gün kulübümüz yeni üyeler kazanıyor" diye konuştu.
"DOĞADA AYAK İZİNDEN BAŞKA BİR ŞEY BIRAKMAYIN"
Belediye ve hükümete seslenen Erhan, "Spor faaliyetlerini desteklesinler. Mesela ayda bir araç verseler de insanları bulundukları yerden yönlendirseler. Kulüp kurucu üyelerindenim. Madem bir yürüyüş yapılıyor bunu resmiyete dökmek gerek. Korsan dağcılık diye bir durum var ve bunu yapanlar mevcut. Korsan dağcılık gerçekleştirenler var. Resmi olmayan kulüpler var. Bu sebepten ormanlarda çok fazla yangın çıkıyor. Mayıs ayı içerisinde dağ yürüyüşleri yasaktır. Orman yangınlarına en çok cam şişeler sebep oluyor. Biz her çöpümüzü torbalara toplayıp, köye indiğimiz zaten çöp konteynerine atıyoruz. Doğada ayak izinden başka bir şey bırakılmasın" diye konuştu.
Doğa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Resmi Yönetim kadrosu
Başkan: Nusret Doğan
Başkan Yardımcısı: Hüseyin Moroğlu
Başkan Yardımcısı: Emsal Erhan
Sayman: Çelik Yapıcı
Genel Koordinatör: İbrahim Ertuğrul
Yönetim Üyesi: Hikmet Aydın
Outdoor Sporların Faydaları
Doğada ve doğal ortamda, bir malzeme yardımıyla veya malzemesiz olarak yapılan sporların tümüne doğa sporları denir. Dağcılık, Kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, kampçılık, mağara dalışı, kanyon geçişi, yamaç paraşütü, paramotor, kanat, yelken kanat, motorlu deltakanat, nehir kanosu, rafting, su altı dalıcılığı, serbest dalış, doğa fotoğrafçılığı, tur kayağı, buzul tırmanışı, donmuş şelale tırmanışı, dağ bisikleti, orientering, base jumping, yelken, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, ve benzeri aktiviteler doğa sporlarına örnek olarak gösterilebilir. Yaşamı tanımlamaya kalktığımızda hareketi en başa koymamız gerekir. Çünkü yaşamın özü harekettir. Günümüz teknolojileri öylesine hızlı gelişmekte ki, otomasyon ve mekanizasyon artık insan yaşantısı içinde daha fazla yer tutmaktadır. Teknoloji kullanımlarında ise artık her şey insanın rahatlığı için düşünülmektedir. Çamaşır ve bulaşık yıkamaktan ayakkabı fırçalamaya kadar her şey artık aletler makineler aracılığıyla yapılmaktadır. Bu da günlük yaşam içinde insanı daha pasif ya da daha az aktif konuma sokmaktadır. Günümüzdeki bu az hareket, yeni bir hastalık grubunun doğmasına da neden oldu. Bu hastalık grubuna Hypokinetic- Disease (hareket azlığı hastalıkları) adı veriliyor. Artık bu hastalıklar günümüzde en çok can alan, bir hastalıklar grubudur. Kalp-Damar hastalıkları ise bu grubun başını çekiyor. İnsan bu hareket azlığı ile başa çıkmak, yaşam kalitesini yükseltmek, fiziksel anlamda günlük yaşamdaki etkinlikleri daha kolay yapar hale getirebilmek amacıyla spor olgusunu yarattı. Sporun insan sağlığına, kişinin bedensel ve zihinsel gelişimine yaptığı katkılar saymakla bitmez. Son dönemlerde Spor faaliyetleri içinde grafiği hızla artan yeni bir dal oluşmaya başladı ki, her yaş ve meslek grubundan insanın ilgi odağı haline geldi. Doğa yürüyüşleri çok fazla teknik beceri ve yeterlilik gerektirmeyen biraz bilgilendirme ve biraz da kondisyon ile herkesin rahatlıkla yapabileceği bir faaliyettir. Doğa yürüyüşlerinin bir sonraki aşaması ise Dağ Yürüyüşleridir. Doğa yürüyüşlerinden farkı ise, zorluk derecelerinin biraz daha yüksek olması ve dağcılık kategorisi içinde de yer almasıdır. Dağcılık içinde eğitim, ilk yardım, teknik beceri, kondisyon, beslenme, yön bulma ve arama kurtarmaya varana kadar bir çok alanda bilgi birikimi, tecrübe ve yeterlilik gerektiren bir spor dalıdır. Doğa sporlarının, adrenalin seviyesinin yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Ama insan sağlığı ve gelişimine katkısı da bir o kadar fazla ve tartışma gerektirmeyen diğer bir gerçektir. Doğa sporları; insanda disiplin, kararlılık, uyum, dayanıklılık, karar verme ve uygulama gibi becerilerin gelişimine katkı sağlar.