Sayfa Yükleniyor...
İlk zamanlar evde yaptığı börekleri Alsancaktaki küçük dükkanında satan Ayşe Karadan, şimdi Kemeraltının Abacıoğlu Hanında Balkan lezzetini, Boşnak böreğini ve Egenin yemek kültürünü bir arada sunuyor
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmirde yaşayan 49 yaşındaki Ayşe Karadan, Boşnak kökenli. Uzun yıllar özel şirketlerde yöneticilik yaptıktan sonra emekli oldu. 14 yıl önce Bosnayı ziyaret ettiğinde Boşnak böreğini ve tarihi lezzetlerini yaşatmaya karar verdi. İlk zamanlar böreklerini evde açıyor, Alsancaktaki dükkanında satıyordu. Şimdi bu lezzet mekanlarına Kemeraltı da ekledi. İşyerinin ismini de Ayşenin Boşnakça söylenişi olan Ayşa olarak koydu. Tarihi Abacıoğlu Hanında Balkan lezzetini, Boşnak böreğini ve Egenin yemek kültürünü bir arada sunan Ayşa Boşnak Börekçisi, müşterilerine zengin yemek ve tatlı çeşitleriyle hitap ediyor. Ayşe Hanım, börekleri yaparken malzemenin doğal olmasına özen gösteriyor.
ASIRLIK LEZZET KEMERALTINDA
Ayşa Boşnak Börekçisi Alsancakta 14 yıldır, Kemeraltında ise 11 yıldır faaliyette. Tam bir aile işletmesi. Arkadaşları dahi gelip çalışıp yardım ediyorlar. Anafartalar Caddesi üzerindeki Abacıoğlu Hanının içinde bulunan mekanın bulunduğu binanın tarihi 300 yıl geriye gidiyor. Zaman içinde Kemeraltındaki mekanların deposu görevini yapan bina atıl ve kötü bir haldeymiş. Birkaç yıl öncesinde hanın ortak alanını Konak Belediyesi restore etmiş. 11 yıl önce de Ayşe Hanım bu binayı almış. 49 yaşındaki Ayşe Karadan, Bizim aile Boşnak kökenli. Onlar bana Ayşa der. Bosnadaki çatışmalardan sonra ailemizin göç ettiği eski toprakları görmek istedim. Bosnaya gittiğimde insanların savaşın yaralarını sarmaya çalışırken hala börek yaptıklarını ve kültürlerini devam ettirmeye çalıştıklarını gördüm. Bunun üzerine ben de kültürümü yaşatmaya ve yıllardır evimizde yapılan Boşnak böreğini bir marka haline getirmeye karar verdim. İş yerimi 2004 yılında Alsancakta açtım dedi.
HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLDUM
Zamanla Kemeraltının tarihi Abacıoğlu Hanında da hizmet vermeye başladığını dile getiren Karadan, Börekleri evden yapıp getiriyordum. İlk gün 5 tepsi yaptım ve hepsi bitti. İkinci gün 10 tepsi getirdim yine hepsi bitti. Baktım yetiştirmem mümkün değil, yakınlarda bir yer tutup böreği orada yapmaya başladım. Lezzeti çok fazla sevildi. Biz dört kız, dört erkek kardeşiz. Kardeşlerimin çocukları var. Ayşanın yemekleri ilgi görünce iki yerde daha dükkan açtık. Şimdi ailemizin üyelerinin çoğu bu işte çalışıyor, geçimini sağlıyor. Çocukluğum Kemeraltında geçti. Dünyanın birçok yerini gezdim ama Kemeraltından güzel bir çarşı görmedim. Bu çarşının yeniden canlandırılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Abacıoğlu Hanı içindeki dükkanımı açtım. Böylece hayalim olan iki katlı tarihi bir binada ev yemekleri ve Boşnak böreği satma hayalimi de gerçekleştirmiş oldum diye konuştu.
Haber Merkezi