Sayfa Yükleniyor...
Gazetemiz muhabirlerinden Emine Şeker, sizin için Gizli Cennet Tireyi karış karış dolaştı. Tirenin meşhur Salı Pazarını sizler için fotoğraflayan Şeker, Tire Belediye Başkanı ile Tireyi ve belediye hizmetlerini konuştu
TARİHİN KENTİ
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, İzmirin Tire ilçesinin tarihini anlatarak, eksilen belediye hizmetlerinin nedenlerini açıkladı.
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tirenin bilinen tarihinin 8 bin yıllık olduğunu söyleyerek, Dünya coğrafyasında yaşanılabilir enlem ve paralellerin arasında olduğu için burada her türlü medeniyet tarih boyunca yer almıştır. Her medeniyetten izler var. Beylik döneminde İzmirin Tireye bağlı 121 sene bir yerleşke olduğunu düşünürsek Tire tarih içinde çok parlak roller üstlenerek Aydınoğlu beylik merkezliğini yapmış. Kendi adına para bastırmış. Tire Osmanlı Devletinin Kanuni Sultan Süleyman ölünceye kadar darphane olarak kalmış. Osmanlı Devleti 2 numaralı demir yolunda İzmir Tire demir yolunu yapmış. Tire bu kadar tarihte ve Osmanlı Devletinde önemli bir kent. Daha sonra Cumhuriyet ile beraber yine eski parlak dönemine dönmeye başladı. Organize Sanayi ile Ege Bölgesinde sütün merkezi ile okullaşma ile kentleşme ile ve en önemlisi çoğu kentte kaybolmuş kültür varlıkları biraz ovaya doğru şehir kaymış ama eski yapılar ve eski Tire ortadan kaybolmamış. 1914 yılında bir yangın görmüş bu arada 1 kaç tane deprem geçirmiş ama her şeye rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait İzmirin 2,5 katı tescilli eser olduğunu söylersek bu bize bir fikir verir dedi.
ESERLERİ AYAĞA KALDIRIYORUZ
Necip Paşa Kütüphanesinin Türkiyenin 2 numaralı kütüphanesi olduğunu söyleyen Çiçek, Bünyesinde 2 bin 600 tane el yazması eseri barındırıyor. El yazması olan bin senelik kitaplar var. Bizde Kent Müzesi ile bu değerlere değer katmak istedik. Henüz resmi açılışını yapmadık. Kent Müzesi eski belediye binasında herkesin görmesini tavsiye ederim. Diğer kültür varlıklarını da çeşitli prosedürlerden sonra şahıslara aitse onlarla protokol yaparak, satın alıp belediyenin malı haline getirip sonra gerekli yazışmaları yapıp sırayla restorasyonları yaparak eserleri ayağa kaldırmaya çalışıyoruz şeklinde konuştu.
YÜZDE 100 ORGANİK
Çiçek, semt pazarları yasaklanmasına rağmen Tire Salı Pazarının 600 yıllık geleneği olduğunu vurgulayan Çiçek, 5 bine yakın esnaf ve köylü ürettikleri pazara getirerek geçimlerini sağlıyorlar. Bu ürünlerin yüzde 100e yakını organik gıdalar olması pazarı cazip hale getiriyor. Hem ucuz hem köylünün ürettikleri buraya geliyor. Türkiyede Tire pazarı hinterlandı en büyük olanıdır. İstanbulda bile bu kadar büyük pazar kurulmuyor. Pazarımızın bu büyüklüğünü ve canlılığını devam ettirmek istiyoruz ifadelerini kullandı.
TARİHİ VE MODERN BİR KENT
48 tane çeşitli tarihlerde inşa edilmiş camilerin olduğunu söyleyen Çiçek, İnsanlar geçmişten beri birbirlerinin ibadetine karışmaz. Burası bir barış yeridir. Tire müzesi çok kıymetli eserlerle doludur. Ama zaman zaman buradan Kültür Bakanlığının izni ile başka müzelere depolardan eşyalar transfer edilmiş. Bu çok yanlış bir şey. Her şey yerinde değerlidir. İzmirin en gelişmiş 2. organize sanayisi Tirededir. Hem tarihi hem modern bir kent. Hem sanayi şehri hem tarım şehri. Belediye olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte üretim yollarını asfaltlıyoruz. Ulaşım yolları demiyorum üretim yollarını asfaltlıyoruz. Asfaltsız üretim yolları kalmayacak. Bu da çiftçi için büyük bir avantaj olacak. Yaz da kış da sıkıntısız geçecek dedi.
BÜYÜKŞEHİRİN YAPMASI GEREKENLERİ YAPIYORUZ
Çiçek, Tire halkına sabırlı olmaları gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: Yeni Bütünşehir Yasası çıktı. Bütünşehir Yasası alışılmış belediye yetkilerini elimizden aldı. 11 tane kuruluşumuzun 7 tanesi artık bize ait değil. Büyükşehir daha buralara adapte olmuş değil. Mesela mezarlıklar Büyükşehire geçti ama hala biz bakımlarını yapıyoruz. Cenazelerin getirilmesi, götürülmesi, taşınmasını biz sağlıyoruz. Halbuki bu işler Büyükşehirin işi oldu. Bu işleri bir an evvel Büyükşehirin üstlenmesi lazım. Tabi maddi anlamda da sıkıntıya girdik. Bu bir yanlış diye düşünüyorum. Bu yanlıştan da dönülmesi gerek. Halkımızın da eksilen belediye hizmetleri varsa bunu anlayışla karşılamalarını istiyorum. Çünkü çoğu yetkimiz elimizden alındı. Bir an evvel insanları memnun etme açısından önlemlerin alınması lazım.
BU PAZARDA HER ŞEY ORGANİK
Salı günleri kurulan ve neredeyse ilçenin tüm sokaklarına yayılan Tire pazarı belediye hoparlörlerinden okunan Pazar Duasıyla başlıyor. Esnaf, bolluk, bereket ve kazanç için dua ediyor
Bin 700den fazla tezgâhı olan Tire Salı Pazarında mevsimine göre kuzukulağı, şevketibostan, turpotu, hardal, pazı, mellengeç, çobandüdüğü gibi ot ve sebzeler satılıyor. Peynir, çökelek ve yağların dışında iğne oyaları, kanaviçeler ve keçe, nalın, semer, kalay, urgan gibi az bulunur ürünleri de bulmak mümkün. Zaten pazar, Tahtakale Meydanı ve arasta gibi ahilik geleneğinin hala sürdüğü tarihi yapıların yer aldığı bölümleri de kapsıyor.
Güngör Avurel, 45 yıldır pazarcılık yaptığını belirterek, Üretip sattığımız her ürün organik. Hiçbir katkı maddesi yok. Tertemiz ürünler satıyoruz. Yaptığımız işten de insanların ilgisinden de memnunuz. Bu pazarda her şeyin en tazesini bulabilirsiniz. Aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz. Bu Pazar o kadar ünlü ki insanlar İzmirin diğer ilçelerinden tur düzenleyip geliyorlar dedi.
Hatice Kaptan ise, amaçlarının para kazanmak olduğunu söyleyerek, Geçimimizi bu işten sağlıyoruz. Hiçbir katkı maddesi yok. Kendimiz üretiyoruz. Hem satıyoruz hem kendimiz yiyoruz. İsteyen sebze isteyen kumaş alışverişi yapıyor. Yerli ve yabancı turistler gezmek ve alışveriş yapmak için Salı günlerini tercih edip buraya gelmeyi tercih ediyorlar ifadelerini kullandı.
MEŞHUR KORUK ŞERBETİ
Devrim Kardeşim de, Tirede meşhur olan koruk şerbetini anlatarak, Üzümün olmamış ham haline koruk denir. Olgunlaşınca toplarız. Döveriz. Çıkan suyu alırız. Belli bir miktarda şeker katrak sulandırarak şerbeti hazır hale getiririz. Yaz mevsiminde üzüm olmadan önce yaz aylarında serinlemek için tercih ediliyor. Yaz mevsiminde Tirede en çok içilen şerbettir şeklinde konuştu.
Emine Cansöz de, ürünleri kendilerinin yetiştirdiklerini vurgulayarak, Organik mahsuller. Az ve taze olunca hemen satıyoruz. Ama mevsimi ise ve çoksa daha ağır satılıyor. Ama kimseye muhtaçlığımız yok. İnsanlarımız gelen kişilere misafirperverlikleriyle tanınır dedi.
HER SALI KURULUYOR
Hüseyin Aydek ise, Tire pazarının Salı günleri kurulduğunu belirterek, Ege Bölgesinin cenneti buralar. Ürünlerimiz organiktir. Hiçbir katkı maddesi bulamazsınız. Tire'nin merkezi cadde ve sokaklarını içine alan çok geniş pazar nedeni ile bu yollar araç trafiğine kapatılıyor. Köylüler en doğal yollarla ürettikleri taze sebze, meyve ve süt ürünlerini satıyorlar. Tireli bayanlar el emeği göz nuru çeyiz işlerini sergileyerek satıyorlar diye konuştu.
Haber Merkezi