Grafiti sanatçısı inşaatçılar odasına kayıtlı  

Türkiye’de ilk ve tek grafiti dükkanını İzmir’de açan Erinç Kunan, yaptığı işin meslek olarak görülmemesinden dolayı meslek olarak inşaatçılar odasına kayıtlı olarak çalışıyor. Kunan, her hayalini gerçekleştirdiğini belirterek, tek hayalinin bir uçağı boyamak olduğunu söyledi  


  • Oluşturulma Tarihi : 02.11.2015 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 02.11.2015 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Grafiti sanatçısı inşaatçılar odasına kayıtlı   

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN- 

 Türkiye’de grafiti sanatını esnaflığa döken ve Elephant Grafiti Shop adı altında dükkan açan Erinç Kunan (Doz), grafiti sanatının Türkiye’de ve İzmir’de daha tam anlamıyla bilinmediğini söyledi. Her grafiti sanatçısının takma isim kullandığını ve kendi isminin de ‘Doz’ olduğunu belirten Kunan, Doz ismiyle sosyal ortamlarda ve grafiti çevresinde tanındığını söyledi.

Lisedeyken dükkan açmanın tek  hayali olduğunu söyleyen Kunan, “O zamanlar çizimlerimizi kağıda yapıyorduk. İlerleyen zamanlarda da askere gidip geldikten sonra hayalimi gerçekleştirme kararı aldım. İlk başta ailem pek destek olmadı. Çünkü grafitinin g’sini bile bilmiyorlardı. Zamanla alıştılar ve destek oldular. Hayalimi tek başıma gerçekleştirdim. Yanımda birçok arkadaşım vardı ama çoğu okul ve ailevi nedenlerden dolayı bu işi bıraktı. Bende tek başıma bu işi yürüttüm. 2009’da bu dükkanı açtım. İlk başta hobi olarak başlamıştı. İlerlettikten sonra da profesyonel olarak yapmaya başladık” ifadelerini kullandı.

 “HER ŞEYE GRAFİTİ YAPILIR”

 Kunan, grafitinin hiphop’un bir sanat dalı olduğuna değinerek, “Grafiti, break dance gibi hiphop’un dalıdır. Sokak sanatıdır. Sokakta öğrenilir. Öyle herhangi bir okulu veya kursu yoktur. Kendi kendimizi yetiştirdik. Boyaya boyaya öğrendik. Türkiye’de çıkan bir sanat dalı olmadığı için yurtdışına oranla daha gerideyiz. Türkiye’de de yavaş yavaş benimsenmeye başlandı. Kaykay, ayakkabı, çanta, kask, şapka, ahşap kutular ve tualler, bardak, yastık ve daha sayamayacağımız birçok şeyin üstüne grafiti yazılır. Bunun sonu yoktur. Müşteriler nereye isterse oraya yapıyoruz. Yazılar kesinlikle çıkmıyor. Özel kalem ve sprey boyalar kullanıyoruz” dedi.

 “İZMİR’DE VE TÜRKİYE’DE TEKİM”

 Çocuk odaları, kafeler, internet kafeler ve oyun salonları gibi birçok mekanı da boyadıklarını söyleyen Kunan, “Barlar ve normal oto kiralama esnafları bile bize mekanlarını boyatıyor. Daha çok ilgi çeksin diye insanlar bize mekanlarını boyatıyor. İzmir’de tek grafiti dükkanını ben açtım. Türkiye’de ise İstanbul’da bir tane dükkan var ama onlar sadece bu işin boyasını satıyor. Grafiti yapmıyorlar. Bende onların bayisiyim. İşi esnaflığa döken tek kişi benim. İlk açtığımda kimse bilmiyordu ama şimdi altı senemi geride bıraktım” diye konuştu.

 “TEK HAYALİM UÇAĞA GRAFİTİ YAPMAK”

 İnsanlara ilginç gelmesi bakımından çok fazla karavan, araba ve motor boyadıklarını söyleyen Kunan, “Tek bir hayalim var o da uçak boyamak. Tekne bile boyadım. Ne büyük hayalim bir uçağa grafiti yapmak. Yurtdışında uçak ve otobüs çok boyanıyor. Ama burada daha yok. Bu yüzden en büyük hayalim bir uçağı boyamak. Bir ulaşamadığımız o kaldı. Umarım o hayalimi de gerçeğe dönüştürürüm” dedi.

 “İNŞAATÇILAR ODASINA KAYITLIYIM”

Bugüne kadar çok kez dillendirip boş kalan yol kenarlarını ve duvarları bize verin renklendirelim dediklerini ama kimseden bir ses çıkmadığını dile getiren Kunan, “Maalesef kimseden geri dönüş olmadı. Yerel yönetimlerden de gereken desteği ve ilgiyi göremedik. İşyeri ruhsatında bile adımız tam olarak geçmiyor. Çünkü Türkiye’de bunun tanımlanmış bir sektörü yok. Meslek odası olarak inşaatçılar odasına kayıtlıyım. Duvar boyuyorum diyorum gidiyorlar beni badanacıların olduğu sektöre sokuyorlar. Yurtdışında tanınıyor ama burada tanınmıyor. Bizim bir derneğimiz yok ama bir topluluğumuz var. Trafoları mesela ressamlara veriyorlar ama bize vermiyorlar. Bazı okullar ile anlaştık. Onları boyuyoruz ama tabi her okuldan aynı geri dönüşü alamıyoruz. Allaha şükür sevdiğim işi yapıyorum” şeklinde konuştu.   

 

Haber Merkezi