- Yaşam
- 30.03.2025 14:19
Aile büyüklerinin ve gençlerin bayram anlayışlarının farklılığından doğan anlaşmazlıkların önüne geçilebileceğini ifade eden Psikolog İlknur Peder, açık havada yapılacak ziyaretlerin iki tarafa da iyi geleceğini belirtti
BERKAY ERDEN / ÖZEL HABER - Gençlerin ve aile büyüklerinin bayram anlayışındaki farklılıklar nedeniyle taraflar arasında bayram dönemleri kırgınlıklar yaşanabiliyor. Bayramları daha geleneksel bir şekilde geçirmek isteyen büyüklere kıyasla bayramı iş ve okul hayatından uzaklaşıp tatil fırsatı olarak gören gençlerin ortak bir noktada buluşabileceğini ifade eden Psikolog İlknur Peder, bayram programı yaparken herkesin isteklerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Aile büyükleri ile yapılacak sohbetlerin gençler ve büyükler arasındaki bağı güçlendirdiğini de ifade eden Peder, bayram ziyaretleri sırasında olumsuz konuları konuşmaktan kaçınılması tavsiyesinde de bulundu.
Bayram ziyaretleri sırasında gençlerin ve büyüklerin ortak zeminde buluşmalarının önemine dikkat çeken Peder, açık havada yapılacak etkinliklerin iki tarafa da iyi geleceğini söyledi. Aile büyüklerinin anlatacağı anıların aile bağlarını güçlendirdiğini de belirten Peder, “Kuşaklar arasındaki farklı yaklaşımların yansımalarını bayramlarda aile içi ilişkilerde de gözlemleyebiliyoruz. Gençler Bayramı daha çok tatil gezi ve seyahat için değerlendirmeyi tercih ederken, isterken, aile büyükleri Bayramı daha geleneksel tarzda çocuklarıyla torunları ile birlikte geçirmek istiyorlar. Bayram programını planlarken herkesin isteklerini göz önünde bulundurmak ve ortak bir noktada buluşmaya çalışmak önemli. Büyüklerin organize edeceği geleneksel bayram yemeklerinde tüm aile bir araya gelebilir, sohbet edebilir ve geleneksel lezzetlerin tadını çıkarabilir. Aile büyüklerinin çocukluk ve gençlik anılarını anlattığı sohbetler gençlerin aile büyüklerini daha iyi tanımasına ve aile bağlarının güçlenmesine yardımcı olabilir. Açık havada yapılabilecek aktiviteler, doğa yürüyüşleri veya bahçe oyunları gibi aktiviteler gençlerin enerjisini atmasına ve aile büyükleriyle birlikte vakit geçirmesine olanak sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
Bayram ziyaretleri sırasında gençlerin eğlenmesine de olanak tanınması gerektiğini ifade eden Peder, “Bayramın bir bölümünde gençlerin arkadaşlarıyla buluşup eğlenmelerine olanak tanımak, onların sosyal ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Gençlerin ilgi alanlarına uygun etkinlikler düzenlemek onların katılabileceği bir spor etkinliği düzenlemek, gençlerin bayramdan daha çok keyif almasını sağlayabilir. Gençlerin bayram ziyaretlerinde veya etkinliklerinde aktif rol almalarını sağlamak, onların sorumluluk duygusunu geliştirmelerine ve aileye aidiyetlerini artırmalarına yardımcı olur” diye konuştu.
Bir araya gelen aile fertlerinin bayram ziyaretleri sırasında gerginlik yaratacak konuları açmaması önerisinde bulunan Peder, bireyleri bayramın pozitif ruhunu yaşamaya davet ettiği açıklamalarını şu sözler ile bitirdi: “Bayramda aile bireyleri bir araya geldiğinde gerginlik oluşturacak gerilim yaratacak konulardan konuşmalardan negatif üsluptan kaçınmaya özen göstermeli. Bayramın pozitif, barışçıl, sevecen ruhunu ailecek hissetmek ve hissettirmeye odaklanmakta oldukça önemli.”