Sayfa Yükleniyor...
Alevi-Bektaşi inancında önemli bir yere sahip olan hızır orucu vatandaşların merak ettiği bir konu oldu. Üç gün boyunca süren bu hızır orucu ne zaman başlayacağı merak konusu Peki, Hızır orucu ne zaman? Hızır orucu nasıl tutulur Hızır orucu nedir?
Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Hızır Ayı ve bu ay içerisinde tutulan oruçla ilgili yapılan araştırmalar giderek artmaktadır. Hızır orucunun tarihi her yıl miladi takvime göre belirlenir ve bu tarih, coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterir. Peki, Hızır orucu ne zaman? Hızır orucu nasıl tutulur? Hızır orucu nedir? İşte hızır orucu hakkında merak edilenler haberimizde…
Alevi inancına göre, genellikle her yıl Şubat ayının ikinci perşembe günü Hızır günü olarak kabul edilir.
Bu yıl, Hızır orucunun tutulacağı tarih 13-15 Şubat arasındadır.
Hızır orucu 2024 yılında birçok kişi tarafından merak edilen ve öğrenilmek istenen konulardan biri oldu. Alevi inancına göre Hızır orucu, genellikle her yıl Şubat ayında başlayan ve 3 gün süren bir oruç geleneğidir. Bu oruca Hızır'a adanmıştır ve orucun ardından Hızır Cemi düzenlenir. Oruç süresince geleneksel olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır peygamber ile ilgili hikâyeler anlatılır. Orucun ardından kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden yapılan gavut adlı bir pilav pişirilir ve içine tereyağı dökülerek, komşularla birlikte dua edilerek yenir.
Hızır orucu için niyet akşamdan yapılır ve sahura kalkmadan ertesi günün akşam vaktine kadar oruç tutulur. Gece yarısından sonra gün değişir ve yeni oruç günü başlar. Bu nedenle, 24 saatlik bir gün tamamlandığında oruç başlamış olur ve güneş batışıyla birlikte sona erer.
Hızır Orucu, farklı iller veya bölgeler arasında çeşitlilik gösterebilir. Ancak geleneksel olarak Hızır orucu nasıl tutulur sorusunun cevabı ise şu şekildedir:
Hızır orucu, genellikle 3 gün boyunca tutulur. Oruç tutan kişi, akşamdan niyet eder ve sahur etmeden ertesi gün akşam vaktine kadar oruç tutar.
Hızır orucunun 3. gününde, buğday taneleri ocak üzerinde kavrulur ve geleneksel olarak taş değirmende öğütülmesi sağlanır. El değirmeniyle öğütülen buğday unu, irmik büyüklüğündedir.
Öğütülen un bir araya getirilir ve tepsiye veya temiz bir bez parçasına dökülür. Bir gece boyunca bekletilir. Evde bulunan genç kız ya da erkekler niyet edip uyuduktan sonra sabah kalkar ve bez üzerine bakar. Eğer unun üzerinde izler varsa, Hızır'ın uğradığına inanılır ve dua edilir.
Hazırlanan un, akşam yemeğinde içine tereyağı eklenerek helva şeklinde hazırlanır ve yenir. Kalan kısım ise komşulara dağıtılır. Maddi durumu iyi olan aileler daha sonra Pirlerini çağırıp kurban keserken, ekonomik durumu uygun olmayanlar ise Cem adı verilen toplu ibadeti gerçekleştirir.
HABER MERKEZİ