- Yaşam
- 26.05.2025 12:13
Bornova, Bostanlı, İzmir Ekonomi ve Urla Rotaract kulüpleri ile ÇEKOOP iş birliğiyle hayata geçirilen İlaç Dedektifleri Projesi, dezavantajlı bölgelerdeki çocukları doğru ilaç kullanımı ve çevre bilinci konusunda eğiterek, onları sağlık ve doğa kahramanlarına dönüştürüyor.
Bornova, Bostanlı, İzmir Ekonomi ve Urla Rotaract kulüplerinin, ÇEKOOP (Çevreci Eczacılar Kooperatifi) ortaklığıyla hayata geçirdiği İlaç Dedektifleri Projesi, çocukları hem sağlık hem çevre konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan yaratıcı ve ilham verici bir sosyal sorumluluk çalışması olarak dikkat çekiyor.
Proje kapsamında dezavantajlı bölgelerdeki ilkokullarda her ay düzenlenen eğitimlerde, alanında uzman eczacılar çocuklara doğru ilaç kullanımı ve atık ilaçların doğaya zararları hakkında interaktif eğitimler veriyor. Eğitimler iki ders saatinden oluşuyor: İlk ders saatinde eczacılar, çocuklara ilaçların nasıl ve ne zaman kullanılacağını, rastgele ilaç almanın zararlarını ve kullanılmayan ilaçların neden çöpe atılmaması gerektiğini anlatıyor.
İkinci ders saatinde ise çocuklar öğrendiklerini yaratıcı posterlere dönüştürüyor. Bu sayede hem bilgilerini pekiştiriyor hem de çevre bilinciyle ilgili farkındalık kazandıran görsel çalışmalar ortaya çıkıyor.
Eğitimlerin sonunda her çocuğa “İlaç Dedektifi” sertifikası verilerek onların bu önemli görevin bir parçası oldukları vurgulanıyor. Sihirli dedektif şapkalarını takan çocuklar, artık hem ailelerini hem çevrelerini bilinçlendiren küçük kahramanlara dönüşüyor.
İlaç Dedektifleri Projesi, yalnızca çocukların değil, ailelerin ve okul çevresinin de dikkatini çekerek toplumda sürdürülebilir bir sağlık ve çevre bilinci yaratmayı hedefliyor.