Sayfa Yükleniyor...
İlk cemrenin havaya düşmesinin ardından ikinci cemrenin düşüş anı merak konusu oldu. İlk havaya sonra suya son olarak da toprağa düşen cemre ise baharın habercisidir. İkinci cemre suya ne zaman düşecek? 2024 cemre düşme tarihleri…
2024 yılı cemre düşme tarihleri, baharın gelmesini heyecanla bekleyen vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Cemre düşmeleri, özellikle hayvancılıkla uğraşanlar için kış boyunca dışarı çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma vaktinin yaklaştığını, tarım alanında faaliyet gösterenler için ise toprağın işlenme dönemine girdiğini simgeliyor. İlk cemrenin ardından ikinci cemrenin suya düşme zamanı da merak konusu oldu. İkinci cemre suya ne zaman düşecek? İşte merak edilen 2024 cemre düşme tarihleri…
2024 yılı cemre düşme tarihleri belirlendi.
İlk cemre 20 Şubat'ta havaya düşerken, ikinci cemre 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre ise 6 Mart'ta toprağa düşecek.
Baharın müjdecisi olarak kabul edilen üçüncü cemrenin ardından doğanın uyanışı ve baharın gelmesi bekleniyor.
Cemre, her yıl İlkbahar'ın başlangıcında, yedişer gün arayla önce havada, sonra su ve toprakta oluştuğuna inanılan sıcaklık artışını simgeler. "Cemre" kelimesi Arapça kökenli olup, kor durumundaki ateşi temsil eder ve Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taş yığınlarına da bu isim verilir.
Türk ve Altay halk kültüründe, mitolojide ise bu oluşumu İmre (İmere veya Emire) adı verilen bir cinin yarattığına inanılır. İmre, ilkbaharda gökyüzüne doğru yükselirken titrek ışıklar saçar, ardından düşerek buzları eritir ve toprağa girer. Emire, bu şekliyle baharın gelişini simgeler. Benzer şekilde, Bulgar kültüründe Zemire olarak adlandırılır. Arapça kökenli Cemre kelimesinin aslında Türkçe'ye bu şekilde adapte edildiği söylenebilir. İlk cemre 20 Şubat'ta havaya, ardından yedişer gün arayla suya ve toprağa düşer. Kumuk Türkçesinde "zemre" kelimesi nem, buhar gibi anlamlara gelir ve tasavvufi anlamda ateş ve kor kavramlarıyla ilişkilidir. Ateş, temizlenmeyi ve yeniden doğuşu simgeler; aşk kavramıyla da yakından ilişkilendirilmiştir.
Türkiye ve Azerbaycan Türklerinin eski inançlarından kaynaklanan "boz ayın dört çarşambası" uygulamasını ifade eden "Cemle" sözcüğü de "Cemre" ile aynı kökten gelir. Bu bağlamda "Cemle" sözcüğü, "İmir, İmere, Emire" gibi köklerle bağlantılıdır ve Celal Beydili'ye göre, Arapça kökenli olduğu iddiaları doğru değildir.
HABER MERKEZİ