“İMECE” YARDIMI       

Çeşme’de ‘İmece İnsiyatifi’ adı altında faaliyet gösteren, çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan topluluk, ilçede bulunan sığınmacılara giyecek ve yiyecek yardımında bulunuyor


  • Oluşturulma Tarihi : 05.10.2017 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 05.10.2017 08:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“İMECE” YARDIMI        haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

‘Birlikten Kuvvet Doğar’ atasözü gerçeğe dönüştü. Çeşme’de bir grup öğrenci ‘Çeşme İmece İnisiyatif Grubu’nu kurdu. Öğrenciler, Suriye’den göç eden sığınmacıların kumanyadan bebek bezine, mamadan sağlık kontrollerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmaya başladı.

Son yıllarda özellikle Suriye’deki iç karışıklıklardan dolayı, çok sayıda kişi, ülkesini terk edip Türkiye’ye geldi. Sığınmacıların en büyük isteği, Avrupa ülkelerine geçip yeni bir yaşam kurmak oldu. Sığınmacılar Ege Denizi’ndeki yakın Yunan adalarına gidebilmek için kaçak geçişlere başladı. Çeşme Çiftlikköy bölgesi, Pırlanta Koyu, son zamanlarda en ilgi gören sahil durumuna geldi. Yunanistan’ın Sakız Adası’na çok yakın olan bu bölgeden yaz ayları boyunca sığınmacılar ve mülteciler kaçak geçiş yaptı.

‘Birlikten Kuvvet Doğar’ atasözünü gerçeğe dönüştüren hikâyenin adıdır Çeşme İnisiyatif Grubu. İzmir’in Çeşme İlçesi, başta Suriye olmak üzere ülkelerindeki iç karışıklardan yeni bir yaşam özlemiyle kaçan sığınmacıların Avrupa’ya rotasındaki son istasyonlardan biri haline geldi. Her gün yüzlerce sığınmacının akın edip adeta kamp haline getirdiği Pırlanta Koyu’ndaki dram, üniversite öğrencilerini harekete geçirdi. Çeşme İmece İnisiyatifi’ni kuran öğrenciler, sığınmacıların kumanyadan bebek bezlerine, mamadan sağlık kontrollerine kadar hemen tüm ihtiyaçlarına yetişmek için çalışmaya başladı. İlk olarak esnaf ve vatandaşlardan yardım toplayan öğrenciler daha sonra ihtiyaç listelerini Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde yayımladılar. Ardından Türkiye’nin dört bir yanından yardımlar gelmeye başladı. Kısa sürede 105 bin mülteciye dokunularak onların ihtiyaçları karşılandı.

“VAROLUŞA ANLAM KATAN GENÇLER”

Kendilerini, ‘İmece İnisiyatifi Çeşme; merhametini, samimiyetini, insanlığını kaybetmiş bu dünyaya direnen, varoluşa anlam katan gençler’ olarak tanımlayan topluluk üyeleri, mültecilere yönelik yardım kampanyasına bir yenisini daha ekledi. Üniversiteli gençler Çeşme Çamönü’nde ilkokula başlayan 19 sığınmacı öğrenciye de destek verdi.

Öğrencilere kalem, defter, boyama kitapları dağıtan dernek, ailelere de bebek maması ve bebek bezi desteğinde bulundu.

İmece İnisiyatifi Dernek Başkanı Ali Güray Yalvaçlı, söze Yavuz Bülent Bakilerin bir şiiriyle başladı: “Aydınlıkta çocukların masal gibidir gözleri ve bir avuç suya benzer ince yüzleri. Işıklar yanın.”

Yalvaçlı, yaklaşık 3 yıldır Türkiye’de yaşayan, buraya geldiklerinden beri okula gidemeyen ve neredeyse bir yıldır birlikte eğitim çalışmalarına devam ettikleri Çamönü çocuklarına dair şu ifadeleri kullandı: “Çamönü’ndeki 19 sığınmacı çocuk ilkokula başladı. İmece İnisiyatifi Derneği olarak onların yanındaydık. Ailelere bebek maması ve bebek bezi desteğinde bulunuldu. Çocuklara boyama kitapları dağıtıldı.”

“YARDIM ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Yalvaçlı, insanlık, merhamet ve samimiyet çağrısında bulunarak, “Biraz empati, biraz insan olduğumuzu hatırlamak, biraz merhamet dünyayı daha güzel yapacaktır. Yaklaşan kış mevsimi öncesi yurtlarından, evlerinden ayrı düşmüş sığınmacı kardeşlerimize bir nebze olsun el uzatmak insanlık görevidir. Sığınmacıların ne kadar zor durumda olduklarını hepimiz görüyoruz. Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp evlerinden, yurtlarından uzak, bilmedikleri bir ülkeye sığınmak zorunda kalmışlar. Bizler de bu bölgede yaşayan insanlar olarak elimizden geldiğince insani yardımda bulunmaya çalışıyoruz. Öğrenci arkadaşlarla birlikte sığınmacılara insani yardımda bulunabilmek için organize olduk. Yardım toplayabilmek için afişlerimizi hazırladık. Yardım toplayabilmek için izin almak gerektiğini öğrendik ve gerekli izinleri aldık. Bu konuya duyarlı herkes yardımda bulunuyor. Yardım toplarken olumlu tepkilerle de, olumsuz tepkilerle de karşılaşıyoruz ama genellikle insanlarımız zor durumdaki sığınmacılara insani yardım için duyarlı davranıyorlar. Yiyecek, giyecek, temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç maddelerini sağlamaya çalışıyoruz. Tüm Çeşmelilere ve duyarlı herkese çağrıda bulunuyoruz; bir anneye, bir bebeğe, bir babaya yalnız olmadıklarını hissettirmek için yardım elinizi uzatın. Sizlere ihtiyaçları var” dedi.

“İMECE İNİSİYATİFİ KÜLTÜR VE DÜŞÜNCE EYLEMİDİR”

İmece İnisiyatifi gönüllüleri, her üç günde bir giysi ve temel ihtiyaç malzemesi dağıttıkları sığınmacılara, kış yaklaşırken her gün sıcak çorba dağıtımı yapmak için de kollarını sıvadı. Sığınmacılara çorba dağıtımı çalışmalarına da kısa zamanda başlayacaklarını söyleyen gönüllüler, bu konuda kendilerine destek olunmasını istedi.

Dernek gönüllüleri adına konuşan Yalvaçlı, düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Çeşme İmece İnisiyatifi, kültür, düşünce ve eylem hareketidir. Kimseden bir çıkarımız yok. Bir avuç genç. Tek derdimiz okumak, düşünmek, dürüst olmak/kalmak, paylaşmak, dayanışma göstermek, doğruya ulaşmak, bize din diye sunulan, hayatın gerçekleri diye sunulan menfaat ilişkilerini reddedip gerçek bilgiye erişmek, çevremizdeki sorunlara çare üretmek, cömertlik, nezaket, edep, insan olma haysiyetine yaraşır ne varsa yaşamlarımızda somutlaştırmaktır . Bağımsız ve kompleksiz herkesi okuyabilir, herkesle konuşabiliriz. Sözü dinleyip en güzel olanına uymaya gayret ediyoruz. Derdimiz bu. 3 yıldır faaliyet göstermekteyiz. İlk faaliyetimiz ‘iyilik için çorba için’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz ücretsiz çorba dağıtımıdır. Daha sonra çevremizde yaşayan maddi durumu el vermediği için okuyamayan çocuklara okuma yazma dersi veriyoruz ve bu halen devam ediyor. ‘İyiliğe pedal bas’ sloganımızla gerçekleştirdiğimiz bisiklet turları da sesimizi duyurmak ve ilgi çekmek amaçlı yaptığımız faaliyetlerden. Düzenli olarak 114 aileye her ay erzak veriyoruz. Televizyon karşısında vah vah, etmektense, yardım elimizi uzatmayı ve bu bilinci oluşturmayı hedefliyoruz. Bir çocuğa verdiğimiz bir kutu sütün o çocuk için ne kadar önemli olduğunun bilincine varmış, görmüş ve yaşamış olduğumuz için, yardımlarımızı o çocukların sevincinden güç alarak devam ettirmekteyiz.”