İş Sağlığı Konseyinde meslek örgütlerine yer verilmemesi tepki çekti

TTB, yeniden kurulan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’nde meslek örgütlerine yer verilmemesini Uluslararası Çalışma Örgütü’ne taşıdı. TTB, sağlık çalışanlarının dışlanmasının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı

  • Oluşturulma Tarihi : 24.07.2025 11:53
  • Güncelleme Tarihi : 24.07.2025 11:53
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İş Sağlığı Konseyinde meslek örgütlerine yer verilmemesi tepki çekti haberinin görseli

2012 yılında kurulan ve 2013 yılından itibaren Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin (TMMOB) de bileşenleri arasında yer aldığı Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi’nin kuruluşunu düzenleyen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bazı bölümleri, 2018 yılında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırılmış; Anayasa Mahkemesi ise 2023 yılında yürürlükten kaldırma kararını iptal etmişti. 21 Haziran 2025 tarihinde ise Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi yeniden kurulmuş; ancak TTB ve TMMOB, Konsey bileşenleri arasında sayılmamıştı.

TTB, Konsey’in kuruluşunda meslek örgütlerine yer verilmemesi ile ilgili Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) resmi yazı gönderdi. Yazıda şiddet tehdidi altında görev yapan ve işçi sağlığı ve iş güvenliğinin teminindeki temel unsur olan hekimlerin politika belirleme sürecinin dışında bırakılmasının ILO’nun işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili sözleşmeleriyle oluşturulan çerçeveyi hükümsüz kılacağı ifade edildi.

RESMİ YAZIDA YER ALAN DETAYLAR

İşyerlerinde sağlık hizmetinin işyeri hekimi eliyle verilmesinin mevzuatta yer aldığı ve işyeri hekimliğinin kurumsal hafızasına TTB’nin sahip olduğu vurgulanan yazıda, “TTB, çok tehlikeli işkolunda çalışan hekimlerin meslek örgütü olarak, işçi sağlığı hizmeti sunan hekimlere yıllarca eğitim vermiş olup sunulan koruyucu sağlık hizmetinin niteliğini de meslek ilkeleri çerçevesinde denetlemeye yetkili tek kurumdur. Bu bilgi ve birikimi olmaksızın iş sağlığına ilişkin politika yapılmasının benimsenmesi, Genelge ile yeniden kurulan Konsey'in beyan edilen amaca ulaşmasının zorluğunu aşikar etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yazıda son olarak konuya ilişkin değerlendirilmelerinin paylaşılması ve karşılıklı işbirliğinin sağlanması amacıyla görüşme talebi iletildi.