Konteyner kentte yaşam mücadelesi... Yöresel lezzetlerine tutundular

Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat depremlerinin ardından gelin ve görümce, aile ekonomilerine katkıda bulunmak amacıyla yöresel ev yemeklerini yaparak geçimlerini sağlıyorlar.


  • Oluşturulma Tarihi : 03.02.2024 15:39
  • Güncelleme Tarihi : 03.02.2024 12:39
  • Kaynak : Arun Acumsal
Konteyner kentte yaşam mücadelesi... Yöresel lezzetlerine tutundular

Onikişubat ilçesi Sakarya Konteyner Kent'te faaliyet gösteren, Kahramanmaraş'a özgü yöresel ürünlerin yapımını üstlenen 2 çocuk annesi Aysel Akgün (44) ve 3 çocuk annesi Selma Akgün (39), konteyner iş yerlerinde hizmet veriyorlar. Depremde iş yerlerinin yerle bir olduğunu belirten Akgün, "Depremin ardından, kendi çabalarımızla yeniden inşa ettiğimiz iş yerimizde, el emeği göz nuru ürünler yaparak kendi geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş'a özgü kültürel yemekleri tanıtmaya çalışan Selma Akgün, deprem nedeniyle iş yerini kaybettiklerini ifade etti. Enkaz altında kalan iş yerlerinden hiçbir eşyayı kurtaramadıklarını dile getiren Akgün, "Depremden sonra maddi zorluklarla karşı karşıya kaldık ve makinalarımızı alamadık. Bu nedenle şu anda yöresel yemekler yapıyoruz ve Kahramanmaraş'a ait kültürel lezzetleri tanıtmaya çalışıyoruz. Reçel çeşitleri, turşu, mumbar dolması, kuru dolma, pekmez, gözleme gibi yöresel yemekleri hazırlayarak ayakta kalmaya çabalıyoruz. Deprem öncesinde borçlarımız vardı ve şimdi bunları ödemeye çalışıyoruz. Herkesin çalışmasını tavsiye ediyorum. Deprem sonrası toparlanma sürecindeyiz. Çalışmalarımızla hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz hem de çalışanlarımızın ihtiyaçlarını gideriyoruz. Hayatta olduğumuz için şükrediyoruz ve her zorluğa rağmen dimdik ayakta durmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Deprem sonrası yaşadıkları zorlu süreci anlatan gelin Selma Akgün, "Önceden bir iş yerimiz vardı ve eşimle birlikte çalışıyorduk. Depremde iş yerimizi kaybettik, enkaz altında kaldı. Bu süreçte iş yerimizde çalışan birçok arkadaşımızı da kaybettik. Depremden sonra birkaç ay boyunca kendimize gelemedik. Evde kalmak daha da sıkıntı vericiydi. Bu zorluğun üstesinden gelmek için konteyner içinde yöresel yemekler üzerine bir iş kurmaya karar verdik. İyi ki de bu kararı almışız. Şu anda işlerimiz gayet iyi gidiyor. Yöresel yemeklerimizin tamamı el emeği, göz nuru. Her şeyi kendi emeğimizle yapıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğal ve ev yapımı. Tarhana, içli köfte, reçel çeşitleri, mumbar ve turşu gibi birçok ürünü bulunduruyoruz. Genellikle ev yemeği tarzında ürünler hazırlıyoruz ve müşterilerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz" dedi.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal