Sayfa Yükleniyor...
Henüz 8 yaşındayken engelinden dolayı okula alınmak istenmeyen selebral palsi hastası Hasan, boccia ile hayata tutundu. Hasan, Boccia Türkiye Şampiyonası BC 1 kategorisinde iki yıl üst üste şampiyon oldu
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Doğuştan serebral palsi hastası olan 25 yaşındaki Hasan Çakır, ailesiyle birlikte İzmirin Menemen İlçesinde yaşıyor. Hastalığı nedeniyle hareket ve konuşma zorluğu yaşayan engelli genç, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürüyor. Henüz 8 yaşındayken engelinden dolayı okula alınmak istenmeyen Hasan, eğitiminde zorluklarla karşılaştı. Yaşadıklarına rağmen asla pes etmeyen Hasan, gönüllü bir öğretmen yardımıyla evde ders almaya başlayarak kısa sürede okuma yazmayı öğrendi. Bir tanıdıkları aracılığıyla üç yıl önce tesadüfen boccia ile tanıştı. Boccia ile hayata tutunan engeli sporcuya Gaziemir Belediyesi kucak açtı. Gaziemir Belediyesi Spor Kulübü Boccia Takımında oynayan Hasan, annesinin yardımıyla haftanın iki günü 1,5 saat yol kat ederek antrenmanlara katılıyor. Kısa zamanda çok sayıda başarıya imza atan Hasan, geçtiğimiz günlerde Samsunda düzenlenen Bedensel Engelliler Boccia Türkiye Şampiyonasında BC 1 kategorisinde şampiyon oldu. İki yıl üst üste şampiyonluk kürsüsüne çıkan ve antrenörü Kemal Koç yönetiminde takımını başarıyla temsil eden Hasan, Asıl hedefim 2020 Paralimpik Oyunlarında ülkemi temsil etmek ve şampiyonluk kürsüsüne çıkmak dedi.
OKULA ALINMADI
Oğlunun başarılarıyla gurur duyduğunu anlatan 43 yaşındaki Dilek Çakır, yaşadıklarını şöyle anlattı: Hasan, doğum esnasında oksijensiz kaldı ve bir hafta kuvözde tutuldu. İyi olduğunu söyleyip eve çıkardılar. 6 aylık olunca aşı için doktora gittik. Başını tutamadığı için hemen Ege Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümüne gönderdiler. Yapılan tetkikler sonucu serebral palsi hastası olduğunu söylediler. Hemen rehabilitasyona başladık. 7 yaşında kas uzatma ameliyatı oldu. 12 yaşında ikinci ameliyatını da oldu. Okula alınmadı. Konuşamıyor, yürüyemiyor diye okula alınmadı. Ama biz bunu da aştık. Halk eğitimden okuma yazma kursu istedik. Gönüllü bir öğretmen haftanın üç günü ders vermek için eve geldi. Çok şükür okuryazarlık belgemizi aldık diye konuştu.
ÜÇ YILDIR BOCCİA OYNUYOR
Menemen Engelliler Derneği Başkanı Canan Bedük sayesinde oğlunun tesadüfen boccia ile tanıştığını belirten anne Çakır, Canan Hanım, Hasanın gittiği rehabilitasyon merkezine oğlunu götürüyormuş. Hasanı orada tanımış. Bu çocuk yapar diyerek Hasanın boccia oynamasını önerdi. 5 yıl önce Engelsiz İzmir programına katıldık. Hasan orada birinci oldu. Fırsat buldukça antrenman yaptı. Lisanslı sporcu olarak ilk turnuvaya 2015 yılında Samsunda katıldı. Bireysel olarak dernek başkanımız Canan Bedükün bulduğu sponsor yardımıyla gittiğimiz yolda şansı açıldı. BC 1 kategorisinde Türkiye 3ncüsü oldu. İzmire döndüğünde bir spor kulübünde lisanslı sporcu olmak istiyordu. Canan Hanım çok çırpındı Menemen Belediyesinin kucak açması için Ama maalesef görmezden gelindi. Bize kucağını açan Gaziemir Belediyesi Spor Kulübü oldu. 3 yıldır orada oynuyor diye konuştu.
ÜST ÜSTE İKİ YIL ŞAMPİYON
Haftanın iki günü 1,5 saat yol kat ederek Menemenden Gaziemir Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonuna geldiğini söyleyen Hasan, hedeflerinden şöyle bahsetti: 2016da spor kulübüne bağlı olarak BC 1 kategorisiyle Aksarayda ki turnuvaya katıldık ve takım maçında 2nci oldum. 2017 yılında İzmirdeki turnuvada BC 2 kategorisinde yükseltti fizyoterapistim. Turnuvada Türkiye şampiyonluğu vardı ve ben BC 2de Türkiye birincisi oldum. Aynı senenin içinde 3 arkadaşımla beraber milli takıma seçildim bir hafta kampta kaldık ve Avrupa Şampiyonası için Portekize gittik. Derece alamadık yine aynı şekilde yaz kış demeden antrenmana devam ettim. 2018 1-4 Mayıs arası Samsundaki turnuvada yine BC2 kategorisinde Türkiye 1ncisi oldum. 2 kez şampiyon olmamda emeği geçen fedakar annem, ailem, Canan Bedük, antrenörüm Kemal Koç, Yavuz Türkmen ve sporcu arkadaşlarıma çok teşekkürler. Yeni hedefim 2020 Paralimpik Oyunlarında ülkemi temsil etmek ve şampiyonluk kürsüsüne çıkmak.
Haber Merkezi