Sayfa Yükleniyor...
Böbrek hastası olan eşleri için gönüllü verici olan Nurten Saraçoğlu ile Gülfer Karapınarın birbirlerinin eşlerine donör olabilecekleri belirlendi. Yapılan çapraz nakille eşler sağlığına kavuştu
Böbrek hastası eşlerini diyalizden kurtarmak için gönüllü verici olan, ancak kan uyuşmazlığı yüzünden çaresiz kalan iki kadının yolları hastanede kesişince kaderleri değişti. Nurten Saraçoğlu (40) ile Gülfer Karapınarın (38) birbirlerinin eşlerine donör olabilecekleri belirlendi. Yıllarca kadavradan bağış beklemekten umudunu kesen iki aile de çapraz" nakile karar verdi. Ali Karapınar (41) ve Mehmet Saraçoğlu (42) çocuklarının annelerinin karşılıklı verdikleri böbreklerle yeni bir hayata merhaba dedi. Kocalarının sağlıklarına kavuşmasının sevincini yaşayan iki kadın, Eşlerimize can aşısı olmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz dedi.
SEMİNERE KATILDI KADERİ DEĞİŞTİ
İzmirin Narlıdere İlçesinde oturan vinç operatörü Ali Karapınarın hayatı 17 yıl önce böbreklerinin iflas etmesiyle alt üst oldu. Ev hanımı Gülfer Karapınar ile evli olan, Murat Can (18) ve Esra (10) adlarında iki çocuğu bulunan Karapınar için makineli yaşam başladı. İki yıl yaşamını diyalizde geçiren, malulen emekli olmak zorunda kalan Karapınara can aşısı annesi Ayşe Karapınardan geldi. Anne Karapınarın bir böbreği oğul Karapınara nakledildi. Ali Karapınar için diyaliz dönemi sona erdi, anne böbreğiyle yeni bir hayata başladı. Ancak Ali Karapınar ilaçlarını düzenli kullanmayı bırakıp, yüksek tansiyonuna karşı önlem almayınca 14 yıl taşıdığı anne böbreği çalışmaz hale geldi. Vücudu yıllar sonra annesinden nakledilen böbreği reddeden Karapınar, evde periton diyaliz yaparak yaşamını sürdürmeye başladı. Kan uyuşmazlığı nedeniyle eşi Gülfer Karapınarın donörlüğü kabul edilmeyen Karapınar, kadavradan bağış beklerken İzmir Kent Hastanesinde böbrek hastaları için düzenlenen seminerde çapraz nakil yönteminden haberdar oldu. Çaresizliğine ilaç gibi gelen bu haber üzerine Karapınar çifti Kent Hastanesi Böbrek Nakli Merkezine başvurarak uygun aday çıkması halinde çapraz nakil yaptırmak istediklerini bildirdi.
ÇOK BEKLEMEDİLER
Karapınar çifti heyecanlı bir bekleyişe girerken, Balıkesirin Burhaniye İlçesinde oturan Mehmet Saraçoğlu (42) da 7 yıldır mahkum olduğu diyalizden kurtulmak için şifa bekliyordu. Çünkü; Burhaniye Devlet Hastanesinde personel olan Saraçoğluna eşi bir çocuk annesi Nurten Saraçoğlu (40), annesi Hafize Saraçoğlu ile ablası Huriye Çengel de gönüllü donör olmuş ancak nakil için uygun bulunmamışlardı. İyileşme umutlarını kadavradan bağışa bağlayan Saraçoğlu, 5 yıl önce müjdeli haberle sevinmiş ama yedekte kalıp nakil gerçekleşmemişti. Şansını döndürmek isteyen Saraçoğlu, İzmir Kent Hastanesine başvurarak kadavra listesine adını yazdırırken eşi Nurten Saraçoğlunun böbreğini vermek istediğini, ama uygun olmaması yüzünden çaresiz kaldığını anlatmıştı. Saraçoğlu çifti de çaresiz ve çapraz nakilden habersizdi. Yapılan tetkiklerden sonra Gülfer Karapınar ile Nurten Saraçoğlunun böbreklerinin birbirlerinin eşlerine uyumlu olduğu belirlendi. Saraçoğlu çiftine bu durum bildirildi. Saraçoğlu çifti çapraz nakil için olumlu karar verince Karapınar çiftine müjde verildi. İki aile bir araya gelip tanıştı. Diyalize mahkum yaşamdan kurtulmak isteyen kocalara çapraz bağış yapan eşleri yeni hayatların kapısını açtı. Gülfer Karapınardan alınan bir böbrek Mehmet Saraçoğluna, Nurten Saraçoğlunun bir böbreği de Ali Karapınara nakledildi. Nakil geçen günlerde İzmir Kent Hastanesinde, Opr.Dr. Işık Özgünün başkanlığında Opr.Dr. Uğur Saraçoğlu, Uzm.Dr. Ebru Sevinç Okun yer aldığı ekip tarafından gerçekleştirildi.
ÇAPRAZ NAKİL
Başarılı geçen nakil sonrasında önce iki çocuk annesi Gülfer Karapınar ile 16 yaşında Tayfun adlı bir oğlu olan Nurten Saraçoğlu, bir hafta sonra da Organ kardeşi olduk diyen eşleri şifayla taburcu oldu. Fedakar eşleri sayesinde yeni bir hayata başladıklarını belirten Ali Karapınar, şöyle konuştu: Tıptaki gelişmeler bizim gibi çaresiz hastaların en büyük umudu. Bir tesadüfle öğrendiğimiz çapraz nakil, kadavra umudu kalmayan, donörü olmayan bizim gibi hastalar için yeni hayatın anahtarı oldu. Saraçoğlu ailesiyle artık akraba olduk. Eşime de Saraçoğlu ailesine de teşekkür ediyorum. Mehmet Saraçoğlu da Ali Karapınar ile aynı düşüncede olduğunu belirterek, Bu değiş tokuş olmasaydı, bu imkan bize sunulmasaydı kaderimize küserek umutsuz bekleyişte olacaktık. Eşim de böbreğini taşıdığım Gülfer Karapınar da büyük fedakarlık yaptı, onlara ve doktorlarımıza teşekkür ediyorum diye konuştu.
SAĞLIKLARI ÇOK İYİ
Öte yandan Opr.Dr. Işık Özgü, başarılı geçen nakil sonrasında hastaları ve donörleri bir hafta arayla taburcu ettiklerini söyledi. Çapraz nakillerin ailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakarlıkla mümkün olduğunu belirten Özgü, İki hastamız uygun vericileri olmamasına karşın bu yöntemle nakil olma şansını yakaladı. Sağlıkları çok iyi dedi. (İHA/İZMİR)
Haber Merkezi