- Yaşam
- 15.04.2025 09:03
Birbirinden lezzetli ve sağlıklı glutensiz tarifleri denemeye hazır mısınız? Özellikle çölyak hastaları ve gluten duyarlılığı olan bireyler için glutensiz beslenme olmazsa olmaz
Glutensiz beslenme, gluten içeren besinlerin beslenme düzeninden çıkartılmasını ifade eder. Bu beslenme düzeni daha çok çölyak hastaları ve gluten duyarlılığı bulunan kişiler içindir. Biz de araştırmamızda glutensiz beslenme programında en çok tercih edilen tarifleri sizin için hazırladık. İşte birbirinden lezzetli ve pratik glutensiz tarifler…
Kek harcı için:
3 adet yumurta
1 su bardağı
toz şeker
1 su bardağı
krema
1 paket
kabartma tozu
1 paket vanilin
3 su bardağı
mısır nişastası
Üzeri için:
limon suyu
pudra şekeri
file badem
Yapılışı:
Öncelikle yumurta ve şekeri derin bir kaba alın. Mikserle beraber yunurta köpürüp şeker eriyene kadar çırpın. Kremayı ekleyip tekrar çırpın.
Kuru malzemeleri de ekleyin. Sonra tüm malzemeler büütnleşene kadar çırpmaya devam edin.
Tereyağı yardımıyla içini yağladığımız kek kalıbına hazırladığınız harcı dökün. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 40 dakika pişirin.
Servis öncesi limon suyu ve pudra şekerini karıştırarak kekin üst kısmına dökün veya bir fırça yardımıyla sürün. File bademleri de serpiştirin. Dilimleyerek servis edin, afiyet olsun.
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1 yumurta
1 su bardağı mısır irmiği ya da mısır unu
1 su bardağı glutensiz un
Tuz, karabiber, pul biber
Kızartmak için sıvı yağ
İç harcı için:
150 gr. kıyma
1 soğan
1 tatlı kaşığı salça (ev yapımı olabilir)
Tuz ve karabiber
İsteğe bağlı ceviz içi
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
1 su bardağı pirinci yumuşayana kadar haşlayın. Mısır ununu/ irmiğini ilave edip karıştırın. Yumurta, baharat ve tuzu da ekleyin. Glutensiz unu da ekleyerek karışımı yoğurun. Hamur1 saat kadar dinlenmeli.
Kıyma ve soğanı kavurun. Salça, baharat ve tuz da ekleyin. Kavurduktan sonra soğumaya alın. Sonra hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alıp, içine kıymalı harçtan doldurun ve hamuru kapatın. Derin bir kızartma tenceresinde yağ kızdırın ve glutensiz içli köfteleri kızartın. Köftelerin her yönü kızarana kadar bekleyin sonra yağdan alıp, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler
2 su bardağı Hindistan cevizi tozu
1+ 1/2 su bardağı ceviz
3 orta boy havuç
kuru üzüm
limon suyu
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı
Tüm malzemeleri mutfak robotunda hafif parçalı kalacak şekilde ezin. Yaklaşık 20 cm’lik kare bir kaba kenarlarından taşacak şekilde yağlı kağıt yerleştirin. Karışımı bastırıp kaba yayın. Birkaç saat buzdolabında bekletin. Soğuyunca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
2 adet yumurta
bitter çikolata (glutensiz)
50 g tereyağı
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu
servis için;
pudra şekeri
çilek
Yapılışı:
Önce fırın 220 derecede ısıtılır. Teflon tavada tereyağı ve çikolata eritilir. Eridikten sonra ocaktan alınarak pirinç unu ilave edilir ve karıştırılır. Yumurtalar ve şeker de başka bir kapta iyice köpürünceye kadar çırpılır. Çikolatalı pirinç unu karışımı yumurtalara ilave edilerek tekrar çırpılır.
Hazırlanan hamur yağlanmış sufle kaplarına dökülür
Fırında 7 dk pişmeye bırakılır. Pişme süresi iyi ayarlanmalıdır. Metal veya porselen kaplar da olabilir ancak kullanılan kap pişme süresini değiştirebilir. Suflelerimiz piştikten sonra servise hazır, pudra şekeri ve çilekle süsleyerek servis etmeyi unutmayın.