Sayfa Yükleniyor...
Sağlıklı beslenme takıntısı, yaşam kalitesini düşürebilir mi? Temiz ve sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getirmiş kişilerde görülen yeme bozukluğu ortoreksiya nevrozanın detaylarına göz atın.
Yeme bozuklukları çok çeşitli biçimlerde karşımıza çıkabilir. Anoreksiya nervoza ve bulimiya nervoza en sık duyduğumuz ve aşina olduğumuz iki yeme bozukluğu biçimidir. Ancak bu iki yeme bozukluğu biçiminin dışında yaygın olarak görmediğimiz bir diğer yeme bozukluğu ise ortoreksiya nevrozadır. Ortoreksiya nevroza, sağlıklı beslenme konusunda yaratılan takıntıyı temel alan bir yeme bozukluğudur. Ortoreksiya nevroza olan kişiler, sağlıklı beslenme biçimini saplantı haline getirmiş olup, sağlıksız olarak nitelendirdiği yiyeceklerin kendisine ciddi zararlar vereceğine inanır. Bu içeriğimizde ortoreksiya nevroza hastalığının detaylarına yer veriyor olacağız. Ortoreksiya nevroza nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Ortoreksiya nervoza, kişinin sağlıklı beslenme takıntısı geliştirdiği bir yeme bozukluğu olarak açıklanabilir. Ortoreksiya nervoza, sağlıklı beslenmeye aşırı önem verilmesiyle ortaya çıkan ve beraberinde kişinin beslenme düzenini kısıtlamasına, sosyal hayatını olumsuz etkilemesine ve fiziksel sağlığını bozmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu bireyler, yalnızca temiz, doğal ve organik olarak nitelendirilen gıdaları tüketir ve besinlerin içerikleri konusunda aşırı hassasiyet geliştirirler. Satın alacakları her ürünün içerik listesini detaylı bir şekilde incelerler ve sağlıksız olarak nitelendirdikleri yiyeceklerin kendileri ciddi zararlar vereceği konusunda bir inanışa sahiplerdir.
Ortoreksiya nervoza, anoreksiya veya bulimiya gibi diğer yeme bozukluklarından farklıdır. Burada amaç kilo kaybetmenin aksine, saf ve temiz beslenme düzenini oluşturmak ve sürdürmektir. Ancak bu takıntı, zaman içerisinde kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Ortoreksiya nervoza, sağlıklı beslenmenin takıntı haline gelmesiyle ortaya çıkar. Başlarda kişinin ruh ve beden sağlığını önemsemesi nedeniyle özen gösterdiği beslenme biçimi zaman içerisinde, obsesif-kompulsif bir davranışa dönüşerek kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir takıntı haline gelir.
Ortoreksiyanın gelişiminde etkili olan faktörler ise şu şekilde sıralanabilir:
Sağlıklı yaşam ve beslenme konusundaki toplumsal trendlere ayak uydurmaya çalışmak ve sosyal medyanın sağlıklı beslenmeyi idealize eden içeriklerine maruz kalmak, bireylerin aşırı kontrollü bir diyete başlamasına neden olabilir.
Kendi sağlıkları konusunda aşırı hassas ve mükemmeliyetçi olan bireyler, sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getirebilirler.
Anoreksiya veya bulimiya gibi yeme bozukluğu geçmişi olan bireylerin, ortoreksiya nervozaya yatkınlığı daha fazla olabilir.
Yaşamış oldukları çeşitli sağlık sorunları veya aşırı kilo alma/kaybetme deneyimleri, bireyleri aşırı sağlıklı beslenme konusunda takıntılı hale getirebilir.
Ortoreksiya nervoza belirtileri, kişinin sağlıklı beslenme konusunda aşırı kontrollü bir yaklaşım sergilemesiyle ortaya çıkar. Ortoreksiya nervozanın fiziksel ve psikolojik olmak üzere çeşitli belirtileri bulunur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Fiziksel Belirtiler:
Aşırı kilo kaybı
Yetersiz beslenmeye bağlı vitamin ve mineral eksiklikleri
Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve buna bağlı olarak sık hastalanma
Kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları
Yorgunluk, halsizlik ve enerji düşüklüğü
Psikolojik Belirtiler:
Yiyecekleri iyi ve kötü olarak sınıflandırma
Günlük yaşamın büyük bir kısmını yiyecekleri düşünerek veya planlayarak geçirme
Sağlıksız veya kötü olarak görülen gıdaları tüketme konusunda aşırı suçluluk ve kaygı duyma
Kendi beslenme kurallarına uymayan insanları yargılama veya eleştirme
Sosyal hayattan uzaklaşma
Katı beslenme kurallarına uymaması durumunda aşırı stres ve huzursuzluk yaşama
Ortoreksiya nervoza, diğer yeme bozuklukları gibi profesyonel destek gerektiren bir durumdur. Tedavi süreci psikolojik destek, beslenme danışmanlığı ve gerekli durumlarda tıbbi müdahaleleri kapsar. İşte ortoreksiya nervozanın tedavisinde uygulanan yöntemler…
Psikoterapi:
Ortoreksiya nervoza tedavisinde en etkili yöntemlerden biri Bilişsel Davranışçı Terapi’dir. Bireyin sağlığa ve beslenmeye yönelik yanlış inançlarını sorgulamasına ve katı düşünce kalıplarını esneterek düşüncelerini sağlıklıları ile değiştirmesine yardımcı olur.
Beslenme Danışmanlığı: Diyetisyenler, bireyin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için rehberlik eder. Gıdaları iyi veya kötü olarak sınıflandırmaktan kaçınarak, esnek bir beslenme düzeni oluşturulmasına yardımcı olur.
Medikal Destek:
Yetersiz beslenmeye bağlı gelişen fiziksel sağlık sorunlarının tedavisinde, uzman eşliğinde tıbbi destek sağlanabilir. Vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesi için doktor kontrolünde çeşitli takviyeler alınabilir.
HABER MERKEZİ