Sayfa Yükleniyor...
Probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirmedeki etkisini anlatan Diyetisyen Buket Adanç, toksinlerden arınmada mide ve bağırsak sağlığının önemine dikkat çekti
NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
Taze meyve sebze tüketiminin önemine değinen Diyetisyen Buket Adanç, hangi meyve ve sebzelerin hangi organlara iyi geldiğini ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini açıklayarak tüketeceğimiz gıdaları seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini açıkladı.
Sağlıklı bir yaşam için bağırsak sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini ve bu konuda bireyin kendisine büyük görevler düştüğünü açıklayan Diyetisyen Buket Adanç, Vücudumuzun toksinlerden arınmada en önemli yolu boşaltım sistemimiz olduğuna göre bağırsaklara ve tabi bağırsak sağlığımıza dikkat etmek için de bizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Bağırsaklarımızın günlük bakımı için en önemli noktanın yeterli probiyotik yani yararlı bakteriler alımı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bağırsak sağlığımız için her gün kefir veya probiyotikli yoğurtları tüketmemiz çok önemli. Ayrıca muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğanda yararlı bakterileri besleyen diğer besinlerdir dedi.
BİTKİ ÇAYLARI
Taze meyve ve sebze tüketiminin vitamin ve mineral alımı açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Adanç, Özellikle dondurulan sebze ve meyveler yıkanma, doğranma ve dondurulma sırasında şoklanır ve bu da antioksidan kapasitesinin azalmasına sebep olur. Bitki çaylarının kullanım miktarı ve şekli çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Özellikle 3-4 fincandan fazla bitki çayı tüketimi hem alerji riskini arttırır hem de böbrekleri yorar. Bitki çaylarının demlenmesi ise kaynamış suyun içerisinde ağzı kapalı bir şekilde 7-8 dakika süre ile bekletilip süzülmesi ile gerçekleşir. Ağzı kapatılmadan demlenen bitki çaylarındaki uçucu yağ asitleri kaybolur ve bitki çayları özelliğini yitirir. Kış döneminde kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarını tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir açıklamasını yaptı.
OOLONG ÇAYI
Son dönemde sıkça duyulan oolong çayının antioksidan kapasitesinin yüksek olduğunu ve oolong çayının içerisinde fenolik bileşikler bulunduğunu ifade eden Adanç, şunları söyledi: Bu çay kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Oolong çayı, siyah çay ve yeşil çay arasındadır. Kafein içerdiği için günde 2-3 fincandan fazla tüketmeyin. Buna alternatif olarak ise rooibos çayı kullanılabilir. Kafein içermediği için çocuklarda da tüketilebilir. Toksinlerin vücuttan atılmasının en önemli yollarından birisi boşaltım sistemidir. Dolayısıyla mide ve bağırsakların temizlenmesi için birincil önceliğimiz günde 2.5-3 litre su tüketimidir.
TAZE TÜKETİM
Adanç, fiziksel aktivitelerin terle birlikte toksinleri atmaya yardımcı olduğunu ve stres durumunu azaltarak vücutta gerçekleşecek zararlı reaksiyonlara karşı koruduğunu söyleyerek yiyeceklerdeki vitaminlerin kaybını önlemek için neler yapılması gerektiğini şu şekilde açıkladı: Yiyeceklerin vitamin kayıplarını en aza indirmenin birincil koşulu az bıçak değdirmektir. İkinci koşulu ise çiğ tüketilecekleri öncelikli olarak çiğ olarak tercih etmek, pişirilenleri ise minimum su ile birlikte az su ile pişirmektir. Yeterli vitamin ve mineral alımı için özellikle dondurulmuş gıdaları değil mevsiminde meyve sebzeleri tercih etmek gerekiyor.
Haber Merkezi