- Yaşam
- 02.04.2025 08:57
Şevval ayı, Ramazan'ın ardından gelen Hicri takvimin 10. ayıdır ve ardından Zilkade ayı başlar. Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) Şevval ayında oruç tuttuğu ve bu orucu tavsiye ettiği rivayet edilmektedir. Peki, Şevval orucu ne zaman, kaç gün tutulur?
Şevval ayı, Ramazan'ın hemen ardından gelen ve İslam dünyasında büyük bir manevi öneme sahip bir aydır. Ramazan orucunu tamamlayan Müslümanlar, Şevval ayında altı gün oruç tutmanın sevabını ve faydalarını araştırmaktadır. Peki, Şevval orucu ne zaman? Şevval orucu kaç gün tutulur?
2025 yılı için Şevval ayı, 30 Mart Pazar günü başlayacak ve Ramazan Bayramı'nın ilk günüyle çakışacak. Bu günde oruç tutmak ise haram kabul edilmektedir.
Şevval ayında oruç tutmak, Ramazan Bayramı sonrasındaki günlerde yapılabilir ve genellikle altı gün tutması tavsiye edilir. Şevval orucu, kaza orucu yerine geçmez; eğer kaza orucu olarak niyet edilirse, Ramazan orucunun kazası sayılır. Bu oruç için niyetin nafile oruç olarak yapılması gerekmektedir.
Şevval kelimesi, "yukarı kalkmak, yükselmek" gibi anlamlara gelir ve şevl kökünden türetilmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Ramazan orucunu tutan ve ardından Şevval ayında altı gün oruç tutan kimse, yıl boyu oruç tutmuş gibi sevap kazanır.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) şeklinde buyurmuştur.
(Alındığı Kaynak: NTV)