Spor psikolojisine dair önemli notlar

Profesyonel ve amatör sporcular, müsabakalara hazırlık sürecinde olumsuz hissettiği duygu ve düşüncelerin yerine kendini daha iyi hissetmeleri için spor psikologlarına danışır. Sporcular uyguladıkları çeşitli yöntemlerle mental olarak maçlara hazır olmalıdır. Spor psikolojisinde dikkat edilmesi gereken önemli konuları sizler için hazırladık...


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2024 14:34
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2024 11:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Spor psikolojisine dair önemli notlar

Spor psikolojisi ülkemizde son yıllarda gelişmeye devam ederken her geçen gün sporcular özel psikologlardan yardım almaktadır. Sezon öncesinde veya sezon döneminde motivasyon, kaygı, heyecan, stres, dikkat gibi konularda zorluk yaşayan sporcular psikologlardan profesyonel hizmet alabilmektedir. Kendilerini daha iyi hisseden sporcular, müsabaka dönemlerinde spor psikologlarından destek aldığında kendilerini daha rahat hissedebilir. Sporcuların kendi iç dünyasında rahat edebileceği tutum ve davranışlarda bulunması, alışkanları, ritüelleri de önemlidir. Örneğin; kritik bir maçtan önce müsabakaya hazırlanan sporcu sevdiği müziği dinleyebilir. Bu yazımızda sporcuların hazırlık dönemlerinde mental olarak nelere dikkat etmesi gerektiğini, hangi yöntemlerle hazır olabileceğini hazırladık...

DUYGUSAL KONTROL BECERİSİ

Sporcularda motivasyon, iç ve dış kaynaklı olabilir. Müsabakada adrenalin, stres ve heyecan seviyesi yükseldiğinde sporcuların kendi iç denetimleri zorlaşmaktadır. Sporcular, baskı yönetiminde antrenörün, taraftarın söylemlerini ve eylemlerini iç motivasyonu yapabilir. Çevresel faktörlerin etkili olduğu toplumumuzda motive edici kaynaklar önemlidir. Dış kaynaklı motivasyon unsurları sporcular için ödül olarak algılanabilir. Ödül olarak algılandığı için bazen bu durum olumsuzluk oluşturabilir. Sporcular kritik anlarda duygusal becerilerini kontrol ederek taraftar baskısına karşı kendi motivasyonunu oluşturabilir. Çok stresli bir maçta bile duygusal kontrol becerileri ile stresi üzerinden azaltabilir ve kendisini motive edebilir.

DİKKAT DAĞILDIĞINDA VERİM DÜŞER

Sporcularda dikkat dağıldığı zaman performans düşebilir. Oyun içerisinde aerobik ve anaerobik hareketlerde bulunan sporcular, dikkat ve algısını sahaya vermelidir. Özellikle altyapılarda müsabakalara katılan minik ve genç sporcular çevresel faktörlerin etkisiyle dikkati dağılmaktadır. Küçük yaş gruplarında yer alan sporcuların aileleri ve antrenörleri bu konulara önem vermelidir. Dikkat dağınıklığına karşı antrenmanlarda el göz koordinasyonuna yönelik çalışmaların yapılması dikkat becerilerini geliştirmektedir. Antrenmanlarda sadece fiziksel egzersizler değil mental egzersizler de önemlidir.

LİDERLİK

Oyun içerisinde rekabet içerisinde yarışan takımlarda liderler ön plana çıkmaktadır. Liderler duruşlarıyla, oyundaki performansı ve organizasyon becerisiyle dikkat çekmektedir. Takımda yer alan bazı oyuncular lider ile iş birliği yaparken bazı oyuncular ise hırslarından dolayı liderin davranışlarına uymayabilir. Takımdaki sporcuların hırs ve öfke durumlarını kontrol etmediğin olumsuz sonuçlar doğurabilir. Lider özelliği olan sporcular takım arkadaşları ile her zaman diyalog ve iletişimden yanadır.

İLETİŞİM

Spor psikologların sporculara ilk öneri ve tavsiyelerinden biri iletişimdir. Doğru iletişim sayesinde sporcular takım çalışmalarında uyum ve adaptasyon sağlamaktadır. İletişim becerileri iyi olan sporcular daha verimli bir şekilde performans sergilemektedir. Teknik ve taktik çalışmalarında arkadaşlarıyla iletişimi iyi kuran sporcular takımını organize etmektedir. Dinleme, anlama, empati becerilerini geliştirmeye gayret göstermelidir.

BESLENME VE UYKU

Sporcular hazırlık süreçlerinde fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan egzersizler yapmalıdır. Sporcu aynı zamanda beslenme ile uykusuna dikkat etmektedir. Doğru beslenme sayesinde sporcuların performansı artmaktadır. Zararlı besinlere karşı ve abur cuburlara karşı dikkat edilmelidir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ