Uzun yolculuklarda tehlike: Yol hipnozu nedir? Yol hipnozu nasıl önlenir?

İki gün sonra başlayacak olan 9 günlük Kurban Bayramı tatili, birçok vatandaşı ailesiyle dinlenerek geçirmek üzere şehirlerarası yolculuğa çıkacakları anlamına geliyor. Kurban Bayramı, 16-20 Haziran tarihleri arasında kutlanacak ve uzmanlar, sürücülerin "yol hipnozu"na dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Peki, Yol hipnozu nedir? Yol hipnozu nasıl önlenir?


  • Oluşturulma Tarihi : 14.06.2024 13:56
  • Güncelleme Tarihi : 14.06.2024 10:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Uzun yolculuklarda tehlike: Yol hipnozu nedir? Yol hipnozu nasıl önlenir? haberinin görseli

Kurban Bayramı'nda seyahat öncesi araç ve lastik bakımının ihmal edilmesi, yolculuk sırasında ise trafik kurallarına ve güvenli sürüş tekniklerine uyulmaması durumunda kazaların meydana gelebileceği biliniyor. Özellikle uzun süreli yolculuklarda sürücülerin otoyol hipnozuna girmesi riski bulunuyor. Peki, Yol hipnozu nedir? Yol hipnozu nasıl önlenir?

Yol hipnozu nedir

YOL HİPNOZU NEDİR?

Yolculuk sırasında aracınızı ne kadar hızlı sürdüğünüzü hatırlayamadığınız oluyor mu? İşte bu duruma yol veya yol hipnozu deniyor. Bu durum, sürüş sırasında zamanın nasıl geçtiğini algılamada güçlük çekilmesiyle karakterizedir. Hipnoz anında sürücü, aracını güvenle kullanmaya devam edebilir, ancak çevredeki detayları hatırlama yeteneği azalabilir. Yol hipnozu, özellikle uzun düzlük yollarda ve monoton sürüş koşullarında daha sık görülüyor.

Yol hipnozu nedir

YOL HİPNOZU NASIL ÖNLENİR?

Otoyol hipnozu olarak da bilinen bu durum, uzun süreli araç kullanımında dikkat kaybına ve kazalara neden olabilir. Bu sorunu önlemek için alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. İşte yol hipnozundan korunmak için öneriler:

Sürücüler, en az 5 saat uyuduktan sonra yola çıkmalı ve yolculuk öncesinde dinlenmiş olmalıdır.

Yolculuk sırasında ve öncesinde yeterli miktarda su içmek önemlidir; çünkü dehidrasyon bilinç kaybına ve yol hipnozuna yol açabilir.

Yol hipnozu nedir

Araç içi sıcaklığın kontrol altında tutulması gereklidir; araç sürerken camlar ara sıra açılmalı ve araç havalandırılmalıdır.

Sürücü dikkati dağılıyorsa, sohbetten kaçınılmalı ve monoton müzikler yerine dikkat dağıtıcı müzikler tercih edilmelidir.

Uzun yolculuklarda her 2 saatte bir mola verilmelidir; bu molalar sürücünün dinlenmesini sağlar.

Yol boyunca dikkat dağılımını artırmak için yol kenarındaki nesneler takip edilmeli; bu, yol hipnozunu önlemeye yardımcı olabilir.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ