Yarı zamanlı çalışma düzenlemesi tartışma yarattı: Kadın örgütlerinden eleştiri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘aile yılı’ kapsamında duyurduğu kamuda doğum sonrası yarı zamanlı çalışma modeli, kadın örgütlerinin tepkisini çekti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, düzenlemenin kadınların istihdamdan uzaklaştırılmasına ve ekonomik bağımlılığın artmasına yol açacağını savundu

  • Oluşturulma Tarihi : 25.07.2025 14:53
  • Güncelleme Tarihi : 25.07.2025 14:53
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Yarı zamanlı çalışma düzenlemesi tartışma yarattı: Kadın örgütlerinden eleştiri haberinin görseli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kadın ve erkek memurlara doğum veya evlat edinme sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı getirileceğini’ açıklamasının ardından, kamuoyunda yeni düzenlemeye ilişkin tartışmalar başladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan açıklamada, söz konusu uygulamanın ‘eşitlikçi bir hak’ gibi sunulsa da aslında kadınların iş hayatından çekilmesine, yarı maaş ve sınırlı sosyal haklarla daha kırılgan koşullarda çalışmasına neden olacağı ifade edildi. Platform, yeni düzenlemenin yalnızca kamu çalışanlarını değil, özel sektörde de esnek ve güvencesiz çalışmayı yaygınlaştırma riski taşıdığına dikkat çekti.

YARI MAAŞ, SINIRLI SOSYAL HAKLAR, DAHA GEÇ EMEKLİLİK         

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yıllardır kadınları istihdamın dışına itme aracı olarak esnek ve uzaktan çalışmayı gündeme getirmeye çalışan iktidar, şimdiye dek kadın ve işçi örgütlerinin baskısıyla bunu gerçekleştirememişti. Sonunda sözde eşitlikçi görünen, ancak gerçekte yalnızca kadınları iş hayatından uzaklaştırmaya yarayacak olan, kamuda yarı zamanlı çalışma modelini önümüze getirdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Aile yılı kapsamında bu sene aile kurumunu destekleyici adımlar atıyoruz. Kadın ve erkek memurlara tanınan doğum veya evlat edinme sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını hayata geçiriyoruz’ sözleriyle bir hak gibi duyurduğu yarı zamanlı çalışma modeli; aslında yarı maaş, sınırlı sosyal haklar, daha geç emeklilik ve kamuda yöneticilik imkanlarından gönüllü olarak vazgeçme anlamına geliyor. Kamuda yapılan bu düzenleme, özel sektörde esnek ve güvencesiz çalıştırmanın normalleştirilmesine de zemin hazırlayacaktır.”

BU BİR MÜJDE DEĞİL…

“Hepimiz biliyoruz ki, çocuk bakımı toplumsal cinsiyet açısından kadına yüklenen bir görevdir” denilen açıklamada, “Aynı zamanda patriyarka, erkekleri de aileyi geçindirme baskısı altında tutar. Yeni düzenleme tam da bu nedenle kadının yarı maaşını ve sosyal haklarını aile için feda etmesini hedefliyor. 'Müjde' olarak sunulan bu düzenleme kadınların çalışma hayatından geri çekilmesine neden olacak, kadınları yeniden erkeklere ekonomik olarak bağımlı hale getirecek, yoksulluk sınırı altında geçinmeye çalışan aileleri daha da fakirleştirecek. Bu bir müjde değil, olsa olsa kazanılmış hakların manipülasyon yoluyla geri alınmasıdır. Düzenlemeye ‘ebeveynlerin çocukların gelişimine katkıda bulunması ve aile bağlarının güçlendirilmesi’ gerekçe gösterilirken; bizler de bu amacı gerçekten destekleyebilecek ancak kapatılmış olan kurum kreşlerini, hazineye gelir elde etmek için satılmaya devam edilen memur lojmanlarını ve daha birçok imkanın yaratılabileceğini hatırlatmak isteriz” sözleri dikkat çekti.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Son olarak ise, “İktidar, gerici politikalarını ve ülkeyi şirketler için ucuz işgücü cennetine dönüştürme emelini kadınlar üzerinden sürdürmeye çalışırken; kadın mücadelemizin ulaştığı geri döndürülemez eşiği gözden kaçırıyor. Biz kadınlar, güya eşitlikçi olan ve hak gibi sunulan bu düzenlemenin bizleri hedef aldığını; kadınları eve, aileye hapsetme amacına hizmet ettiğini açıkça görüyor ve dile getiriyoruz. Kadınlar olarak, yüzlerce yıllık mücadelemizle kazandığımız haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kadınların ucuz işgücü olarak görülmesine izin vermeyeceğiz” mesajı verildi.