Sayfa Yükleniyor...
İzmirde yaratılan ve İzmirden çıkan bir marka olan Ohannes Burger, lezzeti ve konseptiyle her geçen gün müdavimlerine yenilerini katmayı başarıyor. Bostanlı şube işletmecisi Emrah Yaşar ile markanın kuruluş hikayesini ve lezzet sırlarını konuştuk
ANIL YIKGEÇ- İzmirde yaratılan ve İzmirden çıkan bir marka olan Ohannes Burgerin yeni şubesi Bostanlıda açıldı. Bostanlı Ohannes Burgerin işletmecisi ve aynı zamanda marka ortağı olan Emrah Yaşar ile markanın ilginç kuruluş hikayesini konuştuk. Mehmet Ali Yazıcıoğlunun yarattığı ve kurduğu marka ortakları Serkan Mutlu, Melih Durali ve Emrah Yaşar ile beraber güçlenmiş. Markanın beşinci şubesi olarak Bostanlıdaki açılan mekanın işletmecisi Emrah Bey markaya ve lezzete çok inanıyor.
Bostanlı şubesinin dekorasyonu ve tasarımı da Emrah Beye ait. Mehmet Ali Beyin yaratmış olduğu konseptin üstüne ekleyerek, yeni şeyler yaratarak şimdiki haline getirdiklerini söyleyen Emrah Bey, markanın kuruluş hikayesinin bir hayalle başladığını söyledi. Emrah Bey, markanın yolculuğunun endüstri mühendisi olan Mehmet Ali Yazıcıoğlunun, öğrencilik yıllarında ve daha sonra yurtdışında çalışırken başladığını belirtti. Mehmet ali Beyin tam bir gurme damağına sahip olduğunu ifade eden Emrah Yaşar, Mehmet Ali Bey, yurtdışı uluslararası bir firmada üst düzey yönetici olarak çalışırken ve daha sonra Türkiyeye döndükten sonra da hayalini gerçekleştirmek için bir adım attı. Yedi yıl önce nasıl yaparım diye düşünüyordu. Kendisi tam bir gurmedir. Birçok araştırma yaptı. Yurtdışında görmüş olduğu fikirler, edindiği deneyimlerin katkısı oldu. Ohannesteki lezzetin, insanları aşık eden, hayran bırakan tatların mimarı Mehmet Ali Beydir. Mühendislik eğitimi almış olmasına rağmen gıda ve mutfak konularında çok yetkin ve sürekli kendini geliştiren, tattırmayı, tatmayı ve farklı lezzetleri bulmayı seven bir kişiliği var dedi.
BİR HAYALİN PEŞİNDEN
Mehmet Ali Beyin yurtdışından döndükten sonra markayı oluşturmaya başladığını belirten Emrah Bey, İstanbulda üst düzey yöneticiyken eşi ve çocuğuyla Acaba İzmire dönüp hayal ettiğimiz işi yapabilir miyiz? diye düşünmeye başlıyorlar. Çok iyi şartlarda çalışırken hayalini gerçekleştirmek adına bunlardan vazgeçiyor. Bir marka yaratmak istemiş. Üniversite döneminden beri Mehmet Ali Beyin kafasında insanların seveceği lezzeti beğendire beğendire ulusal marka haline getirmek kafasında varmış. Türkiyede lezzet oluşturmaya başlıyor. İstanbulda işini bırakıp İzmire dönüyor. Tabii eşi de aynı şekilde İstanbulda üst düzey yönetici olarak çalışıyordu. O da eşinin hayali paylaşarak daha keyifli bir hayat yaşayacaklarını görüp İzmire geliyor. Sonuçta her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. Deniz Hanımın desteğini de alarak İzmire geliyorlar diye açıkladı.
Emrah Bey, Ohannes Burgerin isminin hikayesini de şöyle anlatıyor;
Mehmet Ali Bey, yıllar önce Leman Dergisi okumasıyla başlıyor. Firmanın ismi Leman Dergisinde obur bir karakteri canlandıran Ohannesten geliyor. Kolunda ekmekle dolaşan içine bir sürü şey koyup yiyen bir karikatürdür. Oha kelimesi lezzetin süper olmasıyla alakalı. Bizim menülerimizde Ohannes boy dediğimiz boy vardır. En büyük boydur, menüdür. Mehmet Ali Beyin hali ulusal marka olabilecek bir ismi okuduğu karikatür dergisiyle birleştirerek yapıyor. Her şeyi deneyerek lezzeti oluşturmaya başlıyor. En iyi lezzeti nasıl yakalarız diye kendisine sorduğumda Ben insanlara tattıra tattıra yedire yedire, sora sora buldum demişti. Beğenmeyenler tabii ki olacaktır. Kültürümüze baktığımızda hamburger olayı bizde yok, ekmek arası var. İki tarafı da birleştirip hepimizin seveceği bir lezzet yaratmış. Bunu da denemeler yaparak bulmuş. Ailesine, arkadaşlarına çevresindekilere tattıra tattıra bulmuş. Deneyenlerin verdiği geri bildirimlerle lezzeti oluşturmuş.
KATKISIZ ÜRÜNLERLE SAĞLIKLI BESLENME
Marka oluştuktan ve şubeler açılmaya başlandıktan sonra araştırma ve geliştirme çalışmalarına başladıklarını belirten Emrah Bey, Lezzet oluştuktan sonra araştırma geliştirme başlamış. Her şeyi deneyip herkesin seveceği bir lezzet ortaya çıkarmış. Sos tesisi, et tesisi kurarak büyümeye başladı. Hazır kullandığımız birkaç ürün dışında Mehmet Ali Bey ve Deniz Hanımın konseptiyle alakalı. Çok klişe olacak belki ama bu hamburgerin içinde sevgi var. Menülerimizin isimlerinden bazılarının isimleri çalışanlarımızın önerisiyle olmuştur. Örneğin: bilader menü. Mehmet Ali Beyin İnsanların fikirlerine temel anlamda destek olan, değer veren bir yapısı olduğu için şuanda bu marka var dedi.
Emrah Bey önceleri sadece restoranların inşaat ve dekorasyon işiyle ilgilenirken lezzeti tatması ve markaya inanmasıyla birlikte Mehmet Ali Bey ile ortak olmaya karar veriyor. Mehmet Ali Beyin çok ileri görüşlü olduğunu söyleyen Emrah Bey, Biz önceleri sadece dükkanların inşaat işi için anlaştık. Sonra onun ilgisi, benim lezzeti görmem ile işe ortak oldum. Daha sonra farklı tasarımlar eklemek, insanların beğenisine farklı şeyler olmak, ilginç şeyler yapmak ve bu ailenin bir parçası olmak. Mehmet Ali Bey çok ileriyi düşünerek hareket ediyor. İkinci etapta hamburgerler yaratılmaya başladığı anda Mehmet Ali Beyin sürekli atakları oldu. Biz hamburger köftesi yapıyoruz. Bu köfteyi başkasına bağlı yapmamalıyız düşüncesinden et entegre tesisi kurma fikri doğdu. Süslü Kasap adında et entegre tesisi kurdu. Yani hayvan canlı olarak tesise giriyor, parçalanıp reçeteye göre hazırlanıp tesisten çıkıyor. Sonra sos entegre tesisi devreye girdi. Biz başkasına bağlı olmamalıydık çünkü lezzetimiz standart. Reçetelerin tamamı Mehmet Ali Beyin. Tarifleri beş kişi falan biliyordur. Bu konseptin temeli Mehmet Ali Beyin. Ohannes markasını mükemmel şekilde yarattı. Burada lezzetten farklı şeyler var. O sebeple böyle gelişerek büyüyor diye konuştu.
YENİ ŞUBELER YAKINDA AÇILACAK
Dört ortak olarak Ohannesi ulusal marka haline getireceklerini ifade eden Emrah Bey, Şu anda İzmirde 5 şube için konuşuyoruz. Yakında birkaç alışveriş merkezlerinde daha açıldıktan sonra artık Türkiyede olmaya başlayacak. Çok kısa süre içinde Balçovada AVM içinde olacağız. İzmirden sonra yakın illerde restoranımız olacak. Önce ulaşımını sağlayabileceğimiz yerler olacak. Lojistiğini sağlayabileceğimiz her noktaya ulaşacağız. Tabii bu yatırım meselesi. Lezzetin güzel olması bu noktaya getirdi ama herşeyin bütün olmasıyla çizgisini tutturdu. Planlamamız hazır. Şu anda Mehmet Ali Bey Türkiyenin birçok noktasında Ohannesi görüyor. Ama bu 10 yıl önceden beri planlanıyor dedi. Ürünlerin katkısız olduğuna dikkat çeken Emrah Bey, Menüde hamburger çeşitleri ve atıştırmalıklar var. Bizim iki tür tavuğumuz var. Özel patates kızartması baharatımız var. Soslarımızın hepsi çok özel tariflere sahip. Mehmet Ali Bey çok daha hızlı bir şekilde ulusal marka yoluna çıkabilirdi. Çünkü İstanbuldan çok fazla talep var. Soslar +4 derece dolaplarda sadece 3 gün durabiliyor. Biz soslarımıza katkı maddesi koymuyoruz. Biz sosları transfer edemiyoruz. Ama biz bunu çözmeye başlıyoruz. O da lokasyonlarda sos tesisleri kurmak. Uzun dayansın diye katkı maddesi koymak istemiyoruz. Bir maddeyle sosun ömrünü 3 aya çıkarabiliriz. Ama bizim sosumuz katkısız olduğu için bozuluyor ve çöpe atıyoruz. İnsanlar bu lezzeti seviyorlarsa buraya geliyorlarsa bu lezzetin doğallığıyla alakalı. Bu hamburger köftesi içindeki malzemeler için de geçerli. Et de entegre tesisimizden geliyor. Hepsi gıda sertifikalıdır. Mehmet Ali Bey böyle tercih ettiği için bu kadar lezzetli ve seviliyor. Çok yakında Türkiyedeyiz. Birbirine bağlı birbirine inanan bir grup var. Bunu da sağlayan Mehmet Ali Bey. Yüzde yüz İzmir firması, İzmirde yaratılan bir marka diye konuştu.
Menüde yenilikler yaptıklarını da belirten Emrah Bey, müdavimleri sürprizler beklediğini belirterek, Menümüze yeni beş tane daha hamburger ekledik. Taxi driver dediğimiz bir seri. Özel pişirme yöntemleri olan bir seri. Swiss, mexi, cheese, vahşi texas, bilader menü gibi birçok çeşidimiz var. Small, regular, ohannes olmak üzere üç boyda hamburger var. İstenirse menü olarak da yenebiliyor. O zaman hamburgerin yanına patates kızartması, soğan halkası, soslar ve içecekle beraber geliyor dedi.
Haber Merkezi